Keluarga

Produk Kecantikan yang Selamat untuk Wanita Hamil

Setiap wanita hamil perlu lebih berhati-hati dan selektif dalam memilih produk kecantikan yang selamat untuk wanita hamil. Ini kerana beberapa jenis produk kecantikan mungkin mengandungi bahan yang boleh membahayakan keadaan wanita hamil dan janin.

Semasa mengandung, apa sahaja yang memasuki tubuh wanita hamil boleh mempengaruhi janin yang sedang membesar. Begitu juga dengan bahan kimia dari produk kecantikan yang digunakan ibu hamil setiap hari.

Beberapa jenis bahan atau bahan yang terdapat dalam produk kecantikan atau kosmetik boleh masuk melalui liang dan mengalir melalui aliran darah. Bahan ini boleh menyeberangi plasenta dan memasuki badan janin.

Oleh itu, adalah penting bagi setiap wanita hamil untuk mengetahui produk kecantikan mana yang selamat digunakan atau yang harus dielakkan semasa mengandung.

Kenali Produk dan Kandungan Kecantikan yang Harus Dielakkan

Berikut adalah beberapa contoh produk kecantikan yang sering digunakan oleh wanita hamil dan bahan-bahan yang perlu dielakkan di dalamnya:

1. Pemutihan gigi

Hidrogen peroksida adalah bahan aktif dalam pemutihan gigi. Bahan ini juga terdapat pada ubat gigi atau ubat kumur yang dapat memutihkan gigi. Walaupun dikatakan aman untuk digunakan selama kehamilan, hingga kini belum banyak kajian yang membuktikan bahawa bahan kimia ini selamat untuk wanita hamil dan janin.

Oleh itu, wanita hamil disarankan untuk tidak menggunakan pemutihan gigi dan memilih ubat gigi atau ubat kumur yang mengandung fluorida.

2. Pelindung matahari

Semasa mengandung, wanita hamil masih disyorkan untuk menggunakan pelindung matahari yang mempunyai SPF 30 agar kulit mereka terlindung dari sinaran UV. Malangnya, tidak semua pelindung matahari selamat digunakan oleh wanita hamil kerana bahan-bahan yang terkandung di dalamnya dapat memasuki aliran darah dan mempengaruhi keadaan janin.

Semasa menggunakan pelindung matahari, wanita hamil harus memilih produk yang tidak mengandungi bahan berikut:

  • Oksibenzon
  • Avobenzon atau oktinoxat
  • Ensulizole
  • Octisalate
  • Homosalate
  • Octocrylene
  • Octinoxate

Sebagai alternatif, wanita hamil boleh menggunakan pelindung matahari yang mengandung zink oksida dan titanium dioksida kerana dipercayai lebih selamat.

Selain itu, wanita hamil juga disarankan memakai pakaian yang menutupi seluruh permukaan badan, cermin mata hitam, dan topi lebar ketika melakukan aktiviti luar. Elakkan juga cahaya matahari langsung pada pukul 10 pagi hingga 4 petang, kerana pendedahan cahaya ultraviolet sangat tinggi pada waktu ini.

3. Ubat jerawat

Kulit wanita hamil rentan terhadap jerawat kerana peningkatan hormon kehamilan, seperti estrogen. Walau bagaimanapun, wanita hamil tidak disarankan untuk menggunakan ubat jerawat yang mengandungi tretinoin, tetrasiklin, dan isotretinoin. kerana ia berbahaya bagi janin dan boleh menyebabkan janin mengalami kelainan kongenital.

Selain terkandung dalam ubat jerawat, isotretinoin dan tretinoin biasanya juga terkandung dalam produk kecantikan lain, seperti serum antipenuaan (anti penuaan).

Untuk merawat jerawat, wanita hamil disarankan memilih ubat jerawat yang mengandungi asid salisilat, asid azaleik, atau benzoil peroksida kerana ramuan ini dianggap selamat untuk wanita hamil.

Namun, untuk memastikan dos dan keselamatannya, wanita hamil masih perlu berjumpa doktor sebelum menggunakan sebarang jenis ubat, termasuk ubat jerawat.

Sekiranya anda tidak mahu menggunakan ubat, wanita hamil boleh menggunakan beberapa bahan semula jadi untuk merawat jerawat, seperti madu dan oatmeal.

