Kehidupan yang sihat

Cari Pelbagai Punca Libido Lelaki Berkurang Di Sini

Penurunan libido lelaki sering menyebabkan hilangnya keyakinan diri dan tekanan. Ini sering menjadi salah satu penyebab gangguan keharmonian dengan pasangan. Oleh itu, mari kita lihat penyebab penurunan libido pada lelaki dan bagaimana mengatasinya.

Penurunan libido lelaki secara amnya tidak berlaku secara tiba-tiba. Masalah seksual ini berlaku secara beransur-ansur, mulai dari beberapa bulan hingga beberapa tahun. Libido lelaki yang menurun juga boleh dipengaruhi oleh banyak perkara, mulai dari usia, penyakit tertentu, hormon seks yang berkurang, hingga masalah psikologi.

Punca Libido Lelaki Berkurang

Kebiasaannya, libido lelaki akan menurun seiring bertambahnya usia. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, termasuk:

1. Hormon testosteron rendah

Testosteron adalah hormon yang memainkan peranan penting dalam perkembangan organ seks dan libido lelaki. Sekiranya tahap testosteron rendah, keadaan boleh mempengaruhi keinginan seksual atau libido lelaki.

Penurunan kadar testosteron ini boleh disebabkan oleh beberapa keadaan, seperti gangguan sistem endokrin, faktor genetik, dan kegemukan.

2. Tekanan darah tinggi dan diabetes

Penurunan libido pada lelaki juga boleh disebabkan oleh penyakit tertentu, seperti tekanan darah tinggi dan diabetes yang tidak terkawal.

Sekiranya tidak dirawat, kedua penyakit ini boleh mengganggu sistem peredaran darah dan merosakkan saluran darah di dalam badan, termasuk organ seks lelaki. Sekiranya ini berlaku, seorang lelaki akan mengalami penurunan libido dan disfungsi ereksi.

3. Gangguan psikologi

Proses ereksi dan pengaturan keinginan seksual pada lelaki melibatkan banyak faktor, mulai dari prestasi sistem saraf dan otak, hormon seks, hingga keadaan psikologi atau kesihatan mental. Oleh itu, masalah kesihatan mental, seperti tekanan yang teruk, gangguan kecemasan, atau kemurungan, menyumbang kepada penurunan keinginan seksual lelaki.

Selain mengurangkan libido, gangguan psikologi juga dapat menyebabkan keluhan lain, seperti keletihan atau kekurangan tenaga yang kerap, kesukaran untuk fokus dan menumpukan perhatian, kehilangan selera makan, dan kehilangan selera makan. perubahan emosi.

4. Kesan sampingan ubat-ubatan tertentu

Penggunaan ubat-ubatan tertentu, seperti antidepresan, antihistamin, ubat penurun tekanan darah, dan ubat-ubatan, boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk penurunan libido dan disfungsi ereksi. Bukan hanya itu, terapi hormon estrogen juga dapat menyebabkan penurunan libido pada lelaki.

5. Gangguan tidur

Gangguan tidur, seperti insomnia, apnea tidur, dan sindrom kaki gelisah atau sindrom kaki gelisah, diketahui mempengaruhi prestasi seksual lelaki. Gangguan tidur juga boleh menyebabkan seorang lelaki kekurangan tenaga, maka libidonya akan berkurang.

Cara Meningkatkan Libido Lelaki

Terdapat banyak cara yang boleh dilakukan untuk meningkatkan libido pada lelaki. Walau bagaimanapun, kaedah yang dipilih mesti disesuaikan dengan penyebab penurunan libido. Secara umum, libido lelaki dapat ditingkatkan dengan cara berikut:

Laksanakan gaya hidup sihat

Terapkan gaya hidup sihat dari sekarang untuk mengelakkan penurunan libido. Gaya hidup sihat dimaksudkan dengan makan makanan yang sihat dan berkhasiat, berolahraga secara teratur, menghindari tekanan, dan cukup tidur.

Menjalani psikoterapi

Seperti disebutkan sebelumnya, penurunan libido lelaki bukan hanya disebabkan oleh masalah fizikal, tetapi juga oleh masalah mental, seperti tekanan, kemurungan, atau kegelisahan. Dalam kes ini, psikoterapi atau kaunseling kepada ahli psikologi boleh menjadi penyelesaiannya.

Menggantikan ubat yang anda ambil

Sekiranya penurunan libido disebabkan oleh kesan sampingan ubat-ubatan tertentu, segera berjumpa doktor. Doktor anda mungkin mengurangkan dos atau mengubah jenis ubat yang sedang anda minum.

Melakukan terapi testosteron

Terapi testosteron cukup berkesan untuk merawat keadaan penurunan libido, terutama pada lelaki dengan tahap testosteron yang rendah di dalam badan. Tidak hanya meningkatkan libido, terapi ini juga dapat meningkatkan fungsi ereksi pada lelaki.

Selain beberapa cara di atas, penurunan libido lelaki juga dapat diatasi dengan menjalin komunikasi yang baik dengan pasangan atau mencuba perkara baru semasa melakukan hubungan seks, misalnya melakukan sexting, gunakan mainan seks, atau lakukan main peranan.

Walau bagaimanapun, jika penurunan libido berlangsung lama dan tidak membaik, anda harus berjumpa doktor atau ahli psikologi untuk mendapatkan rawatan yang tepat.