Keluarga

Melengkapkan Wanita Hamil dalam Memerangi Jangkitan Toxoplasma

Jangkitan toxoplasma atau toxoplasmosis sering dianggap sebagai penyakit yang menakutkan bagi wanita hamil, terutama bagi mereka yang mempunyai haiwan peliharaan atau sering berinteraksi dengan haiwan. Penyakit ini boleh menyebabkan bahaya serius pada janin pada wanita hamil.

Kucing sering dituduh sebagai salah satu agen penularan toxoplasma. Walaupun penularannya bukan hanya dari kucing, tetapi juga dari beberapa jenis haiwan lain. Memahami penularan toxoplasma dan cara menanganinya dapat membantu ibu hamil mencegah penularan toxoplasma.

Perkara Penting untuk Diketahui mengenai Jangkitan Toxoplasma

Jangkitan toxoplasma atau toxoplasmosis adalah jangkitan yang disebabkan oleh parasit Toxoplasma gondii. Organisma kecil ini boleh hidup pada kucing. Jangkitan toksoplasmosis sebenarnya agak jarang berlaku. Biasanya jangkitan ini dapat menular ke manusia dengan beberapa cara, termasuk:

 • Bersentuhan dengan najis kucing yang dijangkiti.
 • Sentuh dengan tanah yang tercemar kotoran kucing.
 • Makan daging mentah atau tidak dimasak, buah-buahan dan sayur-sayuran yang tidak dicuci, dan keju atau susu yang tidak dipasteurisasi.
 • Menggunakan peralatan memasak yang digunakan untuk memproses daging mentah tanpa mencuci.
 • Mengambil air yang tercemar.

Jangkitan toksoplasma boleh berlaku apabila tangan yang tercemar menyentuh mata, mulut, atau hidung. Walaupun begitu, tidak semestinya mereka yang memelihara kucing dan terdedah kepada parasit ini secara langsung mendapat jangkitan toxoplasma. Kerana, jangkitan ini tidak akan merebak dengan mudah pada orang yang mempunyai sistem imun yang kuat.

Wanita yang mengalami jangkitan toxoplasma sekitar 6-9 bulan sebelum hamil, secara amnya telah mengalami kekebalan tubuh dan tidak berisiko menyebarkan jangkitan ini ke janin. Berbeza dengan wanita yang mendapat jangkitan ini ketika hamil, kerana risiko menyebarkan jangkitan ke janin melalui plasenta.

Oleh itu, setiap orang harus berwaspada dan sentiasa mengambil langkah berjaga-jaga. Risiko jangkitan ini sangat berbahaya untuk kesihatan dan perkembangan bayi. Jangkitan toxoplasma boleh menyebabkan gangguan penglihatan, kesukaran belajar, gangguan otak dalam bentuk hidrosefalus, dan gangguan pendengaran.

Dalam kes tertentu, jangkitan ini menyebabkan beberapa bayi yang dijangkiti hanya dapat bertahan beberapa hari selepas kelahiran. Wanita hamil yang paling berisiko dijangkiti jangkitan toxoplasma adalah mereka yang mempunyai sistem imun yang lemah dan sering berinteraksi dengan haiwan liar.

Penularan jangkitan ini secara amnya dicirikan oleh beberapa gejala seperti keletihan, sakit kepala, gejala umum yang menyertai selesema, dan sakit otot. Tetapi sebilangan orang mungkin tidak merasakan sebarang gejala. Untuk memastikan kemungkinan dijangkiti jangkitan ini, wanita hamil yang berisiko dijangkiti disyorkan menjalani ujian darah.

Cara Mengelakkan Jangkitan Toksoplasma

Sebelum dijangkiti, ada beberapa cara yang dapat dilakukan untuk mengurangkan risiko ini, termasuk:

 • Basuh tangan anda selepas melakukan aktiviti luar

  Mencuci tangan setelah melakukan aktiviti di tempat awam yang terbuka, seperti taman dan taman permainan berpasir, dapat membantu mengurangkan risiko jangkitan. Cuba jangan bersentuhan langsung dengan haiwan yang berpotensi dijangkiti, termasuk haiwan peliharaan. Jangan lupa, anda juga harus mencuci tangan sebelum dan selepas memproses makanan.

