Kesihatan

Bahaya Ini Kerana Kekurangan Vitamin D

Walaupun kedengarannya remeh, hasilnya kKekurangan vitamin D boleh mempengaruhi banyak organ dalam badan, termasuk tulang dan gigi. Keadaan kekurangan vitamin D ini bukan hanya dialami oleh bayi dan kanak-kanak, tetapi juga boleh berlaku pada orang dewasa.

Pelbagai faktor boleh menyebabkan kekurangan vitamin D, termasuk kekurangan cahaya matahari, kelebihan berat badan (kegemukan), dan kekurangan pengambilan makanan yang mengandung vitamin D.

Kesan Kekurangan Vitamin D pada Bayi dan Kanak-kanak

Kekurangan vitamin D ringan umumnya tidak mempunyai gejala khas. Tetapi dalam keadaan teruk, kekurangan vitamin D pada bayi boleh menyebabkan otot kaku, kejang, dan bahkan sukar bernafas.

Sekiranya berlaku pada kanak-kanak, kekurangan vitamin D dapat menyebabkan pelbagai gangguan, seperti:

  • Riket. Keadaan ini akan menyebabkan anak mengalami kesakitan pada tulang kaki, sakit otot, dan kelemahan otot. Riket juga boleh menyebabkan masalah pada bentuk kaki anak anda, misalnya kaki O atau X.
  • Gangguan pertumbuhan. Kekurangan vitamin D pada kanak-kanak akan memberi kesan kepada gangguan pertumbuhan pada ketinggian.
  • Pertumbuhan gigi tergendala.
  • Mood dan emosi tidak menentu.
  • Kerentanan terhadap jangkitan, termasuk jangkitan pada sistem pernafasan.
  • Kelemahan otot jantung atau kardiomiopati.

Bahaya Kekurangan Vitamin D pada Orang Dewasa

Selain kanak-kanak, kekurangan vitamin D juga dapat dialami oleh orang dewasa. Aduan, seperti keletihan, sakit atau sakit yang kabur, dan merasa tidak sihat, sering kali merupakan gejala atipikal pada orang dewasa dengan kekurangan vitamin D atau kekurangan ringan. Sementara itu, dalam keadaan teruk, kekurangan vitamin D pada orang dewasa boleh menyebabkan osteomalacia.

Di samping itu, sejumlah kajian mendapati terdapat hubungan antara kekurangan vitamin D dan berlakunya penyakit berikut:

Demensia

Satu kajian mendapati bahawa orang dewasa yang kekurangan vitamin D berisiko dua kali ganda terkena demensia dan penyakit Alzheimer, daripada orang yang memenuhi kebutuhan vitamin D.

Skizofrenia

Satu kajian pada tahun 2014 menunjukkan bahawa seseorang yang kekurangan vitamin D berisiko lebih tinggi terkena skizofrenia. Skizofrenia adalah gangguan psikiatri yang dicirikan oleh gejala seperti halusinasi, kecenderungan untuk menarik diri dari masyarakat, dan bercakap tidak penting.

Penyakit jantung

Satu kajian mengatakan bahawa kekurangan vitamin D dikaitkan dengan sejumlah penyakit jantung. Ini kerana kekurangan vitamin D didapati pada 70% pesakit yang menjalani angiografi koronari.

Kesan kekurangan vitamin D boleh berlaku kepada sesiapa sahaja dan tidak boleh dipandang remeh. Oleh itu, memenuhi keperluan vitamin D harian anda dengan mendapatkan pendedahan cahaya matahari yang mencukupi dan makan makanan yang kaya dengan vitamin D. Sekiranya anda mahukan atau menjalani diet tertentu, berjumpa dengan doktor anda untuk memastikan anda tidak kekurangan vitamin D.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found