Kesihatan

Maklumat mengenai Pakar Obstetrik dan Ginekologi

Pakar Obstetrik dan Ginekologi sering disebut sebagai pakar obstetrik atau pakar kandungan. Memiliki ijazah SpOG, doktor dengan pengkhususan ini bukan sahaja dapat mengatasi gangguan pada rahim, tetapi juga mengenai kesihatan wanita.

Tubuh wanita mengalami proses biologi yang berbeza, termasuk haid, kelahiran anak, dan menopaus. Sekiranya anda mengalami masalah kesihatan yang berkaitan dengan ketiga proses ini atau masalah dengan organ pembiakan wanita, doktor Obgyn adalah doktor yang perlu anda perhatikan untuk mendapatkan pelbagai perkhidmatan dan rawatan mengenai kesihatan wanita.

Obstetrik dan ginekologi mempunyai makna yang berbeza. Obstetrik adalah cabang perubatan yang pakar dalam kajian kehamilan dan kelahiran anak. Cabang sains perubatan ini memberi tumpuan kepada penjagaan dan pemeliharaan kesihatan wanita hamil dan janin semasa mengandung hingga proses kelahiran. Sementara ginekologi adalah cabang perubatan yang mengkhususkan diri dalam kajian masalah yang berkaitan dengan sistem pembiakan wanita.

Masalah yang Dikendalikan oleh Pakar Obstetrik dan Pakar Sakit Puan

Pakar perbidanan dan pakar sakit puan dapat memeriksa dan merawat pelbagai keadaan dalam sistem pembiakan rahim dan wanita, termasuk:

 • Mengatasi masalah sekitar haid.
 • Rawatan penyakit kelamin.
 • Gangguan yang berkaitan dengan kesihatan seksual, seperti masalah dengan libido, sakit semasa hubungan seksual, dan kekeringan vagina.
 • Periksa dan rawat masalah kesuburan.
 • Menangani masalah seputar menopaus.
 • Merawat dan merawat keadaan perubatan yang berkaitan dengan sistem pembiakan wanita, seperti PCOS, radang pelvis, myoma rahim, sista ovari, barah rahim, barah serviks, barah ovari, dan endometriosis.
 • Mendiagnosis dan merawat gangguan hormon yang mempengaruhi pembiakan wanita.
 • Pengurusan pendarahan selepas bersalin.
 • Pemeriksaan dan rawatan keputihan yang tidak normal.
 • Mengesan dan merawat masalah semasa kehamilan, seperti diabetes kehamilan, preeklamsia dan eklampsia, kehamilan ektopik, plasenta rendah, kelainan janin dalam rahim, atau keguguran.
 • Mengendalikan kecemasan semasa bersalin, seperti gangguan janin, keterlibatan tali pusat, dan jangkitan cairan amniotik.

Pelbagai Tindakan Yang Boleh Dilakukan

Pakar Obstetrik dan Ginekologi dilatih untuk melakukan pelbagai prosedur perubatan untuk membantu melahirkan anak, melakukan pembedahan pada sistem pembiakan wanita, dan memberikan rawatan untuk mengatasi pelbagai gangguan yang berlaku pada sistem pembiakan wanita. Beberapa tindakan yang boleh dilakukan adalah:

 • Pemeriksaan organ pembiakan wanita, termasuk pemeriksaan fizikal seperti pemeriksaan pelvis, vulva dan vagina, serviks, payudara; dan pemeriksaan sokongan seperti ultrasound rahim dan ultrasound transvaginal.
 • Pengesanan awal kanser pada organ pembiakan wanita, seperti barah serviks, barah rahim, dan barah ovari.
 • Biopsi rahim atau serviks, seperti PAP smear.
 • Rundingan mengenai kontraseptif dan vaksinasi HPV untuk mencegah barah serviks.
 • Rundingan kehamilan atau penjagaan pranatal (sebelum melahirkan).
 • Proses kelahiran, baik secara normal dan pembedahan caesar, dan perawatan selepasnya.
 • Memberi penjagaan payudara selepas bersalin untuk menyokong proses penyusuan yang optimum.
 • Dilatasi dan kuret (curettage).
 • Pembedahan, seperti histerektomi atau pembuangan rahim, dan myomektomi atau penyingkiran fibroid rahim di rahim. Doktor Obgyn boleh melakukan pembedahan dengan cara konvensional atau dengan kaedah pembedahan laparoskopi.
 • Ligasi tuba untuk pensterilan wanita.
 • Pakar Obgyn, perunding kesuburan, boleh melakukan inseminasi buatan atau IVF untuk membantu mempromosikan kehamilan.

Bilakah Anda Perlu Berjumpa Pakar dalam bidang Obstetrik dan Ginekologi?

Bukan hanya wanita hamil atau mereka yang hamil disarankan untuk berjumpa pakar sakit puan. Wanita yang sihat juga disarankan untuk melakukan pemeriksaan rutin setiap satu hingga lima tahun, untuk menjaga kesihatan reproduksi dan mencegah gangguan yang mungkin terjadi. Pemeriksaan kesihatan wanita ini penting terutama bagi wanita yang berumur 21 tahun ke atas dan telah aktif secara seksual.

Di samping itu, anda disyorkan untuk berjumpa dengan pakar sakit puan jika anda mengalami perubahan dalam kitaran haid anda, menghampiri menopaus, atau untuk memantau keadaan janin dan kehamilan.

Beberapa gejala yang boleh berlaku adalah berkaitan dengan masalah kesihatan organ-organ wanita, iaitu perubahan jumlah atau kekerapan kitaran haid, kekejangan perut yang tidak biasa, sakit ketika membuang air kecil, dan rasa sakit semasa hubungan seksual.

Apa yang Perlu Disiapkan Sebelum Berjumpa dengan Pakar Obstetrik dan Pakar Sakit Puan

Sebelum berunding dengan pakar sakit puan, anda harus mencatat pelbagai aduan yang anda alami. Sekiranya anda berhasrat untuk berjumpa pakar sakit puan, ketepikan rasa malu terlebih dahulu. Kerana untuk mengetahui gangguan atau keluhan yang anda alami, doktor mesti mengemukakan pelbagai soalan yang berkaitan dengan kitaran haid, kesihatan pembiakan, dan aktiviti seksual anda. Sediakan jawapan untuk pelbagai soalan yang mungkin diajukan oleh doktor.

Dalam memilih pakar sakit puan, anda boleh mengemukakan soalan atau mendapatkan cadangan daripada orang yang anda percayai. Ketahui bagaimana pengalaman dan penilaian beberapa pesakit yang telah dirawat oleh doktor pilihan anda, serta sama ada doktor itu mempunyai keperibadian yang baik dan membuat anda merasa selesa.

Di samping itu, penting untuk berbincang dengan pasangan anda ketika memilih Pakar Obstetrik dan Pakar Sakit Puan. Kerana, sebilangan suami merasa tidak selesa ketika pasangannya diperiksa oleh doktor lelaki.