 • Mencuci makanan dan peralatan memasak

  Sentiasa basuh buah-buahan dan sayur-sayuran sebelum memproses dan memakannya. Selain mencuci, buah-buahan dan sayur-sayuran juga disarankan dikupas untuk mengurangkan risiko jangkitan. Selain itu, mencuci dan memasak semua makanan sejuk beku sebelum dimakan dapat membantu mengurangkan risiko jangkitan. Selepas itu, basuh semua peralatan memasak di dapur setelah menggunakannya untuk memproses daging mentah.

 • Elakkan makan makanan mentah

  Elakkan memakan daging dan telur mentah atau tidak dimasak semasa mengandung. Pastikan daging dimasak pada suhu yang betul. Daging masak mempunyai cecair atau kuah jernih dan dagingnya tidak berwarna merah jambu. Di samping itu, anda harus mengelakkan memakan susu kambing yang belum melalui proses pasteurisasi atau mengambil produk yang diperbuat daripada susu yang serupa.

 • Menjaga kebersihan setiap hari

  Untuk mengelakkan penularan jangkitan, cubalah selalu memakai sarung tangan ketika anda berkebun atau cenderung tumbuh-tumbuhan. Kemudian basuh tangan anda dengan sabun dan air suam. Sentiasa menjaga kebersihan kawasan sekitar tempat tinggal, agar tidak mudah sakit.

Berhati-hatilah dengan Risiko Penularan Jangkitan dari Kucing

Kucing boleh dijangkiti parasit Toxoplasma jika mereka memakan haiwan liar yang dijangkiti atau bersentuhan dengan kotoran kucing lain yang dijangkiti. Setelah dijangkiti, parasit dapat membiak di usus kucing, kemudian menghasilkan tinja yang menyebabkan jangkitan. Cirit-birit ringan dan kehilangan selera makan adalah gejala biasa bagi kucing yang dijangkiti toxoplasma.

Sekiranya anda hamil dan mempunyai atau tinggal bersama kucing, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan, termasuk:

 • Bersihkan sampah kucing setiap hari

  Langkah pertama yang boleh diambil untuk mencegah jangkitan adalah membersihkan sampah kucing setiap hari. Sebaiknya pakai sarung tangan ketika membersihkan kotoran kucing. Selepas itu, basuh tangan anda dengan bersih. Sekiranya boleh, lebih baik minta orang lain menjaga kucing

 • Beri makanan kering kucing dalam bungkusan

  Makanan kering yang dibungkus atau dalam tin lebih selamat untuk kucing daripada daging mentah. Daging mentah yang dijangkiti boleh menyebabkan jangkitan toxoplasma pada kucing dan menimbulkan risiko menyebarkannya kepada manusia. Yang paling penting, jangan lupa mencuci tangan selepas itu.

 • Jauhkan kucing dari dapur dan makanan

  Cuba menjauhkan kucing dari dapur dan tempat makan keluarga untuk mengurangkan risiko kucing menyentuh makanan anda. Di samping itu, jauhkan kasut anda dan semua ahli keluarga dari jangkauan kucing supaya tidak dijadikan tempat tidur atau tempat untuk membuang air kecil.

 • Jangan sentuh kucing liar

  Cuba jangan menyentuh kucing liar semasa mengandung. Sekiranya keluarga anda mempunyai kawasan bermain pasir di luar, tutup kawasan tersebut untuk mengelakkan kucing liar dari membuang air besar di sana.

Untuk mengelakkan penularan jangkitan toksoplasma semasa kehamilan, anda boleh memeriksa diri anda sebelum hamil. Sekiranya jangkitan berlaku semasa kehamilan, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. Jangan lupa menjaga kesihatan haiwan kesayangan anda dan mengelakkan hubungan dengan haiwan liar.