Keluarga

6 Khasiat Minyak Zaitun untuk Wanita Hamil

Manfaat minyak zaitun untuk wanita hamil tidak boleh dipandang rendah. Minyak yang sihat ini bukan sahaja dapat membantu mengatasi keluhan yang mungkin dialami wanita hamil, tetapi juga berguna untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin.

Minyak zaitun (minyak zaitun) adalah minyak semula jadi yang diekstrak dari zaitun. Dalam 1 sudu minyak zaitun, terdapat kira-kira 120 kalori dan pelbagai nutrien, seperti lemak, vitamin E, vitamin K, kalsium, dan kolin. Minyak zaitun juga mempunyai sifat antioksidan dan anti-radang.

Pelbagai Manfaat Mminyak Zaitun untuk wanita hamil

Berkat ramuan ini, minyak zaitun dapat memberikan banyak manfaat untuk wanita hamil dan janin, termasuk:

1. Menyamar tanda regangan

Stretch mark adalah keadaan di mana bekas luka muncul pada kulit. Pada wanita hamil, tanda regangan sering muncul di perut, lengan atas, paha, atau punggung. Kemunculan stretch mark secara amnya disebabkan oleh perubahan hormon semasa kehamilan dan regangan kulit kerana kenaikan berat badan.

Untuk menyamar tanda reganganWanita hamil boleh menggunakan minyak zaitun. Ini kerana kandungan antioksidan dan pelbagai vitamin dan mineral dalam minyak zaitun dipercayai dapat memudar tanda regangan.

2. Prihatin dan betulkan kulit kering

Sebilangan wanita hamil mungkin mempunyai keluhan kulit kering. Ini mungkin disebabkan oleh perubahan hormon atau kerengsaan kulit. Untuk mengatasinya, wanita hamil boleh menggunakan pelembap.

Di samping itu, wanita hamil juga dapat memanfaatkan bahan semula jadi yang dapat melembapkan kulit, seperti minyak zaitun dan lidah buaya, untuk merawat kulit kering.

3. Kekalkan daya tahan

Manfaat minyak zaitun seterusnya untuk wanita hamil adalah untuk menyokong sistem ketahanan badan agar kekal kuat. Manfaat ini adalah kerana kandungan vitamin E dan antioksidan yang tinggi dalam minyak zaitun.

Dengan imuniti yang baik, tubuh wanita hamil akan lebih kuat melawan kuman dan virus yang menyebabkan jangkitan. Bukan hanya itu, imuniti yang baik juga penting untuk menyokong pembentukan sistem imun janin.

4. Melegakan kekejangan kaki

Kekejangan kaki adalah salah satu keluhan yang sering dialami oleh wanita hamil. Ini biasanya disebabkan oleh kenaikan berat badan semasa kehamilan dan penurunan aliran darah ke kaki.

Untuk melegakan kekejangan kaki yang dirasakan oleh wanita hamil, cubalah mencampurkan kira-kira 2-3 sudu minyak zaitun dengan kira-kira 15 tetes minyak pati, seperti minyak lavender atau minyak zaitun. cpeluru. Selepas itu, gunakan campuran minyak untuk mengurut perlahan kaki yang terasa sakit dan sesak.

5. Menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin

Minyak zaitun adalah sumber lemak sihat yang baik untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin. Selain itu, minyak zaitun juga mengandung antioksidan, kolin, dan vitamin E yang baik untuk mendukung peningkatan berat janin, memperkuat sistem imun janin, dan perkembangan otak.

Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa memasukkan minyak zaitun dalam makanan dapat mengurangkan risiko berat lahir rendah dan kelahiran pramatang.

6. Menghilangkan kutu kepala

Kutu kepala pada wanita hamil dapat dibasmi dengan menggunakan minyak zaitun. Caranya adalah dengan mencampurkan 15-20 tetes minyak pati dengan 4 sudu minyak zaitun.

Selepas itu, sapukan secara merata pada kulit kepala dan rambut, kemudian bungkus kepala menggunakan penutup kepala (topi mandi) semalaman dan biarkan sehingga pagi. Keesokan harinya, basuh rambut anda dengan syampu sehingga bersih. Wanita hamil boleh melakukan ini setiap 3 hari sehingga kutu hilang sepenuhnya.

Itulah pelbagai khasiat minyak zaitun untuk wanita hamil yang perlu diketahui oleh ibu hamil. Selain minyak zaitun, wanita hamil juga perlu menjaga tubuh dan janin yang sihat dengan mengamalkan diet yang sihat, melakukan senaman secara teratur, menghindari tekanan, berehat secukupnya, dan tentu saja melakukan pemeriksaan rutin dengan doktor.

Walaupun mempunyai banyak faedah, memakan atau menggunakan minyak zaitun dapat menyebabkan reaksi alergi pada beberapa wanita hamil. Oleh itu, wanita hamil disarankan untuk berjumpa dengan pakar sakit puan terlebih dahulu untuk mendapatkan faedah maksimum minyak zaitun.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found