Keluarga

ANAK-ANAK atau Kematian Mendadak pada Bayi, Lindungi Anak Anda dari Keadaan Ini

Ssecara tiba-tibainfant dsumpah ssindrom atau SIDS adalah kematian mendadak bayi yang sihat di bawah usia 1 tahun yang berlaku tanpa disangka atau tanpa gejala. Untuk melindungi bayi anda dari keadaan ini, anda perlu mengetahui penyebabnya dan bagaimana cara mencegahnya.

SIDS biasanya berlaku ketika bayi sedang tidur kerana tidak mendapat cukup oksigen. Ini boleh dicetuskan oleh pelbagai faktor, dari posisi tidur bayi hingga keadaan fizikal bayi yang belum mencapai tahap perkembangan tertentu atau lemah kerana keadaan yang diwarisi.

Faktor Pencetus SIDS

Berikut adalah beberapa faktor yang boleh meningkatkan risiko SIDS pada bayi anda:

1. Tidur dengan bayi di tempat tidur atau sofa yang sama

Tidur bersama bayi di katil atau sofa yang sama boleh meningkatkan risiko SIDS. Kerana semasa tidur, anda boleh beralih, memusingkan badan, dan memukul bayi anda tanpa menyedarinya. Kerana badan bayi kecil, tekanan kecil pun boleh mengganggu kemampuannya bernafas.

2. Bayitidur dalam keadaan terdedah

Tekanan pada saluran pernafasan ketika posisi rawan menyebabkan bayi mengalami kesukaran untuk bernafas secara normal, mengakibatkan pengurangan bekalan oksigen ke otak. Dalam keadaan ini, risiko SIDS akan jauh lebih besar sekiranya bayi belum mempunyai kemampuan untuk kembali ke punggung dari posisi rawan.

3. Keadaan semasa kehamilan dan kelahiran

Bayi yang lahir sebelum waktunya atau yang mempunyai berat lahir rendah juga berisiko mendapat SIDS. Dalam kedua-dua keadaan ini, sistem saraf bayi tidak matang sepenuhnya semasa lahir. Kesannya, kemampuan otak untuk mengawal proses pernafasan secara automatik belum sempurna.

Di samping itu, bayi yang dilahirkan oleh ibu yang berumur kurang dari 20 tahun atau tidak mempunyai kawalan kehamilan dan mempunyai sejarah keluarga yang mati akibat SIDS juga berisiko lebih tinggi terkena SIDS.

4. Pendedahan kepada bahan berbahaya

Bayi yang terdedah kepada asap rokok, alkohol, dan ubat-ubatan haram semasa kehamilan dan selepas kelahiran juga berisiko terkena SIDS.

Ini kerana zat dari ketiga bahan ini dapat mempengaruhi perkembangan otak bayi, sehingga setelah kelahiran bayi respon terhadap pernafasan dan pergerakan lebih lemah daripada yang seharusnya.

Sebagai tambahan kepada faktor-faktor di atas, bayi yang berusia di bawah 4 bulan, mengalami jangkitan pernafasan, atau mengalami kepanasan semasa tidur juga berisiko tinggi untuk SIDS.

Cara Mencegah SIDS

Untuk mengelakkan SIDS pada bayi, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan. Berikut adalah beberapa daripadanya:

  • Elakkan tidur bersama bayi anda, sama ada di katil bayi, sofa atau kerusi yang sama.
  • Letakkan bayi anda tidur di katil bayi atau katil bayi yang selesa. Letakkan katil berhampiran katil anda.
  • Pastikan tempat tidur tidak terlalu lembut dan tidak terlalu keras.
  • Elakkan meletakkan boneka, bantal atau gulung yang agak besar dan berat di sekitar bayi anda.
  • Tetapkan suhu bilik supaya tidak terlalu panas atau terlalu sejuk.
  • Pastikan selimut tidak lebih tinggi dari bahunya.
  • Pastikan bayi anda selalu tidur di punggungnya, sekurang-kurangnya sehingga dia berumur 1 tahun.
  • Lindungi bayi anda daripada terdedah kepada asap rokok.

SIDS atau kematian bayi secara tiba-tiba adalah mengerikan. Oleh itu, jangkakan dan cegah keadaan ini sebanyak mungkin. Sekiranya perlu, tanyakan kepada doktor anda tentang kaedah terbaik untuk mencegah SIDS, sesuai dengan keadaan bayi anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found