Kehidupan yang sihat

Pelbagai Jenis Khasiat Serai untuk Kesihatan

Manfaat serai untuk kesihatan berkait rapat dengan kandungan nutrien di dalamnya. Selain menjadikan rasa makanan dan minuman lebih enak, serai juga mengandungi pelbagai jenis nutrien yang diperlukan oleh tubuh, seperti vitamin B, magnesium, kalium dan zat besi.

Untuk mendapatkan khasiat serai, anda boleh mengambil makanan atau minuman yang mengandungi serai. Anda juga boleh menggunakan minyak serai sebagai aromaterapi yang menenangkan.

Mengenali Pelbagai Khasiat Serai

Serai dipercayai mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Berikut adalah beberapa daripadanya:

 • Mengatasi rongga

  Pengambilan teh serai dapat membantu mengatasi jangkitan mulut dan rongga. Kajian menunjukkan, bahan antimikroba dalam serai berkesan melawan bakteria berbahaya seperti Streptococcus mutans, bakteria yang menyebabkan kerosakan gigi.

 • Melawan radikal bebas

  Satu kajian menunjukkan bahawa serai mengandung beberapa antioksidan yang berperanan melawan radikal bebas. Antioksidan yang terdapat dalam serai termasuk asid klorogenik, isoorientin dan swertiajaponin.

 • Mengawal tekanan darah

  Manfaat kesihatan serai yang seterusnya adalah membantu mengawal tekanan darah. Ini kerana serai mengandungi mineral yang disebut kalium.

 • Meringankan gejala sindrom pramenstruasi

  Walaupun memerlukan kajian lebih lanjut, pengambilan teh serai diyakini dapat mengatasi kekejangan haid dan juga kembung ketika wanita mengalami sindrom pramenstruasi atau sindrom pramenstruasi (PMS).

 • Mengatur fungsi otot

  Kandungan magnesium dan kalium yang terkandung dalam serai berguna dalam mengatur fungsi otot, jantung, dan saraf. Pengambilan makanan atau minuman yang mengandungi serai juga berguna untuk menjaga tulang yang kuat.

 • Mengatasi kegelisahan

  Tidak hanya diminum, minyak serai juga dapat digunakan sebagai aromaterapi untuk mengatasi kegelisahan. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan mengenai keberkesanannya.

 • Menurunkan berat badan

  Walaupun memerlukan kajian lebih lanjut, teh serai sering digunakan untuk membantu menurunkan berat badan. Namun, jangan jadikan teh serai sebagai satu-satunya agen penurunan berat badan, kerana boleh menyebabkan kesan sampingan jika dikonsumsi secara berlebihan.

Selain itu, serai juga dipercayai dapat mencegah keputihan, melegakan sakit, bengkak, demam, batuk, sakit perut, dan sakit kepala. Namun, manfaat serai untuk kesihatan masih perlu diteliti lebih lanjut.

Peraturan Penggunaan Serai untuk Diperhatikan

Tidak ada peraturan yang pasti untuk penggunaan atau pengambilan serai untuk kesihatan. Walau bagaimanapun, disarankan untuk minum hanya satu cawan teh serai setiap hari, atau tanyakan kepada doktor mengenai dos yang disyorkan. Sekiranya dikonsumsi secara berlebihan, serai boleh menyebabkan kesan sampingan seperti pening, mulut kering, keletihan, dan kelaparan.

Sekiranya anda menggunakan minyak citronella sebagai minyak, jangan sapukan langsung ke kulit. Tetapi cairkan terlebih dahulu dengan minyak pembawa untuk mengurangkan kerengsaan kulit. Jangan juga menyedut minyak serai secara langsung tetapi menjatuhkannya pada kain atau di atasnya peresap sebagai aromaterapi.

Walaupun manfaat serai untuk kesihatan berbeza-beza, anda mesti tetap berhati-hati dalam menggunakannya. Dalam keadaan tertentu seperti hamil dan menyusu, elakkan memakan serai atau menggunakan serai untuk sementara waktu. Atas sebab keselamatan, berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu mengenai penggunaannya.