Keluarga

Ini adalah penyelesaian untuk kanak-kanak yang tidak suka nasi

Nasi adalah sumber tenaga dan karbohidrat untuk semua orang, termasuk anak-anak. Namun, tidak sedikit anak yang tidak suka nasi, kamu tahu. Ini cukup untuk membuat ibu pening. Lalu, bagaimana menangani anak-anak yang tidak suka nasi?

Di Indonesia, beras adalah makanan pokok yang biasanya dimakan setiap hari. Gagasan "anda tidak benar-benar makan jika anda belum makan nasi" telah terpahat di benak banyak orang Indonesia. Akibatnya, banyak ibu bapa risau apabila anak-anak mereka tidak suka makan nasi.

Petua Mengatasi Anak Tidak Suka Nasi

Nasi mengandungi karbohidrat dan serat. Jadi, selain menjadi sumber tenaga, beras juga bermanfaat untuk kesihatan pencernaan. Selain itu, beras juga mengandungi pelbagai vitamin dan mineral, seperti vitamin B1 dan B6, magnesium, fosfor, selenium, dan mangan, yang baik untuk kesihatan tubuh.

Walaupun mempunyai nutrien penting yang diperlukan oleh anak-anak, tidak semua kanak-kanak merasa gembira apabila mereka harus makan nasi. Namun, ini tidak bermaksud si kecil anda tidak suka nasi. kamu tahu, itu mungkin kerana dia bosan.

sekarangOleh itu, beberapa petua berikut yang boleh anda cuba hadapi dengan anak-anak yang tidak menyukai nasi:

Variasi dalam memproses padi

Apabila si kecil dihidangkan nasi dan kemudian menolak, jangan tergesa-gesa untuk menganggap dia tidak menyukai nasi, betul, Bun. Mungkin Si Kecil hanya bosan dengan nasi yang diberikan Ibu.

Sekiranya ini berlaku, anda harus lebih bervariasi ketika memproses beras, misalnya membuat nasi menjadi nasi uduk atau nasi kuning. Anda juga boleh menggunakan pewarna makanan semula jadi lain untuk mewarnai nasi, seperti jus bit untuk merah dan kuning telur untuk kuning.

Sebagai tambahan, Ibu dapat membentuk nasi menjadi bebola atau pelbagai bentuk yang comel, sehingga membangkitkan keinginan Si Kecil untuk memakannya.

Tambahkan rasa

Rasa beras yang asli cenderung menjadi hambar. Untuk meningkatkan selera anak anda untuk nasi, anda juga boleh kamu tahu, menambahkan rasa ke nasi, misalnya dengan mengganti air untuk memasak nasi dengan kaldu atau santan.

Selain itu, jika anda ingin menambahkan aroma wangi ke nasi, anda boleh menambah sedikit jus limau nipis atau menambah daun pandan dan bawang putih semasa memasak nasi.

Buat suasana makan yang menyenangkan

Penting untuk mewujudkan suasana makan yang menyenangkan. Jangan jadikan waktu makan sebagai perbalahan antara ibu dan bayi, ok?

Sebelum memberi nasi kepada anak kecil anda, perhatikan sama ada dia benar-benar lapar atau tidak. Sekiranya anda tidak lapar, nasi atau apa sahaja menu yang anda masak, anda tidak semestinya mahu menyentuhnya.

Sekiranya si kecil anda lapar, cubalah makan bersama anak anda, kerana siapa tahu makan bersama dapat mendorong si kecil anda makan dengan lebih rakus.

Sumber Karbohidrat Selain Beras

Sekiranya anda telah melaksanakan petua di atas, tetapi anak anda masih tidak mahu makan nasi, tidak perlu terlalu risau, Bun. Anak-anak tidak suka nasi tidak menjadi masalah untuk dibesar-besarkan, kamu tahu.

Untuk memastikan anak anda mendapat tenaga, karbohidrat, dan nutrien lain, anda boleh memberinya beberapa makanan berikut:

1. Kentang

Sama seperti nasi, kentang juga kaya dengan karbohidrat. Bukan itu sahaja, tumbuhan yang mempunyai nama Latin Solanum tuberosum Ia juga menyimpan nutrien lain, seperti serat, kalium, vitamin C, vitamin B6, dan asam folat. Untuk memprosesnya, Ibu boleh menjadikan kentang menjadi kek, kentang goreng, menambah sup sayur, atau menjadi kentang panggang.

2. Jagung

Jagung adalah sayuran yang kaya dengan karbohidrat dan boleh digunakan sebagai pengganti nasi. Selain menjadi sumber tenaga dan karbohidrat, jagung juga dapat menjadi sumber serat, vitamin C, magnesium, dan natrium.

Rasa jagung yang manis juga dapat membangkitkan selera makan anak-anak. Ibu boleh memproses jagung menjadi jagung bakwan, sup jagung, keju susu jagung, dan puding.

3. Oatmeal

Oatmeal adalah sejenis biji-bijian yang mengandungi banyak nutrien penting, mulai dari karbohidrat, serat, protein, lemak sihat, hingga berbagai vitamin dan mineral, seperti vitamin B1, B2, B3, B5, B9, kalsium, magnesium, folat, fosfor, kalium., besi, dan mangan.

Sekiranya anak tidak menyukai nasi, oatmeal boleh menjadi pilihan yang sangat baik untuk menggantikan sumber tenaga dan karbohidrat. Oatmeal boleh diproses menjadi bubur dengan pelbagai topping, contohnya buah segar, madu, kacang, atau sayur-sayuran segar, daging, dan telur.

4. Ubi keledek dan ubi kayu

Umbi seperti ubi jalar dan ubi kayu telah lama dimakan sebagai pengganti nasi. Ubi jalar dan ubi kayu, kedua-duanya mengandungi karbohidrat, serat, dan protein, sehingga dapat menjadi pengganti nasi yang baik. Anda boleh menghidangkan ubi jalar dan ubi kayu kepada bayi anda dengan merebus, mengukus, atau membakarnya.

Anak-anak sukar makan dan tidak suka nasi boleh membuatkan ibu bapa pening. Namun, jangan biarkan masalah ini membuat anda membiarkan anak anda makan makanan yang diinginkannya tetapi tidak berkhasiat, seperti donat atau kerepek, dengan tujuan "selagi anak makan".

Ibu perlu memikirkan untuk mencari jalan agar keperluan pemakanan anak mereka dapat dipenuhi, walaupun dia tidak mahu makan nasi. Ingat, jangan memaksa anak anda makan, kerana ini sebenarnya boleh membuatnya trauma dan membuatnya tidak mahu makan lebih banyak lagi.

Bersabarlah dengannya. Masuk akal, Macam mana boleh jadi, jika kanak-kanak itu suka makanan yang cerewet. Ini kerana dia ingin meneroka deria rasa untuk merasai pelbagai rasa dalam makanan.

Sekiranya anak bukan sahaja tidak menyukai nasi tetapi juga selalu menolak makanan lain, terutama jika berat badannya tidak meningkat atau bahkan menurun, maka Ibu mengambil tindakan. Segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.