Kesihatan

Kesan buruk Pencemaran Kebisingan terhadap Kesihatan

Pencemaran bunyi telah menjadi sebahagian daripada kehidupan seharian, terutama bagi penduduk yang tinggal di kawasan bandar. Tanpa menyedarinya, pencemaran bunyi sebenarnya boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan, mulai dari masalah pendengaran, gangguan tidur, hingga peningkatan risiko masalah jantung.

Anda yang tinggal di kawasan bandar semestinya biasa dengan kebisingan dari enjin kenderaan, projek pembinaan, aktiviti industri, atau bunyi bising dari rumah jiran. Bukan itu sahaja, anda mungkin sering mendengar bunyi bising semasa menggunakannya alat dengar.

Walaupun beberapa orang terbiasa dan tidak menganggap pencemaran bunyi ini berbahaya, pelbagai kajian kesihatan menunjukkan bahawa pendedahan berterusan terhadap pencemaran bunyi boleh menyebabkan masalah kesihatan.

Kesan Buruk Pencemaran Bunyi

Terdapat banyak kesan buruk pencemaran bunyi terhadap kesihatan manusia, termasuk:

1. Kehilangan Pendengaran

Orang yang sering terdedah kepada pencemaran bunyi berisiko tinggi kehilangan pendengaran, terutamanya jika intensiti suara yang sering mereka dengar melebihi 75-85 desibel (dB) dan bertahan lama.

Contohnya, bisikan lembut sama dengan 30 dB, bunyi lalu lintas lebuh raya yang sibuk atau bunyi pembersih vakum (penyedut habuk) mempunyai intensiti 80 dB, sementara intensiti suara pada gergaji boleh mencapai 110 dB.

Bunyi di atas intensiti normal dapat melemahkan keupayaan sel pendengaran di telinga. Sekiranya anda terlalu kerap terdengar bunyi bising, anda boleh mendengar bunyi dering di telinga anda (tinnitus). Tinitus ini boleh bersifat sementara, tetapi juga menjadi permanen jika terdedah kepada bunyi keras dalam jangka panjang.

Kehilangan pendengaran akibat pencemaran bunyi boleh mengganggu kemampuan memahami pertuturan, sukar menumpukan perhatian, dan mengganggu produktiviti harian.

2. Gangguan Tidur

Tidur yang berkualiti dengan jangka masa yang mencukupi (sekitar 7-9 jam untuk orang dewasa) sangat penting untuk kesihatan fizikal dan mental. Kualiti tidur seseorang dapat dikurangkan jika ada kebisingan di sekelilingnya semasa dia tidur.

Bunyi di atas 33 dB pada waktu malam boleh mencetuskan reaksi semula jadi badan yang boleh mengganggu kualiti tidur. Tidur yang lemah akan mempengaruhi mood, menyebabkan keletihan, dan mengurangkan ingatan dan tumpuan.

Gangguan tidur kerana terdedah kepada pencemaran bunyi yang terlalu kerap boleh menyebabkan tekanan dan mengurangkan kualiti hidup.

3. Gangguan kognitif

Kebisingan yang berpanjangan boleh mempengaruhi kemampuan kognitif (belajar dan berfikir), baik pada orang dewasa maupun kanak-kanak. Orang yang sering mendengar bunyi bising di tempat kerja lebih berisiko mengalami kesukaran untuk mengingat, menumpukan perhatian, dan mengatur emosi.

Penyelidikan kesihatan juga menunjukkan bahawa pendedahan kepada pencemaran bunyi yang terlalu kerap berlaku pada kanak-kanak boleh mempengaruhi kemampuan belajar, berkonsentrasi, dan mengingat. Pada bayi dan balita, ini boleh menyebabkan kelewatan pertuturan.

4. Penyakit kardiovaskular

Penyakit kardiovaskular adalah penyakit yang berkaitan dengan jantung dan saluran darah. Gangguan kardiovaskular yang disebabkan oleh pencemaran bunyi sebenarnya berkaitan dengan gangguan tidur.

Tidur adalah aktiviti yang sangat penting kerana pada masa ini tubuh berehat dan memperbaiki tisu yang rosak, dan mengumpulkan tenaga semula. Sekiranya kualiti tidur terganggu, maka organ tubuh dapat mengalami penurunan fungsi, termasuk jantung dan saluran darah.

Kesan ini akan mula dilihat jika anda terdedah kepada bunyi di atas 65 dB setiap hari dalam jangka masa panjang. Pendedahan kepada bunyi bising akan mengaktifkan tindak balas tekanan badan dalam bentuk penghasilan hormon kortisol (hormon stres) yang mengakibatkan peningkatan tekanan darah, kelikatan darah, dan denyut jantung.

5. Gangguan mental

Pencemaran bunyi boleh meningkatkan risiko seseorang untuk gangguan mental, seperti gangguan kecemasan, tekanan, kegelisahan, emosi tidak stabil, dan bahkan tingkah laku agresif kerana tekanan atau masalah psikiatri yang sudah ada.

Pencemaran bunyi juga memberi kesan buruk kepada wanita hamil dan bayi baru lahir. Pendedahan bunyi bising pada janin di rahim dan bayi baru lahir dapat meningkatkan risiko kehilangan pendengaran.

Sekiranya anda tinggal atau melakukan banyak aktiviti di kawasan yang berdekatan dengan sumber pencemaran bunyi dan merasakan anda mengalami beberapa masalah kesihatan yang disebutkan di atas, segera periksa telinga anda oleh doktor THT.

Untuk melindungi diri anda dari pencemaran bunyi dan mencegah masalah kesihatan daripada pencemaran bunyi, pakai pelindung telinga, sepertigegendang telingaataupenutup telinga, semasa melakukan aktiviti.