Keluarga

Pelbagai Pilihan Menu Sarapan Sihat untuk Wanita Hamil

Terdapat pelbagai pilihan menu sarapan pagi yang sihat untuk wanita hamil.Dengan memakan ssarapan pagi yang sihatKeperluan pemakanan ibu hamil diharapkan dapat dipenuhi, serta keperluan pemakanan untuk perkembangan bayi di dalam kandungan.

Menu sarapan pagi yang sihat untuk wanita hamil mengandungi pelbagai nutrien yang penting untuk kehamilan dan kesihatan janin. Nutrien ini termasuk protein, karbohidrat, lemak, serat, serta pelbagai vitamin dan mineral, termasuk kalsium, folat, dan zat besi.

Pilihan Sarapan Sihat untuk Ibu mengandung

Sekiranya wanita hamil sering keliru dalam menentukan menu sarapan harian, cubalah pilihan menu sarapan sihat berikut untuk wanita hamil:

1. Bijirin

Makanan serat, termasuk bijirin, dapat menjadi pilihan tepat untuk menu sarapan pagi wanita hamil yang sihat. Dalam satu mangkuk bijirin, terdapat kira-kira 8 gram serat dan 9 gram protein yang berguna untuk pencernaan yang lancar, mencegah dan mengatasi sembelit, dan menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin.

Bijirin juga boleh digabungkan dengan pelbagai makanan sihat lain untuk wanita hamil, seperti yogurt, susu, kacang, dan buah.

2. Roat yang disumbat (pasirwich)

Roti gandum juga merupakan salah satu pilihan yang tepat untuk sarapan pagi wanita hamil. Selain lebih sihat daripada roti putih biasa, roti gandum dapat membuat anda kenyang lebih lama dan membantu mencegah sembelit.

Untuk lebih sihat, wanita hamil boleh menggabungkan roti gandum dengan campuran daging masak, telur goreng, sayur-sayuran dan keju pasteur.

3. Telur

Wanita hamil bosan makan daging, ikan, atau tahu dan tempe? Cuba gantikannya dengan telur.

Telur adalah sumber protein, mineral, folat, dan omega-3 yang baik untuk menyokong pembentukan tisu badan janin dan pertumbuhan dan perkembangannya. Folat yang terkandung dalam telur juga penting untuk mencegah janin daripada mengalami kecacatan tiub saraf.

Telur merangkumi makanan yang agak murah dan senang dijumpai. Wanita hamil juga dapat memprosesnya menjadi berbagai menu sarapan pagi yang sihat, seperti telur rebus, telur sisi cerah, dan telur dadar telur atau telur dadar yang dicampurkan dengan sayur-sayuran dan keju. Apa pun pilihannya, pastikan wanita hamil memasak telur sehingga dimasak sepenuhnya, ya.

4. Pisang

Pisang adalah salah satu pilihan makanan yang tidak boleh dilewatkan dalam menu sarapan wanita hamil. Ini kerana pisang mengandung kalium, serat, vitamin, dan karbohidrat yang baik untuk mengatasi keletihan, loya, dan kekejangan kaki semasa kehamilan.

5. Alpukat

Alpukat tinggi folat, lemak dan serat yang sihat. Pada wanita hamil, pengambilan folat sangat penting untuk mencegah kecacatan kelahiran di otak dan saraf janin. Semasa sarapan, wanita hamil boleh menambahkan alpukat dan memprosesnya menjadi jus alpukat, potongan alpukat, campuran sandwic, atau bijirin.

6. Kkacang

Selain dikenal sebagai sumber zat besi dan protein, kacang juga digolongkan sebagai makanan berserat tinggi. Makanan ini tentunya sangat baik untuk dikonsumsi oleh ibu hamil kerana dapat mencegah anemia dan sembelit, serta menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin.

Namun, jika wanita hamil mempunyai alergi kacang, anda harus mengelakkan memakannya, termasuk makanan yang mengandung kacang, ya.

7. Susupasteurisasi

Susu adalah salah satu sumber kalsium terbaik, yang berperanan penting dalam pembentukan tulang dan gigi janin. Susu juga mengandungi banyak protein, lemak, serta vitamin dan mineral yang baik untuk kenaikan berat badan semasa kehamilan dan menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin.

Wanita hamil disyorkan untuk memenuhi sekurang-kurangnya 1.400 mg kalsium sehari yang boleh diperoleh dari susu atau makanan berkalsium tinggi lain, seperti keju, yogurt, kacang dan ikan.

Walau bagaimanapun, pastikan anda memilih susu lembu yang steril atau dipasteurisasi. Ini kerana susu mentah boleh mengandungi bakteria yang boleh membahayakan keadaan ibu hamil dan janin.

8. Yogurt

Penggunaan yogurt Semasa mengandung, diketahui dapat meningkatkan jumlah bakteria baik dalam usus, sehingga bermanfaat untuk pencernaan yang sihat dan lancar.

Untuk mendapatkan pelbagai nutrien, biasanya yogurt sering digunakan smoothies terdiri daripada campuran pisang, yogurt, dan kacang soya. Wanita hamil juga boleh membuat smoothie dari campuran yogurt, mangga, pisang, epal, dan madu.

Nah, itulah pelbagai menu sarapan pagi yang sihat untuk ibu hamil yang boleh dimakan oleh ibu hamil di rumah. Apa pun pilihannya, pastikan wanita hamil makan pelbagai makanan yang dimasak sepenuhnya, ya.

Selain makan menu sarapan pagi yang sihat untuk wanita hamil, wanita hamil juga boleh mengambil vitamin pranatal untuk memenuhi pengambilan nutrisi mereka semasa hamil. Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum mengambil vitamin atau makanan tambahan.