Kehidupan yang sihat

Air Galon Pakai VS Isi Ulang Gallon Air, Mana Yang Lebih Baik?

Selain air minuman dalam bentuk dalam bentuk galon yang boleh diisi semula, kini terdapat produk air botol dengan inovasi baru, iaitu dalam bentuk galon pakai buang. Galon air sekali pakai dianggap lebih praktikal dan kebersihan daripada gelen air yang diisi semula. Namun, adakah ia benar? Mari dapatkan fakta!

Produk air botol di Indonesia tersedia dalam pelbagai bungkusan dan ukuran, mulai dari kemasan kaca, botol, hingga gelen. Air botol galon (AMKG) kini tersedia dalam saiz besar dan kecil.

Air botol galon besar mengandungi sekitar 19 liter air dan secara amnya menggunakan bahan plastik yang boleh digunakan berulang kali. AMKG yang diisi semula ini telah lama menjadi jalan keluar untuk penyedia air minum di rumah, kerana sesuai untuk memenuhi keperluan air minum keluarga.

Semasa memilih AMKG, pastikan air mineral berasal dari mata air yang baik dan bersih dan telah diproses dengan betul dan bersih. Ini penting untuk memastikan air mineral di galon selamat dan sesuai untuk dimakan.

Kini muncul di pasaran air galon boleh guna (AGSP) yang diklaim lebih bersih dan praktikal kerana dapat dibuang dengan segera. Air galon sekali pakai juga menjimatkan keperluan pengguna untuk mengembalikan galon kosong ke depot pengisian air untuk diisi semula.

Fakta Penggunaan Air Galon Sekali Pakai

Plastik yang digunakan untuk pembungkusan air galon sekali pakai dianggap selamat, tetapi hanya boleh digunakan untuk air botol sekali pakai. Walaupun begitu, orang ramai dinasihatkan untuk tidak menggunakan air botol galon sekali pakai. Sebab apa?

Penggunaan AGSP bertentangan dengan dasar kerajaan untuk mengurangkan sampah plastik. Di tengah usaha pemerintah untuk mengurangkan jumlah sampah plastik, kehadiran air botol sekali pakai sebenarnya dapat meningkatkan sampah plastik. Ini tentu saja memberi kesan buruk kepada kesihatan persekitaran.

Pencemaran alam sekitar akibat pengumpulan sampah plastik boleh membahayakan kesihatan secara tidak langsung. Selain itu, memproses sisa plastik juga boleh menyebabkan pencemaran udara dan pemanasan global yang akan memberi kesan negatif kepada kesihatan.

Air Gallon Isi Ulang Mesra Alam

Penggunaan air botol galon yang boleh diisi semula dianggap lebih mesra alam. Sebabnya, setelah air di dalamnya habis, galon akan diambil kembali oleh pengeluar, dibawa ke kilang untuk dibersihkan dan disterilkan, kemudian diisi ulang dengan air minum baru yang bersih dan bersih.

Pertubuhan Keamanan hijau juga menyebut bahawa pencemaran plastik perlu dikurangkan kerana boleh merosakkan alam sekitar. Salah satu usaha yang dapat dilakukan untuk mengurangkan pencemaran akibat plastik adalah dengan membatasi penggunaan plastik, salah satunya adalah dengan tidak menggunakan satu galon air.

Perkara yang perlu anda ingat ialah tidak semua produk air botol galon berkualiti dan sesuai untuk diminum. Oleh itu, anda mesti lebih berhati-hati dalam memilih air botol yang berkualiti dan selamat untuk kesihatan.

Jaga kesihatan anda dengan minum air secukupnya, sekurang-kurangnya 8 gelas atau kira-kira 2 liter sehari, sehingga anda mengelakkan dehidrasi. Sekiranya anda menggunakan air botol, pilihlah air botol yang baik agar keperluan cairan tubuh anda dapat dipenuhi tanpa membahayakan kesihatan atau persekitaran.