Keluarga

Ini adalah penyebab berat badan ibu hamil tidak meningkat dan bagaimana mengatasinya

Peningkatan berat badan adalah salah satu perkara yang paling penting untuk dipertimbangkan semasa kehamilan. Sebabnya, jika berat badan ibu hamil tidak meningkat sebagaimana mestinya, ini boleh menyebabkan sejumlah masalah kesihatan serius yang juga memberi kesan pada keadaan janin di dalam rahim.

Peningkatan berat badan yang normal semasa kehamilan berkisar antara 11-16 kg. Pada trimester pertama, wanita hamil dapat menambah berat badan 2-4 kg. Pada trimester berikutnya hingga kelahiran, berat badan akan meningkat sekitar 0,5-1,5 kg setiap minggu.

Sekiranya berat badan ibu hamil tidak meningkat mengikut berat badan yang disarankan, maka keadaan ini berisiko menyebabkan masalah kesihatan bagi ibu dan janin, seperti kelahiran pramatang hingga berat lahir rendah pada bayi.

Punca Berat Wanita Hamil Tidak Meningkat

Salah satu penyebab tidak menambah berat badan semasa mengandung adalah kekurangan berat badan atau kekurangan zat makanan oleh ibu sebelum dia hamil. Di samping itu, terdapat beberapa faktor yang juga dapat menghalang kenaikan berat badan pada wanita hamil, termasuk:

1. Mual dan muntah

Mual dan muntah sebenarnya adalah perkara biasa yang berlaku semasa kehamilan. Tetapi, jika wanita hamil mengalami loya dan muntah yang berlebihan (hyperemesis gravidarum), keadaan ini boleh menyebabkan dehidrasi dan hilang selera makan. Ini boleh menyukarkan wanita hamil untuk menambah berat badan.

2. kekurangan zat makanan

Pilihan diet dan pengambilan makanan yang diambil oleh ibu hamil sangat mempengaruhi berat badan. Sekiranya anda jarang makan makanan dengan kandungan gizi seimbang, wanita hamil boleh mengalami kekurangan zat makanan, sehingga sukar untuk menambah berat badan.

3. Gangguan emosi

Kesukaran menaikkan berat badan juga boleh disebabkan oleh tekanan atau tekanan emosi yang dialami oleh wanita hamil. Apabila tertekan, selera wanita hamil dapat berkurang, sehingga keperluan tenaga dan pemakanan mereka tidak terpenuhi. Ini menyukarkan wanita hamil untuk menambah berat badan.

4. Faktor genetik atau keturunan

Terlepas dari keadaan di atas, berat badan wanita hamil tidak meningkat, ia juga boleh disebabkan oleh faktor genetik atau diwarisi dari keluarga. Wanita hamil mungkin mempunyai selera makan yang sedikit, tetapi metabolisme mereka cepat, menyukarkan kenaikan berat badan.

Petua untuk Mendapatkan Berat Yang Ideal Semasa Kehamilan

Untuk mengurangkan risiko membahayakan kehamilan kerana berat badan rendah, berikut adalah petua yang boleh dilakukan oleh ibu hamil:

  • Makan makanan kecil tetapi kerap, misalnya 5-6 kali sehari, dan seboleh-bolehnya elakkan makan makanan besar sekaligus
  • Pilih makanan yang sihat, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan. Di samping itu, wanita hamil juga boleh makan lebih banyak makanan yang kaya dengan lemak baik, seperti kacang, ikan, alpukat, dan minyak zaitun.
  • Minum banyak susu untuk memenuhi keperluan kalsium semasa mengandung. Ibu hamil juga boleh mengambil susu khas untuk ibu hamil untuk memenuhi keperluan pemakanan yang penting untuk kesihatan dan pertumbuhan janin wanita hamil.
  • Ambil makanan tambahan tambahan. Untuk menentukan jenis suplemen dan dos yang tepat untuk dimakan, wanita hamil boleh berjumpa doktor. Makanan tambahan ini biasanya diberikan dengan vitamin pranatal.

Selain itu, wanita hamil juga dapat mencatat makanan dan minuman apa yang perlu dimakan semasa hamil untuk memastikan pengambilan kalori dan pemakanan yang mencukupi. Sekiranya berat badan ibu hamil masih tidak meningkat setelah menggunakan pelbagai petua di atas, segera berjumpa doktor.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found