4. Wangian

Penggunaan minyak wangi semasa mengandung sebenarnya cukup selamat. Walau bagaimanapun, wanita hamil harus memilih minyak wangi yang tidak mengandungi phthalates. Satu kajian menyatakan bahawa pendedahan kepada phthalates semasa kehamilan dapat meningkatkan risiko gangguan neurologi dan perkembangan janin.

Selain itu, bau minyak wangi yang tajam juga dapat membuat wanita hamil merasa kurang selesa. Sebilangan wanita hamil yang mengalami sakit pagi Anda mungkin mengalami muntah dan loya yang semakin teruk apabila anda menghidu minyak wangi yang kuat.

Sebagai pengganti minyak wangi, wanita hamil dapat menggunakan beberapa tetes minyak pati untuk berusaha mengatasi keluhan mual semasa hamil dan mendapat kesan yang menenangkan.

5. Syampu dan sabun

Wanita hamil harus mengelakkan sabun mandi atau syampu yang mengandungi natrium lauril sulfat (SLS). Bahan ini dikatakan dapat meningkatkan risiko kelainan kongenital pada janin.

Selain SLS, wanita hamil juga tidak boleh menggunakan sabun atau syampu yang mengandungi paraben, wangian, phthalates, dan metilisotiazolinon.

Untuk mengelakkan bahan-bahan ini, pilih syampu dan sabun mandi yang mengandungi bahan semula jadi. Pada masa ini, semakin banyak produk yang membawa konsep semula jadi dengan meminimumkan penggunaan bahan kimia sintetik.

6. Solekan

Bagi wanita hamil yang biasa menggunakan solekan, perhatikan bahan-bahan yang terdapat di dalamnya. Seperti produk rawatan jerawat, wanita hamil harus menghindari produk kosmetik atau kosmetik solekan mengandungi asid retinoik atau tretinoin, parabens, minyak wangi, talc, serbuk aluminium, dan formaldehid.

Sekiranya perlu solekan semasa mengandung, pilih solekan dengan label bukan komedogenik ' atau tidak beracun ' bebas minyak dan tidak menyumbat liang. Untuk lebih selamat, wanita hamil juga boleh menggunakansolekan berasaskan mineral atau air.

7. Gincu

Pelbagai gincu jenama mengandungi logam berat, seperti kadmium, aluminium, kobalt, titanium, mangan, merkuri, kromium, tembaga, dan nikel. Kandungannya berisiko diserap melalui kulit atau bibir malah ditelan ketika ibu hamil makan atau minum.

Sekiranya terlalu kerap terdedah kepada bahan kimia ini, wanita hamil akan lebih berisiko mengalami keguguran. Bukan hanya itu, kandungan kimia dalam gincu juga boleh menyebabkan janin mengalami gangguan otak, saraf, dan ginjal.

Oleh itu, wanita hamil harus membaca dengan teliti setiap kandungan produk lipstik. Sekiranya boleh, kurangkan atau hentikan penggunaan lipstik secara berlebihan semasa mengandung.

8. Pengilat kuku dan penyembur rambut

Terdapat beberapa produk cat kuku atau cat kuku dan penyembur rambut mengandungi bahan berbahaya phthalates. Sekiranya anda ingin menggunakan cat kuku, wanita hamil harus memilih cat kuku yang tidak mengandungi ramuan ini. Sementara itu, untuk kegunaan alternatif penyembur rambut, wanita hamil boleh menggunakan mousse atau gel rambut bertekstur ringan.

Apa sahaja produk kecantikan yang ingin anda gunakan, wanita hamil harus memeriksa semula kandungan produk tersebut dengan membaca label pembungkusan produk dengan lebih teliti.

Sekiranya wanita hamil sedang menggunakan produk yang mengandungi bahan berbahaya yang disebutkan di atas, tidak perlu panik terlebih dahulu. Sekiranya tidak digunakan terlalu kerap atau terlalu banyak, produk kecantikan ini mungkin masih selamat untuk wanita hamil dan janin. Macam mana boleh jadi.

Walau bagaimanapun, memandangkan kemungkinan bahaya, mulai sekarang wanita hamil harus membatasi atau berhenti menggunakan produk kecantikan dengan ramuan di atas. Sebaliknya, pilih produk kecantikan yang selamat untuk wanita hamil, seperti produk yang mempunyai formulasi ringan dan bahan semula jadi.

Sekiranya wanita hamil masih keliru memilih produk kecantikan yang selamat, jangan ragu untuk berjumpa pakar sakit puan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found