Kehidupan yang sihat

Khasiat Kelapa untuk Kesihatan dan Kecantikan

Buah kelapa mengandungi banyak nutrien penting yang bermanfaat untuk tubuh, sebagai vitamin C, serat, protein, kalium, dan magnesium. Tambahan, buah kelapa Juga rendah karbohidrat dan kalori.

Bukan rahsia lagi bahawa kelapa adalah tanaman yang hampir semua bahagiannya dapat dimanfaatkan. Terutama daging kelapa yang mengandungi pelbagai kandungan nutrisi, menjadikannya tidak hanya baik untuk kesihatan, tetapi juga untuk kecantikan.

Khasiat Kelapa untuk Kesihatan

Nutrien yang terdapat dalam kelapa dapat diperoleh dari semua bahagian, seperti daging buah dan air kelapa, bahkan setelah diproses menjadi santan dan minyak kelapa.

Air kelapa dapat menyegarkan tekak ketika diminum, juga mampu mencegah dehidrasi dengan memulihkan cairan tubuh setelah melakukan aktiviti yang berat, seperti bersenam atau kerana cirit-birit.

Untuk lebih jelasnya, berikut adalah beberapa kelebihan air kelapa yang boleh anda gunakan:

 • Melawan radikal bebas

  Air kelapa adalah antioksidan, sehingga dapat mengatasi radikal bebas yang dapat merosakkan sel di dalam tubuh.

 • Mengatasi sejumlah penyakit

  Air kelapa juga dapat digunakan untuk mengobati sejumlah penyakit, seperti diabetes, tekanan darah tinggi, dan gangguan ginjal.

 • Mengurangkan risiko masalah jantung

  Air kelapa dipercayai dapat menurunkan kolesterol dan trigliserida, yang dapat membantu mengurangkan risiko masalah jantung.

Bukan hanya air kelapa, daging kelapa dapat diproses menjadi santan sebagai salah satu bahan utama dalam membuat pinggan. Susu kelapa akan menambah rasa hidangan, serta mempunyai sejumlah manfaat, iaitu:

 • Mengurangkan keradangan atau bengkak.
 • Mengurangkan bisul pada permukaan perut.
 • Memerangi bakteria dan virus.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk membuktikan keberkesanan santan dalam mengatasi pelbagai masalah ini.

Khasiat Kelapa untuk Kecantikan

Kandungan nutrien kelapa boleh digunakan untuk kecantikan. Sebagai contoh, minyak kelapa banyak digunakan sebagai bahan semula jadi dalam sebilangan produk kecantikan.

Menurut penyelidikan, bahan semula jadi yang terdapat dalam minyak kelapa dapat membantu menjaga rambut yang sihat, melembapkan kulit kering, membersihkan kulat di sekitar tumit, dan mencegah penyakit kulit.

Produk kecantikan berasaskan minyak kelapa dapat dijual dalam bentuk padat seperti krim atau bentuk cecair, seperti losyen. Sebelum membeli produk kosmetik untuk kulit yang terbuat dari minyak kelapa, disarankan agar anda memilih produk yang mengandungi 100% minyak kelapa.

Selain menggunakan produk yang terbuat dari minyak kelapa, anda juga dapat memanfaatkan kelebihan minyak kelapa asli untuk kecantikan:

 • Minyak kelapa untuk rambut

  Anda boleh menggunakan minyak kelapa dengan mengoleskannya ke rambut kering. Diamkan selama 20-30 minit, kemudian basuh dengan air yang mengalir. Anda juga dapat menggunakannya sebagai pelembut rambut, sehingga rambut anda kelihatan rapi dan berbau harum.

 • Minyak kelapa untuk kulit

  Minyak kelapa mempunyai kesan antijamur dan dapat melembapkan kulit kering. Anda hanya menggunakannya pada kulit kering sehingga kulit terasa lembut dan mencegah kulat pada tapak kaki. Anda juga boleh menggunakannya di bibir untuk merawat bibir kering dan pecah-pecah.

Pelbagai manfaat kelapa untuk kesihatan dan kecantikan, ada yang masih memerlukan kajian lebih lanjut. Anda harus mengelakkan penggunaan kelapa yang berlebihan untuk mengelakkan kesan sampingan, dan berhenti menggunakan produk kelapa jika menyebabkan reaksi alergi. Rujuk doktor untuk mendapatkan nasihat mengenai penggunaan dan penggunaan yang betul.