Kesihatan

Penting, Terapi Minus Mata Mengikut Saranan Doktor

Terdapat bTerdapat banyak jenis terapi mata tolak. Namun, jangan memilih secara rawak. Terapi yang betul dapat mengelakkan anda dari komplikasi mata minus. Sebaliknya, terapitolak mata Sekiranya anda tidak mengikuti nasihat doktor, ia boleh membahayakan mata anda.

Sekiranya anda mempunyai mata minus (rabun jauh /rabun), anda tidak dapat melihat objek yang jauh, tetapi anda dapat dengan jelas melihat benda-benda yang dekat. Ini kerana cahaya yang memasuki mata tidak tertumpu tepat pada retina, tetapi di depan retina.

Terapi mata minus tidak hanya dapat dilakukan dengan mengambil makanan tambahan atau makanan tertentu. Mata minus juga tidak dapat disembuhkan dengan amalan memfokuskan pandangan. Kaedah ini hanya dapat memperlambat kenaikan minus dan mencegah kerosakan mata lebih lanjut, tanpa menyembuhkannya.

Sekarang, Untuk melihat objek yang jauh dengan jelas, anda mesti menjalani terapi mata minus untuk memfokuskan cahaya pada retina, baik dengan menggunakan lensa atau melalui pembedahan.

Terapi Mata Minus yang Disyorkan oleh Doktor

Bagi anda yang semakin tidak selesa dengan penggunaan cermin mata atau kanta lekap, tetapi tidak mengetahui pilihan terapi mata minus yang tersedia, berikut adalah penerangan ringkas mengenai prosedur terapi mata tolak yang boleh anda pertimbangkan:

Terapi pembiasan kornea atau ortokeratologi

Terapi mata minus ini tidak memerlukan pembedahan, tetapi anda mesti memakai kanta lekap khas. Lensa ini berfungsi untuk membetulkan kelengkungan kornea mata dengan menekan kornea secara beransur-ansur.

Dengan kaedah ini, cahaya akan jatuh terus di retina dan anda dapat melihat jarak jauh dengan lebih jelas. Kanta lekap ini dipakai pada waktu malam dan dipakai seperti kanta lekap biasa.

Mata Laser

Prinsip mata laser adalah untuk memperbaiki bentuk kornea mata dengan menggunakan sinar laser. Kornea mata terdiri daripada dua lapisan, iaitu lapisan dalam (stroma) dan lapisan luar (epitelium).

Mata minus boleh disebabkan oleh bentuk kornea mata yang terlalu cembung. Dengan terapi laser, kornea mata dapat dibuat lebih nipis, sehingga cahaya dapat jatuh langsung di retina.

Terdapat 3 jenis pembedahan mata laser berdasarkan bagaimana kornea diperbaiki, iaitu:

 • PRK (keratektomi photorefractive)

  PRK dilakukan dengan membuang lapisan luar atau epitel kornea. Selepas itu, lapisan dalam atau stroma kornea akan dikikis menggunakan sinar laser. Kaedah ini dapat meratakan kornea, sehingga dapat mengatasi mata minus.

  Lapisan epitel kemudian akan tumbuh dengan sendirinya dari masa ke masa dan akan menyesuaikan bentuknya dengan bentuk stroma kornea yang telah diperbaiki oleh sinar laser.

 • LASEK (keratomileusis epitel laser)

  LASEK mempunyai prinsip yang serupa dengan PRK, iaitu dengan membuang lapisan epitel kornea, kemudian meratakan lapisan stroma kornea dengan menggunakan sinar laser.

  Perbezaannya dengan kaedah PRK adalah bahawa lapisan epitelium yang dikeluarkan dari kornea mata tidak dikeluarkan, tetapi dipasang kembali ke tempat asalnya.

 • LASIK (laser keratomileusis in situ)

  LASIK dilakukan dengan membuat sayatan nipis pada lapisan epitel dan stroma, tanpa mengeluarkannya dari kornea mata. Selepas itu, lapisan stromal akan diperbaiki menggunakan sinar laser, kemudian potongan nipis dilekatkan kembali ke tempatnya.

Dengan terapi laser, minus di mata akan berkurang, sehingga ukuran cermin mata atau kanta lekap dapat dikurangkan atau bahkan tidak perlu digunakan sama sekali.

LASIK dan LASEK biasanya tidak menyakitkan dan tempoh pemulihannya lebih pendek daripada PRK yang boleh bertahan selama berbulan-bulan. Di LASIK dan LASEK, tempoh pemulihan hanya beberapa jam atau beberapa hari.

Implan Lensa

Ini adalah jenis terapi mata minus yang agak baru. Lensa intraokular yang ditanamkan atau ditanamkan ke bola mata akan memfokuskan cahaya tepat pada retina sehingga penglihatan akan lebih jelas.

Sama dengan terapi pembiasan kornea dan laser, terapi mata minus ini dianggap selamat. Walau bagaimanapun, implan lensa masih jarang, terhad, dan lebih disukai bagi orang-orang dengan rabun jauh yang teruk.

Bincangkan dengan pakar oftalmologi untuk menentukan terapi mata yang sesuai dengan keadaan mata anda. Doktor akan menerangkan terapi yang akan anda lalui secara terperinci, termasuk persediaan, pemulihan, dan kesan sampingan yang boleh berlaku.