Keluarga

Bilakah Bayi Boleh Minum Air?

Minum air baik untuk kesihatan, malah sangat digalakkan. Walau bagaimanapun, cadangan ini tidak berlaku untuk bayi. Bayi yang masih terlalu kecil tidak boleh minum air. Jadi, bilakah bayi boleh minum air? neraka?

Peranan air sangat penting untuk menjaga kesihatan organ dalaman, menjaga kesegaran kulit, menyokong kerja otot dan sendi, dan melindungi saraf.

Walaupun mempunyai banyak manfaat, sebenarnya, memberi air kepada bayi mempunyai peraturan, kamu tahu. Sejak lahir hingga usia 6 bulan, bayi hanya perlu mendapat bekalan cecair yang berasal dari susu ibu atau susu formula.

Masa Terbaik untuk Memberi Air kepada Bayi

Memberi air atau menambahkan air ke susu ibu atau susu formula untuk bayi yang berumur kurang dari 6 bulan boleh menimbulkan risiko bagi kesihatan mereka, termasuk perut kembung, kurang berminat untuk menyusui, kekurangan zat makanan, cirit-birit, dan hiponatremia.

Oleh itu, anda hanya boleh memberi air kepada si kecil anda jika dia berumur 6 bulan atau telah menerima makanan pelengkap (MPASI). Sejak usia ini, bayi memerlukan lebih banyak tenaga dan cecair daripada makanan atau minuman selain susu ibu.

Namun, jumlah air yang boleh diminum masih perlu dipertimbangkan, ya, Bun. Jumlah air untuk bayi berusia 6 bulan ke atas adalah sekitar 60 ml, sementara bayi berusia 12 bulan ke atas dibenarkan minum 450 ml air setiap hari. Dos ini akan meningkat, ketika bayi semakin tua. Selain air, anda juga boleh memberi kanji kepada anak kecil anda, terutamanya ketika dia mengalami cirit-birit.

Ibu juga tidak digalakkan memberi terlalu banyak air. Ini kerana badan kecil bayi lebih berisiko mengalami ketidakseimbangan air dan elektrolit yang berlebihan, seperti hiponatremia, yang boleh membawa maut.

Gejala yang timbul ketika bayi mengalami keracunan air adalah muntah tanpa mual, sawan, penurunan kesedaran, mengantuk, dan kebingungan. Tanda-tanda ini disertai dengan kencing yang lebih kerap (> 8 kali), warna air kencing berwarna putih seperti air sahaja, dan bengkak pada muka, lengan, atau kaki.

Memberi air kepada bayi tidak mengapa, tetapi pastikan anda memperhatikan dosnya, okey? Di samping itu, penting juga bagi ibu untuk memberi perhatian kepada anak-anak mereka semasa mereka berenang atau mandi. Pastikan dia tidak menghabiskan terlalu banyak masa di bawah air atau menelan air.

Sekiranya anda masih tidak pasti kapan bayi anda boleh minum air, bingung dengan peraturan pemberian air kepada bayi, atau jika si kecil anda mempunyai masalah kesihatan setelah diberi air, jangan ragu untuk berjumpa doktor.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found