Keluarga

5 Langkah untuk Ayah Menyusu Menyelaraskan Proses Penyusuan

Proses penyusuan bayi anda dengan lancar bukan sahaja bergantung pada isteri anda, tetapi juga peranan anda sebagai bapa penyusuan. Jadi, apa itu ayah yang menyusu dan apa yang boleh anda lakukan mengenainya? Mari lihat jawapannya dalam penjelasan berikut.

Susu ibu adalah makanan utama dan pemakanan terbaik untuk bayi untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan dan meningkatkan sistem imun mereka. Penyusuan susu ibu juga dapat mengeratkan ikatan emosi antara ibu dan bayi.

Namun, tidak jarang isteri merasa letih dan tertekan kerana peranan barunya. Oleh itu, peranan bapa sebagai pasangan dan ibu bapa juga diperlukan untuk menyokong proses penyusuan susu ibu secara eksklusif.

Pelbagai Langkah Menjadi Bapa yang Menyusu

Bukan hanya sebagai bentuk sokongan untuk pasangan, menjalankan peranan sebagai bapa penyusuan juga dapat membuat ayah merasa lebih terlibat dalam proses mengembangkan anak-anak mereka.

Berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda lakukan untuk menjadi bapa yang menyusu:

1. Cari maklumat mengenai penyusuan susu ibu

Langkah pertama untuk menjadi bapa penyusuan adalah mempelajari banyak perkara yang berkaitan dengan proses penyusuan. Ini penting agar bapa yang menyusui dapat menolong isteri mereka dalam menyelesaikan masalah yang mereka alami semasa proses penyusuan.

Menemani isteri anda semasa pemeriksaan berkala dengan doktor semasa menyusu. Anda juga boleh mencari beberapa rujukan yang dipercayai di internet untuk mendapatkan maklumat mengenai penyusuan susu ibu.

Sekiranya perlu, tanyakan kemudahan kesihatan terdekat untuk sesi perundingan atau kelas khas untuk bapa yang menyusui.

2. Beri perhatian dan sokongan sepenuhnya kepada pasangan anda

Penyusuan susu ibu bukanlah pekerjaan yang mudah. Isteri anda mungkin merasa letih kerana jumlah tenaga yang digunakan dan mengurangkan masa untuk berehat semasa menjaga bayi.

Beritahu dan tunjukkan kepada isteri anda bahawa anda peduli dan akan sentiasa ada untuknya. Contohnya, apabila isteri anda memberitahunya bahawa dia merasa letih pada waktu malam setelah menjaga bayinya, dengarkan ceritanya dan beri dia urutan ringan untuk membuatnya merasa lebih santai.

3. Bantu isteri dalam menjaga bayi

Tidak ada salahnya anda bergabung dalam membantu isteri anda dalam menjaga bayi. Dengan maklumat penyusuan yang anda sudah ada, cubalah menolong isteri anda.

Anda boleh bermula dari perkara-perkara yang cukup mudah, seperti memegang anak kecil ketika mereka ingin menyusui, menukar lampin, hingga memandikannya. Bukan hanya menolong isteri anda, turut serta dalam menjaga bayi anda juga akan membantu anda membina ikatan dalaman dengannya.

4. Bantu isteri untuk menyelesaikan kerja rumah

Selain menolong isteri menjaga anak anda, anda juga dapat meluangkan masa untuk meringankan tugasnya dengan melakukan kerja-kerja rumah, seperti menyapu, menyiapkan sarapan, atau mencuci pinggan.

Walaupun kelihatan sederhana, ini dapat memberi banyak makna kepada isteri dan membuatnya bahagia, sehingga memberi kesan yang baik terhadap kelancaran proses menyusui si kecil.

5. Fahami penurunan seksual pasangan anda

Ketahuilah bahawa penyusuan susu ibu dapat mengurangkan keinginan isteri anda untuk melakukan hubungan seks. Ini disebabkan oleh penurunan pengeluaran hormon estrogen, hormon yang berperanan dalam membangkitkan dorongan seks, semasa menyusui.

Selain mempengaruhi keinginan untuk melakukan hubungan seks, penurunan hormon estrogen juga menyebabkan vagina menjadi lebih kering sehingga hubungan seksual menjadi sakit.

Sekiranya anda dan isteri ingin melakukan hubungan seks semasa menyusu, tidak ada salahnya menggunakan pelincir faraj sehingga aktiviti seksual dapat terasa lebih selesa.

Anda mungkin takut melakukan kesalahan semasa ingin menolong isteri semasa proses penyusuan. Walau bagaimanapun, cuba mulakan dengan perkara yang anda rasa paling senang dilakukan.

Tanpa anda sedari, pertumbuhan dan perkembangan bayi dapat berjalan dengan cepat. Oleh itu, menemani isteri anda semasa proses penyusuan dan buat kenangan indah bersama dia dan anak anda.

Sekiranya perlu, anda juga boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai peranan bapa penyusuan atau pertumbuhan dan perkembangan anak kecil anda mengikut usianya.