Kehidupan yang sihat

Bukan hanya meningkatkan libido, ini adalah 6 kebaikan akar maca yang perlu anda ketahui

Akar Maca telah lama dikenal sebagai salah satu ubat tradisional untuk meningkatkan libido dan kesuburan pada lelaki. Walau bagaimanapun, tumbuhan herba ini juga mempunyai pelbagai faedah lain untuk kesihatan tubuh.

Maca (Lepidium meyenii) adalah salah satu jenis tanaman herba yang tumbuh di pergunungan Andes, Amerika Selatan. Akarnya telah lama digunakan oleh masyarakat setempat untuk meningkatkan stamina dan gairah seksual.

Akar Maca biasanya dimakan dalam bentuk serbuk, kapsul, atau ditambahkan ke dalam minuman. Selain meningkatkan daya hidup lelaki, akar maca juga dipercayai dapat meningkatkan mood, meningkatkan ingatan, dan melindungi kulit dari bahaya paparan sinar matahari yang berlebihan.

Kandungan Akar Maca

Pelbagai kelebihan yang ditawarkan oleh maca root tentunya tidak dapat dipisahkan dari kandungan di dalamnya. Berikut adalah beberapa nutrien yang terdapat dalam akar maca:

  • Karbohidrat
  • Protein dan asid amino
  • Serat
  • Vitamin C
  • Vitamin B, termasuk vitamin B3 atau dan vitamin B6
  • Alkaloid
  • Kalsium
  • Besi
  • Potasium

Selain itu, akar maca juga mengandungi magnesium, mangan, tembaga, serta pelbagai antioksidan seperti polifenol, saponin, flavonoid, dan glukosinolat.

Pelbagai Kebaikan Maca Root

Terdapat banyak faedah kesihatan akar maca yang boleh anda perolehi, termasuk:

1. Meningkatkan gairah seksual

Manfaat akar maca yang paling popular adalah peningkatan stamina dan gairah seksual pada lelaki.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan akar maca sebagai teh herba atau makanan tambahan dapat meningkatkan gairah dan prestasi seksual lelaki. Manfaat ini dapat diperoleh setelah akar maca dimakan dalam jangka masa 6 minggu.

Selain itu, tumbuhan herba ini juga dipercayai dapat mengatasi masalah disfungsi ereksi dan ejakulasi dini. Walau bagaimanapun, faedah akar maca untuk mengatasi masalah seksual dan gangguan libido masih perlu dikaji lebih lanjut.

2. Meningkatkan kesuburan

Selain meningkatkan gairah seksual, penggunaan akar maca secara teratur diyakini dapat meningkatkan kualiti, volume, konsentrasi, dan pergerakan sperma. Ini menjadikan akar maca berguna untuk meningkatkan kesuburan lelaki.

Namun, keberkesanan dan keselamatan akar maca sebagai ubat kesuburan juga masih perlu dikaji lebih lanjut.

3. Melegakan simptom menopaus pada wanita

Mendekati menopaus, tahap estrogen dalam tubuh wanita akan menurun. Keadaan ini menjadikan wanita sering mengalami beberapa gejala, seperti kekeringan faraj, perubahan mood, insomnia, hingga mudah marah.

Satu kajian menyatakan bahawa pengambilan akar maca boleh berguna untuk mengurangkan gejala menopaus yang timbul.

Bukan hanya itu, kandungan kalsium dalam akar maca juga baik untuk mengekalkan kekuatan tulang dan mengurangkan risiko osteoporosis yang sering dialami oleh wanita setelah menopaus.

4. Meningkatkan daya ingatan

Di negara-negara Amerika Latin, seperti Peru, akar maca telah dikonsumsi selama beberapa generasi untuk mengekalkan fungsi dan kesihatan otak serta meningkatkan daya ingatan dan daya tumpuan. Ini dianggap berkat kandungan antioksidan dan pelbagai nutrien dalam akar maca yang baik untuk otak.

Tidak hanya itu, beberapa kajian juga menyebutkan bahawa akar maca berpotensi untuk menghambat perkembangan penyakit Parkinson dan mencegah terjadinya penyakit Alzheimer.

5. Melawan radikal bebas

Akar Maca adalah tumbuhan yang kaya dengan antioksidan. Kandungan ini mampu melindungi sel-sel tubuh dari kesan paparan radikal bebas yang dapat mencetuskan pelbagai penyakit, seperti barah.

Kandungan antioksidan dalam akar maca juga berguna untuk mengurangi keradangan dan mencegah pertumbuhan sel-sel tumor atau barah.

6. Melindungi kulit dari pendedahan cahaya matahari

Terlalu lama terkena sinar matahari tidak hanya membuat kulit menjadi gelap dan berkedut dengan cepat, tetapi juga meningkatkan risiko barah kulit. Pendedahan sinar matahari yang berlebihan juga diketahui mencetuskan tanda-tanda penuaan pramatang.

Penyelidikan menunjukkan bahawa menggunakan krim yang mengandungi ekstrak akar maca ke kulit bermanfaat untuk memperbaiki kerosakan kulit dan melindungi kulit dari kesan sinaran UV. Manfaat ini diperoleh daripada kandungan antioksidan polifenol dan glukosinolat dalam akar maca.

Selain menawarkan pelbagai manfaat di atas, akar maca juga diyakini bermanfaat untuk meningkatkan pencernaan, menurunkan tekanan darah, meningkatkan tenaga dan stamina fizikal, dan menjaga fungsi hati.

Walau bagaimanapun, kajian mengenai keberkesanan manfaat akar maca dan tahap keselamatannya masih sangat terhad.

Selain itu, akar maca juga berpotensi menimbulkan kesan interaksi ubat, apabila diambil bersama dengan ubat atau suplemen lain. Oleh itu, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk mengesahkan pelbagai tuntutan untuk faedah akar maca di atas.

Untuk berada dalam keadaan selamat, anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum memakan akar maca, terutamanya jika anda mempunyai penyakit atau keadaan perubatan tertentu.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found