Kesihatan

Cara menyebarkan hepatitis A dan bagaimana mencegahnya

Hepatitis A adalah sejenis penyakit hepatitis yang disebabkan oleh jangkitan yang masih terjadi di banyak negara berkembang, termasuk Indonesia.SayaIni disebabkan oleh penularan hepatitis A. boleh berlaku dengan mudah melalui air minuman, makanan, atau kebersihan yang buruk. Ayuh, ketahui cara menyebarkan hepatitis A supaya kita dapat mencegahnya.

Hepatitis A adalah penyakit menular hati yang disebabkan oleh virus hepatitis A. Penyakit yang sangat menular ini berkait rapat dengan kebersihan dan kebersihan yang buruk. Mari kita ketahui lebih lanjut mengenai hepatitis A dan bagaimana penularannya.

Bagaimana Hepatitis A Menular

Penyebaran virus hepatitis A berlaku melalui: fecal-oral, di mana virus memasuki mulut melalui objek, makanan, atau minuman yang telah terkontaminasi kotoran pesakit dengan hepatitis A. Berikut adalah beberapa cara penularan virus hepatitis A.

Ddari orang ke orang

Penularan hepatitis A boleh berlaku apabila:

 • Seseorang yang menghidap hepatitis A tidak mencuci tangan dengan bersih setelah menggunakan tandas, kemudian menyentuh benda atau makanan.
 • Berhubungan rapat dengan penderita hepatitis A, misalnya merawat pesakit hepatitis A, membersihkan barang-barang pesakit, atau melakukan hubungan seks oral dan dubur dengan orang-orang dengan hepatitis A.

Dari makanan dan minuman

Seseorang boleh mendapat hepatitis A apabila mereka memakan makanan dan air yang tercemar dengan virus. Ini termasuk makanan beku, makanan yang tidak dimasak, ketulan ais, dan kerang yang tercemar dengan virus hepatitis A.

Anda juga berisiko tinggi dijangkiti hepatitis A jika:

 • Hidup dengan seseorang dengan hepatitis A.
 • Tinggal di kawasan dengan sanitasi yang buruk dan air tercemar.
 • Bekerja atau tinggal di persekitaran yang padat dengan sanitasi yang buruk dan kekurangan air bersih.
 • Tidak mendapat vaksinasi hepatitis A.
 • Menggunakan ubat, terutamanya ubat suntikan.
 • Jadilah pasangan seksual dengan hepatitis A.
 • Mengalami penyakit pembekuan darah, seperti hemofilia.

Seseorang boleh mendapat hepatitis A dalam 2 minggu hingga 2 bulan setelah virus hepatitis A masuk ke dalam badan. Gejala biasa termasuk demam, mual, sakit perut, sakit otot, penyakit kuning, dan kencing gelap.

Pengendalian dan Pencegahan Hepatitis A

Tidak ada rawatan khusus untuk mengobati penyakit ini, kerana sistem kekebalan tubuh akan menghilangkan virus dengan sendirinya. Rawatan hanya bertujuan untuk melegakan simptom, misalnya, memberi ubat penurun demam untuk menghilangkan demam.

Untuk mengelakkan jangkitan atau penularan virus hepatitis A kepada orang lain, anda boleh mengambil langkah berikut:

 1. Sentiasa basuh tangan anda dengan sabun dan air bersih, terutama sebelum menyiapkan makanan, sebelum makan, setelah membuang sampah, dan setelah menggunakan tandas.
 2. Elakkan berkongsi penggunaan peralatan makan, tuala, dan sikat gigi, terutama dengan orang yang menderita hepatitis A.
 3. Dapatkan vaksin hepatitis A.
 4. Elakkan minum air yang tidak bersih.
 5. Elakkan memakan buah yang belum masak, buah yang dikupas, dan sayur-sayuran mentah di persekitaran yang kotor.

Segera berjumpa doktor jika anda merasakan beberapa gejala hepatitis A, terutama jika banyak orang menderita hepatitis A di kawasan tempat tinggal anda.

Memandangkan penularan utama virus ini adalah melalui kontak dengan barang, makanan, atau minuman yang telah terkontaminasi kotoran pasien, langkah utama untuk mencegah hepatitis A adalah menjaga kebersihan diri dan persekitaran.