Kehidupan yang sihat

Ini Buah-buahan untuk Diabetis

Orang yang menderita diabetes perlu lebih selektif dalam memilih makanan yang mereka makan, termasuk buah-buahan. Beberapa jenis buah untuk penderita diabetes yang baik dan selamat untuk dimakan adalah epal, strawberi, anggur, pir, jeruk, dan pisang.

Seorang pesakit diabetes mesti selalu memperhatikan pengambilan yang dimakannya, terutama makanan yang mengandungi karbohidrat. Ini kerana karbohidrat dalam makanan yang dimakan akan ditukar oleh badan menjadi gula. Sekiranya pengambilan karbohidrat atau gula berlebihan, maka ini dapat meningkatkan gula darah.

Untuk memenuhi keperluan tenaga tanpa membuat tubuh mengalami peningkatan kadar gula darah yang berlebihan, buah-buahan adalah salah satu jenis makanan yang baik untuk orang yang menghidap diabetes.

Senarai Buah-buahan untuk pesakit kencing manis

Walaupun buah mempunyai rasa manis, penderita diabetes masih digalakkan makan buah kerana buah mengandungi pelbagai nutrien yang diperlukan oleh tubuh.

Berikut adalah beberapa jenis buah untuk pesakit diabetes yang selamat untuk dimakan:

1. Anggur

Semua jenis anggur mengandungi antioksidan polifenol yang dapat membantu melawan radikal bebas dalam badan. Selain itu, anggur juga mengandungi serat dan rendah kalori. Anggur adalah salah satu buah yang baik untuk pesakit kencing manis kerana dapat menurunkan kadar gula dalam darah.

2. Epal

Buah ini mengandungi vitamin A, vitamin C, kalsium, zat besi, dan serat tinggi. Selain itu, epal juga mempunyai indeks glisemik rendah. Ini bermaksud bahawa epal dapat mencegah peningkatan kadar gula dalam darah secara drastik.

Kandungan serat dalam epal dapat membuat perut kenyang lebih lama, memperlambat penyerapan nutrien seperti gula ke dalam aliran darah, dan mengurangi kolesterol. Semasa makan epal, anda harus makan bersama kulit kerana bahagian itu mengandungi banyak nutrien dan antioksidan.

3. Jingga

Buah oren ini juga merupakan buah bagi pesakit diabetes. Selain mengandung vitamin C, jeruk mengandung air yang baik, kalium, tiamin, dan asam folat.

Kalium adalah nutrien yang baik untuk membantu mengawal tekanan darah. Selain itu, kandungan tiamin dalam jeruk dipercayai dapat menurunkan kadar gula dalam darah dan membantu mencegah ketahanan insulin.

4. Beri

Buah-buahan yang tergolong dalam kumpulan beri, seperti strawberi dan blueberry, adalah sejenis buah yang baik untuk pesakit diabetes. Buah-buahan ini mengandungi antioksidan, vitamin, dan serat yang baik untuk mengawal kadar gula dalam darah.

5. Kiwi

Kiwi adalah buah yang unik. Kandungan vitamin C, serat, dan kalium yang tinggi pada buah kiwi, serta antioksidan yang tinggi di dalamnya, menjadikan buah ini sebagai pengambilan yang baik untuk penderita diabetes.

6. Jambu batu

Buah ini mengandungi banyak serat dan antioksidan yang dapat membantu menurunkan kadar gula dalam darah. Oleh itu, jambu batu dipercayai baik untuk dimakan oleh pesakit diabetes. Selain itu, buah ini juga dapat membantu menurunkan kadar kolesterol dan tekanan darah.

7. Pir

Buah yang mempunyai rasa manis dan daging renyah juga baik untuk pesakit diabetes. Ini kerana pir mengandung serat yang dapat menyuburkan sistem pencernaan, serta berbagai nutrien lain, seperti vitamin K, air, dan antioksidan tinggi.

Sekiranya anda ingin makan buah, pilih buah untuk pesakit diabetes yang selamat untuk dimakan seperti yang dijelaskan di atas. Kami mengesyorkan memilih buah segar, bukan buah kalengan, gula-gula, atau buah kering yang mengandungi gula tambahan atau pemanis buatan.

Untuk menentukan jenis makanan dan diet yang baik untuk pesakit kencing manis, anda boleh berjumpa lebih lanjut dengan pakar pemakanan.