Kehidupan yang sihat

Bukan hanya sedap, ini adalah 6 kebaikan chayote untuk kesihatan badan

Chayote sering digunakan sebagai campuran sayur-sayuran atau sayur-sayuran segar. Namun, siapa sangka faedah chayote untuk kesihatan juga sangat pelbagai. Buah ini, yang sering dianggap sayur, mengandungi nutrien yang baik untuk pencernaan dan mencegah barah.

Chayote mempunyai bentuk yang menyerupai pir, dengan kulit hijau muda dan sedikit berkerut. Selain daripada campuran pelbagai jenis sayur-sayuran dan lauk-pauk, tanaman dengan nama Latin Sechium edule Ini juga boleh dimakan secara langsung selepas mencuci atau mendidih.

Selain sedap, chayote juga sihat. Buah ini mengandungi pelbagai nutrien yang baik untuk tubuh, seperti serat, protein, karbohidrat kompleks, folat, serta berbagai vitamin dan mineral, seperti vitamin B, vitamin C, vitamin E, kalsium, zat besi, dan fosfor .

Kebaikan Chayote untuk Kesihatan

Terdapat pelbagai faedah kesihatan chayote yang anda dapat, termasuk:

1. Melancarkan pencernaan

Chayote adalah salah satu jenis buah yang kaya dengan serat. Kandungan ini diketahui baik untuk saluran pencernaan yang sihat kerana dapat menjaga keseimbangan jumlah bakteria baik dalam usus dan memudahkan pergerakan usus.

2. Menurunkan kadar asid urik

Sumber makanan rendah purin dan tinggi serat, seperti chayote, dapat menurunkan kadar asid urik dalam badan dan mencegah gejala gout berulang. Oleh itu, chayote baik untuk dimakan bagi penghidap gout.

Walau bagaimanapun, faedah chayote untuk mengatasi penyakit gout masih memerlukan kajian lebih lanjut.

3. Menurunkan berat badan

Tidak hanya kaya serat, chayote juga rendah kalori dan kaya dengan protein dan karbohidrat kompleks. Berkat ramuan ini, chayote baik untuk anda yang sedang berdiet atau ingin mengekalkan berat badan yang ideal.

Namun, bukan hanya dengan memakan chayote, anda juga disarankan untuk melakukan senaman secara berkala sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari.

4. Mencegah penuaan awal kulit

Beberapa kajian menyatakan bahawa kandungan vitamin C dalam chayote dapat merangsang pengeluaran kolagen dalam badan. Manfaat chayote ini dapat digunakan untuk mencegah penuaan dini pada kulit yang dicirikan oleh kulit yang kelihatan kusam, kedutan dan garis-garis halus muncul, dan kulit kelihatan kendur.

5. Menjaga kesihatan jantung

Chayote kaya dengan serat dan mengandungi antioksidan myricetin yang diketahui baik untuk menjaga kesihatan jantung. Antioksidan ini berfungsi dengan meningkatkan aliran darah ke saluran jantung, menurunkan tekanan darah tinggi, dan menurunkan kadar kolesterol dalam darah.

Walau bagaimanapun, faedah chayote untuk menjaga kesihatan jantung masih perlu dikaji lebih lanjut.

6. Menghambat pertumbuhan sel barah

Beberapa kajian menunjukkan bahawa chayote mempunyai sifat antikanker yang dianggap dapat menghambat pertumbuhan beberapa sel barah, seperti barah serviks dan leukemia.

Namun, seperti tuntutan faedah lain, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk memastikan keberkesanan chayote dalam menghalang pertumbuhan sel barah.

Itulah beberapa faedah kesihatan chayote yang anda dapat. Walaupun sihat, pengambilan chayote sahaja tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan pemakanan harian.

Oleh itu, disarankan agar anda terus makan makanan berkhasiat lain, seperti sayur-sayuran hijau, daging tanpa lemak, kacang-kacangan, dan buah-buahan.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai faedah chayote atau mempunyai penyakit tertentu dan ragu-ragu untuk memakan chayote, berjumpa doktor untuk memastikan keselamatannya.