Keluarga

Wanita hamil, mari, periksa kandungan produk kosmetik yang digunakan

Kehamilan bukanlah halangan untuk kelihatan cantik. Cuma, ada beberapa ramuan produk kosmetik yang dilarang untuk wanita hamil. Apakah bahan-bahan ini? Ayuh, menonton mengkaji semula secara lengkap di bawah.

Wanita hamil perlu mengetahui bahawa kulit dapat menyerap sekitar 60% bahan kosmetik. Oleh itu, penting untuk memperhatikan bahan apa yang terdapat dalam setiap produk kosmetik yang digunakan. Malah produk yang berlabel "semula jadi" atau "organik" mungkin mengandungi bahan yang berbahaya bagi janin, kamu tahu.

Bahan-bahanKosmetik untuk DielakkanIbu mengandung

Berikut adalah beberapa bahan kosmetik yang dilarang untuk wanita hamil:

1. Parabens

Parabens biasanya digunakan sebagai pengawet pada asas atau lipstik untuk mencegah pertumbuhan bakteria. Parabens terdiri daripada pelbagai jenis yang dapat dilihat sebagai: propylparaben, butylparaben, isopropylparaben, dan metilparaben dalam komposisi produk kosmetik.

Satu kajian menyatakan bahawa pendedahan kepada paraben pada wanita hamil dikaitkan dengan gangguan perkembangan keseluruhan tubuh, sistem pembiakan, neurologi, ke sistem imun bayi. Walau bagaimanapun, wanita hamil tidak perlu risau. Sekarang terdapat banyak produk kosmetik yang bebas daripada paraben.

2. Retinol

Retinol boleh didapati dalam produk kecantikan, seperti foundation dan gincu, yang juga berfungsi mencegah penuaan. Penggunaan retinol secara berlebihan berisiko menyebabkan keguguran dan kelainan kongenital pada bayi dalam kandungan.

Dalam pembungkusan produk, retinol juga boleh didapati dengan nama retinil palmitat, retinil asetat, asid retinoik dan tretinoin. Sekiranya solekan Wanita hamil mengandungi bahan ini, elakkan menggunakannya. Sebaliknya, ganti foundation dengan pelembap berwarna (pelembap berwarna), Krim BB, atau Krim CC.

3. Memimpin

Sebilangan lipstik mengandungi pewarna tiruan. Walaupun umumnya sangat kecil, pendedahan plumbum diketahui menimbulkan risiko menyebabkan gangguan pada sistem hormon dan saraf. Oleh itu, untuk menggunakan gincu dengan 100% pewarna semula jadi, misalnya yang dibuat dari pigmen buah.

4. Diazolidinyl urea

Dalamazolidinyl urea juga termasuk bahan-bahan kosmetik dalam maskara yang dilarang untuk wanita hamil. Sebabnya, pengawet antimikroba ini dapat melepaskan sebatian formaldehid yang berisiko menyebabkan kelahiran pramatang dan kelainan kongenital pada bayi dalam kandungan.

Sekiranya maskara wanita hamil mengandungi ramuan ini, anda harus membeli maskara baru yang lebih selamat. Wanita hamil boleh memilih maskara yang dilabel 100% berasal dari tumbuhan.

5. Pphthalate

Sekiranya wanita hamil ingin menggayakan rambutnya dengan semburan rambut atau manikur dengan cat kuku, elakkan menggunakan produk yang mengandungi phthalates. Ini kerana bahan-bahan ini berpotensi menyebabkan kecacatan pada sistem pembiakan bayi, terutama bayi lelaki.

Pada produk rambut semburan, phthalates juga boleh dikenali dalam nama dimetilfthalat (DMP). Semasa dalam produk cat kuku, sebatian ini dapat dikenali dengan nama dibutylphthalate (DBP).

Untuk mengurangkan risiko bahaya, wanita hamil harus menggunakan produk tersebut semburan rambut dan cat kuku tanpa kandungan phthalates. Di samping itu, gunakan semburan rambut dan cat kuku di tempat terbuka supaya asap dari bahan kimia ini tidak disedut sebanyak.

6. Oxybenzone

Oksibenzon umumnya sering dijumpai dalam produk pelindung matahari untuk melindungi kulit dari sinaran UV. Pendedahan kepada bahan ini semasa kehamilan boleh mengganggu keseimbangan hormon kehamilan dan berpotensi menyebabkan masalah kesihatan kekal bagi janin dan wanita hamil.

Jadi, anda harus mengelakkan menggunakan pelindung matahari yang mengandungi ramuan ini, ya. Sebaliknya, wanita hamil boleh memilih pelindung matahari yang mengandungi zink oksida (zink oksida) dan titanium dioksida yang masih dianggap selamat untuk wanita hamil.

sekarang, awak sudah tahu, bahan kosmetik apa yang dilarang untuk wanita hamil? Mulai sekarang, cuba lebih berhati-hati dalam menggunakan produk kosmetik yang sudah ada pada wanita hamil atau dalam membeli produk kosmetik baru. Pastikan komposisi tidak mengandungi bahan berbahaya.

Sekiranya anda sudah mempunyai produk kosmetik yang membahayakan kesihatan ibu hamil dan janinnya, hentikan penggunaannya dengan segera. Untuk lebih tenang, wanita hamil boleh berjumpa doktor mengenai produk kosmetik mana yang selamat digunakan oleh ibu hamil.