Keluarga

Jadi Inilah Cara Mengatasi Kulit Mengelupas Bayi

Menemui kulit bayi mengelupas pada minggu-minggu awal kehidupan pastinya menjadi perhatian ibu bapa. Apa sebenarnya apa yang menyebabkan kulit bayi mengelupas dan bagaimana mengatasinya?

Apabila anda mendapati kulit bayi mengelupas, anda tidak perlu risau. Ini kerana keadaan ini normal bagi bayi yang baru lahir. Pengelupasan kulit ini berlaku kerana kehilangan lapisan terluar kulit bayi vernix.

Vernix adalah lapisan tebal yang melindungi bayi semasa dalam kandungan. Selepas bayi dilahirkan, lapisannya vernix perlahan-lahan akan hilang dengan sendirinya. Inilah yang menjadikan kulit bayi kelihatan gebu pada minggu-minggu awal kehidupan.

Walau bagaimanapun, jumlah pengelupasan yang berlaku boleh berbeza-beza. Ini bergantung pada masa kelahiran bayi, sama ada bayi dilahirkan sebelum waktunya, pada jangka masa, atau lewat.

Mengatasi Kulit Bayi yang Mengelupas

Walaupun pengelupasan kulit bayi adalah keadaan normal, ibu bapa masih merasa risau apabila mendapati kulit bayi mereka mengelupas, retak, dan terlalu kering. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi kulit mengelupas pada si kecil anda:

1. Jangan memandikan bayi terlalu lama

Selain membuat selsema dan selsema, memandikan bayi terlalu lama juga dapat menjadikan minyak semula jadi di kulitnya hilang. Jadi, mandikan anak kecil anda selama 5 atau 10 minit.

Semasa memandikan anak kecil anda, elakkan menggunakan air yang terlalu panas, kerana boleh mengeringkan kulit lebih banyak lagi. Juga tidak perlu selalu menggunakan sabun ketika memandikan anak kecil anda, kecuali kulitnya sangat kotor. Sekiranya anda ingin memandikannya dengan sabun, gunakan sabun yang khusus untuk bayi.

2. Sapukan pelembap

Sekiranya kulit kelihatan kering dan mengelupas, anda boleh menggunakan pelembap hypoallergenic pada kulit si kecil anda setelah memandikannya atau sekurang-kurangnya 2 kali sehari untuk menjaga kelembapan kulitnya. Juga berikan urutan lembut semasa menggunakan pelembap untuk memudahkan proses pengelupasan kulit si kecil.

3. Gunakan produk lembut

Pastikan produk yang digunakan untuk si kecil mempunyai bahan lembut, sehingga kulit mereka tidak mudah tersinggung. Elakkan menggunakan produk penjagaan kulit yang mengandungi minyak wangi atau wangian.

4. Elakkan terkena udara sejuk

Udara sejuk tidak begitu baik untuk kulit bayi, kerana paparan udara sejuk dapat menjadikan kulit kering dan mudah mengelupas. Sekiranya anda ingin membawa si kecil keluar dari rumah, pastikan kulitnya ditutup rapat. Anda boleh melindungi si kecil dari sejuk dengan memakai kaus kaki, sarung tangan, atau selimut bayi.

5. Pastikan si kecil anda terhidrat dengan baik

Memastikan anak anda kekal terhidrasi dengan baik dapat membantu melegakan kulit kering dan mengelupas. Walaupun begitu, jangan berikan air kepada bayi yang belum mencapai usia 6 bulan, kecuali jika dinasihatkan oleh doktor.

Sebagai petua tambahan, elakkan menggunakan detergen biasa untuk mencuci pakaian bayi. Gunakan pencuci yang khusus untuk kulit sensitif bayi. Juga, asingkan mencuci pakaian, cadar, dan selimut bayi dari cucian orang dewasa.

Sekiranya kulit si kecil kelihatan terkelupas lebih kerap atau pengelupasan tidak berhenti dalam beberapa minggu, anda harus membawa si kecil ke pakar pediatrik. Doktor akan memeriksa sama ada pengelupasan ini normal atau disebabkan oleh gangguan.