Keluarga

Manfaat dan Petua untuk Berenang Selamat Semasa Kehamilan

Berenang ketika hamil sangat bagusuntukkecergasan badan dan berguna untuk mengekalkan kehamilan yang sihat.Walaupun begitu, ada beberapa perkara yang perlu diberi perhatian oleh wanita hamil sebelum berenang, agar sukan ini dapat dilakukan dengan selamat.

Berenang adalah salah satu jenis senaman yang menyenangkan dan sihat. Sekiranya dilakukan dengan betul, sukan ini cukup selamat untuk wanita hamil. Berenang membolehkan tubuh wanita hamil bergerak bebas di dalam air, dan meminimumkan risiko wanita hamil jatuh dan mencederakan janin.

Pelbagai Khasiat Berenang ketika Hamil

Terdapat banyak faedah berenang semasa kehamilan yang dapat wanita hamil, iaitu:

1. Melancarkan peredaran darah

Berenang secara berkala dapat meningkatkan peredaran darah sambil menguatkan jantung. Dengan begitu, keperluan pemakanan dan oksigen ibu hamil dan janin dalam kandungan akan sentiasa dipenuhi.

2. Mengekalkan berat badan

Adalah normal untuk menambah berat badan semasa kehamilan. Namun, jangan biarkan wanita hamil menambah berat badan secara berlebihan, kerana ini boleh menyebabkan kegemukan yang dapat meningkatkan risiko komplikasi semasa kehamilan.

sekarangUntuk mengelakkan ini, berenang boleh menjadi salah satu sukan yang boleh dipilih oleh wanita hamil untuk menjaga berat badan mereka.

3. Melegakan sakit belakang

Sakit belakang adalah salah satu keluhan yang sering berlaku semasa kehamilan. Ini berlaku kerana tulang belakang harus menyokong badan yang semakin berat kerana pertumbuhan janin yang semakin meningkat.

Untuk mengatasi rasa tidak selesa ini, wanita hamil boleh berenang untuk meningkatkan kelenturan dan kekuatan otot, dan mengurangkan tekanan pada tulang belakang.

4. Menjadikan tidur lebih nyenyak

Berenang secara berkala sebenarnya dapat membantu wanita hamil agar tetap cergas semasa kehamilan dan membuat tidur malam yang lebih lena. Selain itu, senaman yang menyeronokkan ini juga dapat membantu ibu hamil menghilangkan tekanan semasa hamil.

Untuk menjadikannya lebih menyeronokkan, wanita hamil juga boleh mengajak pasangan atau saudara perempuannya untuk berenang bersama dan menemani wanita hamil.

5. Menguatkan otot dan sendi

Berenang ketika hamil menjadikan wanita hamil lebih aktif. Ini dapat menjadikan otot dan sendi di badan wanita hamil lebih kuat. Sekiranya dilakukan secara rutin, berenang semasa hamil boleh membuat wanita hamil tidak mudah letih, mengatasi sakit, mengurangkan bengkak di kaki dan tangan.

Panduan Berenang untuk Wanita Hamil

Supaya wanita hamil merasa selamat dan selesa ketika berenang, lakukan petua berikut ketika mereka ingin berenang:

1. Pastikan berenang di kolam yang bersih

Perkara pertama yang perlu diberi perhatian oleh wanita hamil sebelum berenang adalah memastikan kolam renang bersih. Pilih kolam renang dengan air jernih dan tidak berbau.

Untuk lebih selesa ketika berenang, wanita hamil juga disarankan untuk berenang di kolam renang dengan suhu air sekitar 27-33 ° C.

Selain itu, jangan memaksa diri untuk berenang jika kandungan klorin di kolam renang menyebabkan rasa tidak selesa pada mata dan kulit, dan baunya membuat wanita hamil mual.

2. Panaskan dan sejukkan

Pemanasan adalah penting dan tidak boleh dilepaskan sebelum wanita hamil berenang atau melakukan sukan lain. Panaskan selama 5 minit sebelum berenang untuk mengurangkan risiko kecederaan, meningkatkan kekuatan dan kelenturan otot, dan meningkatkan aliran darah ke otot.

Setelah selesai berenang, jangan lupa untuk menyejukkan badan untuk mengelakkan sakit otot atau sakit selepas bersenam dan membantu mengembalikan badan anda ke keadaan normal. Caranya ialah berjalan atau melakukan regangan kira-kira 3-5 minit setelah bangun dari kolam.

3. Minum air secukupnya

Kekurangan cecair badan semasa bersenam boleh menyebabkan wanita hamil berisiko mengalami dehidrasi. Oleh itu, pastikan wanita hamil minum 2 gelas air sebelum berenang, 1 gelas antara sukan, dan 1 gelas selepas berenang.

Sekiranya cuaca terlalu panas, wanita hamil boleh minum lebih banyak air atau minum setiap kali mereka mula merasa dahaga.

4. Pilih pergerakan berenang yang selamat

Pastikan ibu hamil melakukan pergerakan berenang dengan perlahan dan berhati-hati. Payudara adalah salah satu pergerakan berenang yang paling selamat untuk wanita hamil. Selain mudah dilakukan, pergerakan ini juga membuat wanita hamil tidak cepat letih ketika berenang.

Elakkan melompat atau melakukan pergerakan yang boleh meningkatkan risiko kecederaan semasa kehamilan, seperti gaya belakang dan rama-rama. Selain itu, wanita hamil juga harus berhati-hati ketika ingin memasuki kolam dan mendaki dari kolam. Pegang pada pagar atau tepi kolam untuk mengelakkan risiko jatuh atau tergelincir.

Masa yang disyorkan untuk berenang semasa kehamilan adalah 20-30 minit setiap sesi. Wanita hamil boleh berenang 1-2 kali seminggu diselingi dengan sukan lain, seperti yoga atau pilates untuk wanita hamil, latihan kehamilan, atau berjalan-jalan santai di sekitar rumah.

Walaupun cukup selamat untuk dilakukan, wanita hamil perlu berhenti berenang atau menghentikan sukan lain yang sedang dilakukan, jika wanita hamil merasa sakit kepala, sesak nafas, keletihan, sakit dada, merasakan kontraksi rahim, atau pendarahan dari vagina. Sekiranya terdapat aduan ketika berenang, wanita hamil disarankan untuk berehat.

Memandangkan keadaan setiap wanita hamil tidak sama, wanita hamil harus terlebih dahulu berunding dengan pakar obstetrik mereka sebelum memutuskan untuk berenang ketika hamil.

Bagi wanita hamil yang mempunyai sejarah keguguran, berisiko melahirkan sebelum waktunya, mengandung kembar, atau mengalami komplikasi kehamilan, doktor mungkin mencadangkan pilihan latihan lain atau mencadangkan tempoh dan jadual latihan yang selamat untuk wanita hamil.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found