Kesihatan

Keluhan Mata Gatal Kerana Alahan

Mata gatal adalah gejala alahan mata yang paling biasa. Dalam dunia perubatan, Keadaan ini disebut sebagai konjungtivitistisalahan. Pencetus adalah pelbagai, mulai dari habuk, kotoran, rambut haiwan, hingga hama.

Apabila mengalami mata gatal kerana alergi, seseorang dapat mengalami pelbagai gejala lain, seperti mata merah dan berair, silau mudah atau kepekaan terhadap cahaya, mata bengkak, dan rasa terbakar atau tidak selesa di mata.

Gejala-gejala ini dapat muncul dengan segera ketika mata terkena alergen, tetapi juga dapat muncul setelah beberapa hari.

Pelbagai Jenis Alahan Mata

Seperti semua alahan, alahan mata berlaku apabila sistem imun badan berlebihan terhadap objek atau bahan asing. Apabila tindak balas alahan berlaku, tubuh akan menghasilkan antibodi dan histamin untuk memusnahkan bahan pencetus alergi.

Sekiranya ia berlaku pada mata, ia dapat membuat mata terasa gatal, merah, dan berair. Alahan mata atau konjungtivitis alahan dibahagikan kepada jenis berikut:

1. Konjungtivitis papillary gergasi

Merupakan komplikasi penggunaan kanta lekap yang tidak bersih. Sekiranya anda pengguna kanta lekap, kami mengesyorkan menggunakan kanta lekap boleh guna untuk mengurangkan risiko keadaan ini berlaku.

Namun, jika anda tidak sesuai untuk menggunakan kanta lekap, jangan memaksa diri, dan pilih alat bantu lain pada mata, seperti cermin mata.

2. Derythematoconjunctivitis alahan

Alergi mata yang berlaku kerana terdedah kepada bahan-bahan tertentu, misalnya dari kosmetik, minyak wangi, air berklorin, atau sabun. Selain itu, orang yang mengalami keadaan ini juga mungkin mengalami mata gatal apabila terkena asap rokok atau pencemaran udara.

3. Alahan mata bermusim

Disebut alahan mata bermusim kerana biasanya terjadi pada waktu-waktu tertentu, seperti musim kemarau atau ketika cuaca berangin. Pencetus adalah pelbagai alergen di udara, seperti debunga, rumput, pokok, atau bunga.

Kaedah Merawat Mata Gatal Kerana Alahan

Walaupun bukan keadaan yang serius, mata gatal akibat alahan yang tidak ditangani dengan betul boleh mengganggu keselesaan harian. Untuk mengatasi masalah ini, langkah pertama yang mesti dilakukan adalah mengenali dan mengelakkan pencetus alergi.

Untuk melindungi mata anda dari pencetus alergi, anda juga boleh menggunakan cermin mata hitam atau pelindung mata ketika anda berada di luar rumah. Ini dapat dilakukan untuk mengelakkan masuknya benda asing ke dalam mata.

Juga, jangan gosok mata anda walaupun sangat gatal, kerana ini boleh memburukkan lagi gejala alergi. Ini juga dapat membahayakan mata untuk dijangkiti.

Untuk merawat mata gatal akibat alahan, anda juga boleh melakukan cara berikut:

Gunakantitis mata

Gunakan titisan mata 4-6 kali sehari untuk melegakan mata gatal akibat alahan. Titisan mata yang mengandungi antihistamin dapat membantu melegakan gejala mata gatal dan berair.

Titisan mata antihistamin sering digunakan bersama dengan jenis tetes mata yang lain, seperti dekongestan, untuk mengecilkan saluran darah pada mata yang meradang.

Sementara itu, titisan mata yang mengandungi kortikosteroid dapat digunakan dalam kes alergi mata yang teruk dan berpanjangan. Walau bagaimanapun, ubat ini harus digunakan seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Sekiranya anda menghidap glaukoma, anda tidak boleh menggunakan titisan mata yang mengandungi dekongestan. Anda boleh berjumpa doktor dan menggunakan titisan mata yang lebih selamat.

Pengambilan ubat

Selain menggunakan titisan mata, anda juga boleh mengambil tablet antihistamin, seperti loratadine dan cetirizine, untuk mengurangkan gejala alergi mata. Ubat ini juga dapat digunakan untuk mengatasi gejala alergi yang muncul di bahagian lain badan, seperti ruam dan lebam pada kulit, serta hidung berair dan gatal di hidung.

Gunakan kompres mata

Untuk membantu melegakan mata gatal akibat alergi, anda boleh meletakkan kompres sejuk pada mata. Sekiranya kerak terbentuk di mata, kompres dengan air suam atau basuh kelopak mata dengan syampu bayi.

Selain menerapkan kaedah di atas, juga penting untuk mencuci pelbagai tempat tidur, seperti sarung bantal, seprai, dan selimut, serta lantai, bilik mandi, dan dapur yang bersih dengan kerap menggunakan cairan pembersih. Ini bertujuan untuk menghilangkan bahan yang boleh mencetuskan alergi.

Sekiranya anda mempunyai haiwan kesayangan di rumah, bersihkan haiwan kesayangan dan kandang anda dengan kerap. Jangan lupa juga membersihkan permaidani di ruangan tempat haiwan kesayangan anda sering masuk, kerana bakteria, kelemumur, tungau, dan kotoran mudah terperangkap di karpet.

Gejala mata gatal akibat alahan biasanya hilang dalam beberapa hari setelah mata tidak lagi terkena alergen. Namun, jika mata gatal akibat alahan tidak bertambah baik atau bertambah buruk, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang sesuai.