Kesihatan

Tanda-tanda Menstruasi Akan Datang

Menstruasi adalah kitaran semula jadi yang berlaku pada setiap wanita. Namun, tidak semua wanita tahu kapan "tetamu" bulanan mereka akan datang. Berikut adalah tanda-tanda haid yang perlu anda ketahui.

Setiap bulan, badan wanita menghasilkan telur. Sekiranya tidak disenyawakan, maka lapisan rahim anda akan menetes dan kemudian mengalir melalui faraj, dan anda akan mengalami haid. Kitaran haid setiap wanita berbeza. Ada yang lancar dan dapat diramalkan, yang lain tidak teratur dan sukar untuk diramalkan kapan dan bahkan tidak mempunyai tanda bahawa mereka akan mula haid. Secara amnya, tempoh haid berkisar antara 2 hingga 8 hari.

Kenali Tanda-tanda Menstruasi

Tanda haid lebih dikenali sebagai PMS atau PMS hlmSindrom Raid. Biasanya, tanda-tanda PMS berlaku kira-kira satu hingga dua minggu sebelum haid anda tiba. Apabila haid, maka tanda-tanda ini akan berhenti dengan sendirinya.

Berikut adalah tanda-tanda haid yang perlu anda ketahui:

 • Sakit payudara

  Salah satu tanda haid yang sering dialami oleh wanita, iaitu sakit payudara. Sebelum haid, payudara dapat terasa bengkak dan sakit. Penyebabnya masih belum dapat dipastikan, tetapi ia dianggap berkaitan dengan tahap prolaktin yang tinggi (hormon laktasi).

 • Kembung

  Perut kembung juga dapat menjadi tanda bahawa haid anda akan segera tiba. Ini biasanya disebabkan oleh perubahan hormon dan juga makanan yang anda makan. Oleh itu, disarankan agar anda makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, dan bersenam dengan kerap sebelum dan semasa haid.

 • Jerawat muncul

  Jerawat adalah masalah yang sangat biasa sebelum haid. Ini mungkin disebabkan oleh peningkatan tahap hormon progesteron sebelum haid. Hormon ini meningkatkan pengeluaran minyak (sebum), sehingga menyumbat liang dan menyebabkan jerawat.

 • Selera makan bertambah

  Semasa PMS, selera makan anda akan meningkat. Mungkin anda akan menginginkan coklat, sesuatu yang manis, atau sesuatu yang masin.

 • Kekejangan perut dan punggung bawah

  Sebilangan wanita sering mengalami kekejangan di perut dan punggung bawah sebelum haid. Biasanya, ini berlaku 24 hingga 48 jam sebelum "tetamu" anda tiba.

 • Ada perubahan mood

  Tanda haid lain adalah perubahan mood atau perubahan emosi. Anda mungkin mudah marah, jengkel, mudah menangis tanpa sebab, dan merasa cemas semasa PMS. Tapi tenang, mood Keadaan buruk ini dapat hilang sendiri semasa haid anda bermula.

 • Mengalami masalah tidur

  Walaupun anda mengantuk dan letih, anda mungkin tidak dapat tidur sebelum haid. Walaupun gangguan tidur adalah tanda haid, tidak semua wanita mengalaminya.

Itu adalah tanda-tanda haid yang harus anda ketahui, agar jadual haid tidak mengganggu aktiviti anda. Di samping itu, terdapat beberapa perkara yang dapat mengubah haid anda menjadi lebih cepat, lebih lama, atau tidak datang sama sekali, seperti menggunakan pil kawalan kelahiran atau IUD, terlalu banyak bersenam, mengalami polip atau fibroid di rahim, kehamilan, tekanan, atau menghidap sindrom ovari. polikistik (PCOS). Sekiranya anda mengalami kitaran haid atau tanda-tanda yang tidak normal, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.