Kesihatan

Nilai Tekanan Darah Normal pada Warga Emas dan Cara Menjaga Kestabilannya

Nilai tekanan darah normal pada orang tua penting untuk dipantau secara berkala. Sebabnya, risiko tekanan darah tinggi akan meningkat seiring bertambahnya usia. Oleh itu, warga tua perlu memeriksa tekanan darah mereka secara berkala agar nilai tekanan darah normal mereka dapat dipantau dengan baik.

Tekanan darah adalah ukuran untuk menentukan seberapa keras organ jantung mengepam darah dan mengedarkannya ke seluruh badan. Nilai tekanan darah pada setiap orang berbeza dan dipengaruhi oleh pelbagai faktor, seperti usia.

Oleh itu, nilai tekanan darah normal pada orang tua boleh sedikit berbeza dengan nilai tekanan darah normal pada orang dewasa, kanak-kanak, dan wanita hamil.

Berapakah Nilai Tekanan Darah Normal pada Orang Tua?

Pada orang dewasa yang sihat, nilai tekanan darah normal berada dalam lingkungan 90/60 mmHg hingga 120/80 mmHg. Berbeza dengan orang dewasa muda, nilai tekanan darah normal pada orang tua berada dalam julat yang sedikit lebih tinggi, iaitu 130/80 mmHg hingga 140/90 mmHg.

Nombor 130 atau 140 adalah nombor sistolik, yang merupakan tekanan pada saluran darah ketika jantung berkontrak untuk mengepam darah bersih ke seluruh badan.

Sementara itu, angka 80 atau 90 menunjukkan nombor diastolik, yang merupakan tekanan saluran darah ketika jantung tidak berkontraksi dan menerima aliran darah kembali dari seluruh badan yang membawa darah kotor.

Dari gambar di atas, dapat dilihat bahawa tekanan darah normal pada orang tua lebih tinggi daripada tekanan darah normal pada orang dewasa.

Ini kerana saluran darah cenderung mengeras atau mengeras seiring bertambahnya usia. Pengerasan saluran darah menjadikan jantung harus bekerja lebih keras, sehingga menjadikan tekanan darah pada orang tua lebih tinggi.

Apa Gejala dan Komplikasi Masalah Tekanan Darah pada Orang Tua?

Orang tua dikatakan mempunyai tekanan darah tinggi atau hipertensi jika tekanan darahnya mencapai lebih dari 140/90 mmHg, sementara tekanan darah rendah atau hipotensi jika tekanan darah orang tua di bawah 90/60 mmHg.

Apabila anda mencapai usia 60 tahun, tekanan darah orang tua akan cenderung meningkat. Walau bagaimanapun, tekanan darah akan cenderung menurun ketika orang tua mencapai usia 80 tahun atau lebih.

Tekanan darah tinggi atau rendah pada orang tua mungkin tidak menyebabkan gejala. Walau bagaimanapun, orang tua atau keluarga mereka yang menjaga mereka perlu berwaspada jika orang tua mengalami hipertensi atau hipotensi disertai dengan gejala pening, kelemahan, sakit dada, sesak nafas, penurunan kesedaran, pengsan, dan kelemahan anggota badan.

Ini mungkin menunjukkan bahawa orang tua mengalami komplikasi hipertensi, seperti strok, serangan jantung, kegagalan jantung, atau gangguan fungsi ginjal. Komplikasi ini berisiko tinggi berlaku pada orang tua yang mengalami hipertensi disertai dengan sejarah komorbiditi sebelumnya.

Oleh itu, orang tua yang mengalami gejala di atas perlu segera dibawa ke doktor untuk pemeriksaan dan rawatan yang tepat.

Bagaimana Mengekalkan Tekanan Darah Normal pada Orang Tua?

Warga tua dapat menjaga tekanan darah mereka normal dengan menjalani gaya hidup sihat secara berkala. Berikut adalah langkah-langkah untuk menjalani gaya hidup sihat pada orang tua:

1. Makan makanan berkhasiat

Mulakan dengan makan makanan berkhasiat yang seimbang. Untuk mengekalkan tekanan darah normal dan mengurangkan risiko pelbagai penyakit, orang tua disarankan untuk makan makanan rendah lemak dan mengurangkan pengambilan garam.

Sebaliknya, pilih makanan yang kaya dengan serat, seperti beras perang, sayur-sayuran, buah-buahan, dan kacang. Warga emas juga perlu minum air secukupnya setiap hari untuk mengelakkan dehidrasi.

2. Bersenam secara berkala

Bersenam secara teratur dapat membantu anda mengekalkan berat badan ideal, mencegah kegemukan, dan menjaga tekanan darah anda stabil. Lakukan senaman secara berkala selama 30 minit setiap hari atau sekurang-kurangnya 3 kali seminggu.

Jenis sukan yang disyorkan untuk warga tua adalah berjalan kaki, berenang, berbasikal, atau gimnastik warga tua.

3. Jangan merokok dan hadkan pengambilan alkohol

Tabiat merokok dan pengambilan minuman beralkohol yang berlebihan dapat meningkatkan risiko hipertensi pada orang tua. Oleh itu, orang tua disarankan untuk berhenti merokok dan mengelakkan daripada terkena asap rokok dan membatasi pengambilan minuman beralkohol.

4. Dapatkan tidur yang cukup

Tidur dan rehat yang mencukupi bermanfaat untuk menjaga jantung dan saluran darah yang sihat. Kurang tidur boleh mengganggu fungsi jantung dan meningkatkan risiko terkena hipertensi dan strok.

Apabila anda semakin tua, keperluan untuk tidur akan berkurang. Purata waktu tidur orang dewasa adalah sekitar 7-9 jam sehari. Sementara itu, orang tua yang berumur 65 tahun ke atas, waktu tidur akan dikurangkan menjadi 7-8 jam sehari.

Selain itu, untuk memastikan bahawa nilai tekanan darah mereka tetap normal, orang tua juga perlu memeriksa tekanan darah mereka secara berkala di puskesmas, pejabat doktor, atau menggunakan sphygmomanometer mereka sendiri di rumah.

Sekiranya tekanan darah pada orang tua tetap tinggi, keadaan ini harus diperiksa oleh doktor.

Untuk merawat tekanan darah tinggi pada orang tua, doktor mungkin menasihatkan orang tua untuk menjalani gaya hidup sihat dan menetapkan ubat hipertensi. Setelah mendapat rawatan, orang tua masih perlu memantau tekanan darah mereka secara berkala.

Nilai tekanan darah normal pada orang tua cenderung lebih tinggi, jika dibandingkan dengan nilai tekanan darah orang dewasa.

Walau bagaimanapun, jika mereka telah mencapai kategori hipertensi atau hipotensi, orang tua perlu menjalani pemeriksaan berkala dengan doktor, terutama jika kelainan tekanan darah telah menyebabkan gejala sakit kepala yang teruk, sakit dada, sesak nafas, dan penurunan kesedaran .