Keluarga

Fakta mengenai Khasiat tembikai pahit untuk wanita hamil

Khasiat buah tembikai bagi ibu hamil ada kerana tanaman ini mengandungi nutrien yang bermanfaat untuk kesihatan. Walaupun begitu,Pengambilan tembikai pahit semasa kehamilan juga perlu dikaji semula kerana bahan kimia tertentu di dalamnya dianggap boleh mencetuskan keguguran.

Di Indonesia, tembikai pahit biasanya diproses menjadi hidangan atau dimakan sebagai sayuran segar. Pare yang juga sering disebut sebagai 'pariah' dikenal sebagai tanaman herba, kerana buah dan biji berguna dan dapat diproses sebagai ubat tradisional.

Kandungan Pemakanan Pare

Pare telah lama dipercayai tumbuhan herba yang bermanfaat untuk kesihatan. Ini kerana tembikai pahit mengandungi pelbagai nutrien penting, iaitu:

  • Vitamin, seperti vitamin A, C, E, B1, B2, B3, dan B12
  • Mineral, seperti besi, kalsium, kalium, zink, magnesium dan fosforus
  • Karbohidrat dan serat
  • Antioksidan, seperti fenol, flavonoid, lutein, dan zeaxanthin.

Pelbagai Khasiat tembikai pahit, termasuk untuk wanita hamil

Berkat kandungan nutrisi di atas, pengambilan buah tembikai boleh membawa pelbagai manfaat kesihatan, termasuk kesihatan ibu hamil. Manfaat yang boleh diperolehi dari memakan tembikai termasuk:

1. Menurunkan kadar gula dalam darah

Manfaat tembikai yang paling terkenal adalah menurunkan gula darah. Ini kerana tembikai pahit mempunyai sebatian yang dapat bertindak seperti insulin, yang bertugas memproses gula darah untuk menjadi tenaga dalam sel-sel tubuh.

Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa pengambilan tembikai dapat mengurangkan kadar gula dalam darah dan menurunkan HbA1c pada pesakit diabetes jenis 2.

2. Mmengatasi gsenak

Kandungan serat yang tinggi dalam tembikai pahit dapat mencegah sembelit. Walau bagaimanapun, pengambilan tembikai yang berlebihan juga boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk cirit-birit dan muntah.

3. Meningkatkan daya ketahanan badan

Walaupun sangat sedikit, kandungan protein tertentu yang terdapat dalam tembikai pahit dapat membantu meningkatkan daya tahan tubuh. Walau bagaimanapun, faedah ini masih perlu dikaji lebih lanjut.

4. Mencegah barah payudara

Kajian menunjukkan bahawa tembikai pahit mempunyai sifat antikanker dan ekstrak tembikai terbukti menghalang pertumbuhan sel barah payudara. Walau bagaimanapun, penyelidikan klinikal lebih lanjut masih diperlukan untuk memastikan dos yang selamat, kesan sampingan, dan keberkesanan tembikai dalam memerangi barah.

5. Menurunkan berat badan

Pengambilan tembikai pahit dapat membantu menurunkan berat badan kerana ramuan makanan yang satu ini rendah kalori dan kaya dengan serat. Kandungan serat tinggi dalam tembikai pahit dapat memberikan kesan penuh yang lebih lama sehingga dapat mengurangkan selera makan.

6. Mengurangkan risiko penyakit jantung

Walaupun memerlukan kajian lebih lanjut, pengambilan buah tembikai dapat membantu mencegah penyakit jantung. Sebabnya, pengambilan tembikai dalam jumlah yang mencukupi dapat membantu mengurangkan kadar kolesterol dalam badan. Kandungan serat, kalium, dan antioksidan yang terdapat dalam tembikai pahit juga dapat meningkatkan kesihatan jantung.

7. Meningkatkan kesihatan mata

Kandungan vitamin A dalam tembikai pahit dapat meningkatkan kesihatan mata. Sebenarnya, vitamin A, vitamin E, dan vitamin C yang terkandung dalam tembikai dipercayai dapat mengurangkan risiko degenerasi makula pada orang tua.

Keselamatan Pare untuk Wanita Hamil

Manfaat buah tembikai untuk kesihatan adalah berbeza-beza, tetapi pengambilan buah satu ini harus terhad kepada wanita hamil. Sebilangan pakar menyarankan untuk mengelakkannya sama sekali.

Sebabnya ialah sebatian kimia dalam tembikai pahit dianggap mencetuskan kontraksi rahim, meningkatkan risiko keguguran. Sebagai tambahan kepada wanita hamil, pengambilan tembikai pahit semasa menyusu juga tidak digalakkan. Walau bagaimanapun, setakat ini penyelidikan terhad kepada haiwan.

Sekiranya berlaku, wanita hamil harus mengelakkan memakan tembikai pahit. Walaupun begitu, jika wanita hamil menginginkan tembikai pahit, mereka masih boleh memakannya dalam jumlah kecil.

Sekiranya perlu, berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu mengenai risiko memakan tembikai pahit untuk wanita hamil. Sekiranya selepas memakan tembikai pahit terdapat kesan sampingan seperti sakit perut, cirit-birit, atau kontraksi, segera berjumpa pakar sakit puan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found