Keluarga

Sakit Faraj Semasa Kehamilan, Adakah Biasa?

Sakit faraj semasa kehamilan adalah keadaan biasa. Keluhan ini biasanya dirasakan oleh wanita hamil ketika memasuki trimester kehamilan ketiga. Walau bagaimanapun, dalam beberapa keadaan, ia juga dapat dirasakan bermula dari trimester pertama dan kedua.

Perubahan badan semasa kehamilan boleh menyebabkan pelbagai keluhan fizikal, termasuk sakit faraj. Walaupun merasa tidak selesa, wanita hamil tidak perlu terlalu risau kerana sebenarnya aduan ini masih normal.

Pelbagai Punca Sakit Faraj Semasa Kehamilan

Sukar untuk mendiagnosis penyebab sebenar sakit faraj semasa kehamilan. Walau bagaimanapun, keadaan ini biasanya berlaku kerana peningkatan jumlah darah di rahim seiring dengan pertumbuhan dan perkembangan bayi di dalam rahim.

Semasa memasuki trimester kehamilan kedua dan ketiga, bayi semakin berat dan memberi tekanan lebih banyak pada otot pelvis. Akibatnya, vagina tertekan dan terasa semakin tidak selesa. Wanita hamil tidak perlu risau kerana ini biasa dialami semasa mengandung.

Jangkitan faraj

Kehamilan boleh membuat wanita lebih mudah terkena jangkitan, termasuk jangkitan yang menyebabkan radang pada vagina (vaginitis). Dalam keadaan ini, tisu faraj yang meradang boleh menyebabkan keluhan dalam bentuk rasa sakit atau menyengat.

Puki kering

Walaupun jarang berlaku, perubahan hormon semasa kehamilan boleh menyebabkan kekeringan pada vagina. Kesannya, wanita hamil dapat merasakan sakit di kawasan faraj, terutama ketika melakukan hubungan seks.

Cara mengatasi Sakit Faraj pada Wanita Hamil

Sakit faraj semasa kehamilan biasanya tidak hilang sepenuhnya sehingga anda melahirkan. Walau bagaimanapun, terdapat pelbagai rawatan yang dapat dilakukan untuk mengurangkan rasa tidak selesa yang disebabkan oleh sakit faraj, termasuk:

 • Berehat banyak dan mengurangkan aktiviti yang berat.
 • Perbanyakkan pengambilan makanan yang mengandungi omega-3, seperti salmon, telur, dan minyak ikan.
 • Latihan untuk menguatkan otot pelvis, perut, punggung, dan pinggul.
 • Cari posisi seks semasa kehamilan yang lebih selesa bagi wanita, seperti kedudukan wanita di atas atau wanita di atas.
 • Rehatkan otot pelvis anda dengan berbaring di tab mandi panas atau mandi dengan air suam yang mengalir di punggung anda. Pastikan air suam-suam kuku, dan tidak panas.
 • Gunakan tali pinggang atau tali pinggang khas untuk wanita hamil untuk meringankan beban di pinggul.
 • Ingatlah untuk bergerak dengan perlahan dan berhati-hati dengan setiap aktiviti.
 • Duduk semaksimum mungkin pada kedudukan yang paling selesa. Sekiranya perlu, gunakan alas kaki.

Sekiranya wanita hamil telah melakukan kaedah ini tetapi sakit faraj masih teruk, pemeriksaan lebih lanjut diperlukan untuk mengetahui penyebabnya supaya rawatan yang lebih spesifik dapat dijalankan.

Doktor akan menetapkan ubat-ubatan yang selamat untuk kehamilan dan disesuaikan dengan penyebab kesakitan dan keadaan faraj. Wanita hamil disarankan untuk tidak mengambil ubat tanpa nasihat doktor sekiranya mereka mengalami sakit faraj semasa mengandung.

Keadaan Sakit Faraj yang Perlu Diperhatikan

Walaupun secara amnya sakit pada vagina semasa kehamilan adalah normal, wanita hamil harus tetap waspada, terutama jika rasa sakit itu benar-benar mengganggu.

Dalam beberapa kes, sakit vagina juga boleh menjadi tanda keadaan serius, seperti keguguran, kehamilan ektopik, preeklamsia, atau persalinan pramatang.

Keadaan sakit faraj yang memerlukan ibu hamil segera berjumpa doktor adalah sekiranya:

 • Menyebar dari atau ke pelvis, menjadikannya sukar untuk berjalan atau bercakap
 • Diiringi oleh sakit kepala yang teruk
 • Disertai dengan pembengkakan kaki, tangan, atau muka secara tiba-tiba
 • Disertai oleh demam, menggigil, atau pendarahan faraj

Sekiranya sakit faraj semasa kehamilan terasa seperti kekejangan dan berlaku pada trimester pertama kehamilan, kemungkinan besar disebabkan oleh proses rahim yang tumbuh. Namun, wanita hamil perlu berwaspada jika mengalami kesakitan disertai dengan pendarahan kerana boleh menjadi tanda awal keguguran.

Untuk mengelakkan perkara-perkara yang tidak diingini, segeralah berjumpa doktor sekiranya sakit pada faraj tidak hilang atau malah bertambah buruk. Beritahu doktor tentang bagaimana perasaan wanita hamil sehingga doktor dapat menentukan jenis pemeriksaan yang diperlukan dan memberikan rawatan yang tepat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found