Kehidupan yang sihat

Memilih Minuman Diet dari Jus Buah dan Sayuran, Inilah Faktanya

Terdapat banyak cara untuk menurunkan berat badan, termasuk diet tertentu. Saadalah satu Jenis diet yang cukup terkenal adalah dengan amalkan minuman diet dari jus buah dan sayur. TBerminat untuk mencubanya? Baca dahulumaklumatnya ada di sini, ayuh.

Sebilangan orang memilih untuk mengambil minuman diet dari jus buah dan sayur selama beberapa hari hingga beberapa minggu, kerana pola diet ini dianggap berkesan untuk menurunkan berat badan dengan cepat.

Walau bagaimanapun, corak diet hanya minum jus buah dan sayur tanpa seimbang dengan pengambilan makanan lain masih kontroversial.

Tidak seperti yang dipercayai oleh banyak orang, penyelidikan menunjukkan bahawa diet ini sebenarnya boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan, terutama jika dilakukan dalam jangka panjang.

Kesan dan Risiko Diet Jus Buah dan Sayuran

Minuman diet jus buah dan sayur dapat menurunkan berat badan dengan ketara dan cepat kerana keduanya rendah kalori. Walaupun terbukti dapat menurunkan berat badan dengan cepat, ada beberapa risiko dari diet jus buah dan sayur ini, termasuk:

1. Kekurangan pemakanan

Corak diet yang hanya memakan jus buah dan sayur, tanpa pengambilan makanan berkhasiat lain, dapat meningkatkan risiko anda mengalami kekurangan nutrisi.

Diet yang tidak sihat ini dapat membuat tubuh anda kekurangan nutrien lain yang tidak terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran, seperti protein, lemak, vitamin D, zat besi, zink, dan vitamin B12.

Sebenarnya, untuk menjaga kesihatan dan menjalani diet yang sihat, tubuh anda masih memerlukan pelbagai nutrien ini.

2. Mudah lapar

Oleh kerana diet jus buah-buahan dan sayur-sayuran pada amnya membatasi pengambilan kalori dan nutrien anda, anda mungkin merasa lebih mudah merasa lapar. Ini kerana makanan cair boleh kurang mengisi sehingga mencetuskan rasa lapar dengan lebih cepat.

Kelaparan juga boleh timbul kerana badan anda kekurangan protein dan lemak. Sebenarnya, nutrien ini penting untuk memenuhi keperluan tenaga dan memberikan rasa kenyang.

3. Mudah letih

Salah satu kesan diet jus buah dan sayur adalah keletihan kerana kekurangan kalori. Sebenarnya, kalori memainkan peranan penting untuk menghasilkan tenaga, supaya anda dapat bergerak.

4. Metabolisme badan terganggu

Kekurangan kalori dan nutrien yang berlebihan kerana pola makan jus buah dan sayur dapat mengganggu metabolisme tubuh. Ini boleh menjadi lebih berisiko jika anda mengikuti diet ini dalam jangka masa yang lama.

Sebenarnya, metabolisme memainkan peranan penting dalam pemprosesan nutrien, supaya tubuh anda mendapat nutrien dan tenaga yang mencukupi.

5. Kekurangan pengambilan serat

Buah-buahan dan sayur-sayuran mengandung serat yang tinggi, tetapi seratnya dapat hilang ketika diproses menjadi jus, terutama jika jus yang dimakan adalah jus yang telah disaring dan hanya air yang diambil.

Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa anda lebih baik mengkonsumsi buah-buahan dan sayur-sayuran keseluruhan daripada memprosesnya menjadi jus, kerana serat yang diperoleh akan lebih utuh.

6. Tidak dapat mengekalkan berat badan

Mengonsumsi minuman diet dari jus buah-buahan dan sayur-sayuran memang dapat menurunkan berat badan dengan cepat, tetapi kebanyakan orang tidak dapat mempertahankan berat badan mereka dengan lama dengan pola diet ini.

Ini kerana diet jus buah-buahan dan sayur-sayuran dapat membuat tubuh cepat lapar, jadi ini membuat anda makan lebih banyak.

Diet yang menggunakan jus buah-buahan dan sayur-sayuran masih disukai oleh banyak orang kerana selain dapat menurunkan berat badan, ada juga tuntutan bahawa diet ini dapat menyahtoksin tubuh. Sehingga kini, tidak ada bukti saintifik yang menunjukkan keberkesanannya dalam menyahtoksin badan.

Detoksifikasi badan juga sebenarnya dilakukan oleh hati dan ginjal, jadi diet jus buah-buahan dan sayur-sayuran sebagai cara detoksifikasi badan sebenarnya tidak diperlukan.

Cara Memakan Jus Diet Buah dan Sayuran disyorkan

Jus buah dan sayur sebagai minuman diet disarankan untuk dimakan sebaik sahaja dibuat, tidak lebih dari 1 hari. Di samping itu, untuk lebih sihat, anda harus mengambil jus buah dan sayur dari pengisar, bukan jus yang hanya menghasilkan jus buah atau sayur.

Sebabnya bukan sahaja mineral, vitamin, dan bahan berguna lain masuk ke dalam tubuh, tetapi juga serat dalam sayur-sayuran dan buah untuk menjaga pencernaan yang lancar.

Sekiranya anda berminat untuk mengikuti diet ini, ingatlah bahawa jus yang anda makan adalah jus buah dan sayuran tulen, bukan jus bungkus yang tidak berkhasiat. Namun, sekali lagi, ingat bahawa diet jus buah dan sayur belum terbukti berkesan dan selamat dalam menurunkan berat badan atau mengekalkannya ideal.

Untuk menjadikan diet anda lebih selamat dan sihat, anda masih perlu mendapatkan pelbagai nutrien dari pelbagai makanan dan minuman lain yang sihat, bukan hanya dari jus buah dan sayur.

Sekiranya anda merasa rendah tenaga atau merasakan keluhan lain semasa menjalani diet jus buah dan sayur, anda harus menghentikan diet ini dan memilih diet yang sihat. Anda boleh berjumpa dengan pakar pemakanan mengenai diet yang sesuai dengan keadaan badan anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found