Kesihatan

Kenali Gejala Tekanan dan Pelbagai Masalah Kesihatan yang mengintai

Hampir semua orang pasti mengalami tekanan dan gejala tekanan yang muncul berbeza. Sekiranya dibiarkan terlalu lama tanpa rawatan, tekanan boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius. Oleh itu, kenali pelbagai gejala tekanan untuk mengelakkan risiko penyakit yang mengintai.

Tekanan adalah reaksi badan yang berlaku apabila seseorang menghadapi ancaman, tekanan, atau perubahan tertentu. Dalam kapasiti kecil, tekanan boleh menjadi perkara positif, misalnya membuat seseorang lebih waspada terhadap bahaya di sekelilingnya atau dorongan untuk menyelesaikan tugas dengan cepat.

Namun, tekanan yang dibiarkan berlanjutan boleh membahayakan kesihatan. Oleh itu, penting bagi anda untuk dapat mengatasi tekanan agar tidak mengganggu aktiviti harian atau kehidupan sosial anda.

Beberapa Tanda dan Gejala Tekanan

Ketika berada dalam keadaan tertekan, tubuh bertindak balas dengan melepaskan hormon stres. Ini boleh mempengaruhi pelbagai aspek, termasuk emosi, tingkah laku, kemampuan berfikir, dan keadaan kesihatan.

Apabila mengalami gejala tekanan, seseorang akan merasakan keluhan berikut:

  • Perubahan mood, misalnya sering gelisah dan murung
  • Sukar memberi tumpuan dan tumpuan
  • Tidak selamat, sunyi dan tertekan
  • Badan terasa kaku, mudah sakit, atau sakit
  • Sukar untuk berfikir positif atau cenderung melihat sesuatu dari sisi negatif
  • Tidak bersemangat atau kurang tenaga
  • Kurang selera makan atau makan berlebihan
  • Suka bersendirian dan menarik diri dari kalangan sosial
  • Insomnia

Sekiranya tekanan anda berpanjangan atau kronik, otot anda akan mengeras walaupun anda tidak mengalami apa-apa. Keadaan ini menjadikan tubuh berisiko menghadapi pelbagai masalah kesihatan.

Masalah Kesihatan Disebabkan oleh Tekanan

Tekanan yang berlaku sekali-sekala dan hilang setelah faktor pencetus diselesaikan, sebenarnya adalah perkara biasa dan wajar berlaku. Namun, anda harus sedar jika gejala tekanan yang anda rasakan sering terjadi, tidak jelas apakah penyebabnya, atau jika ia telah lama berlaku.

Sekiranya tidak dikawal, gejala tekanan dari masa ke masa boleh membuat anda lebih berisiko mengalami pelbagai masalah kesihatan, seperti:

1. Sakit kepala dan otot kaku

Apabila gejala tekanan muncul, otot-otot badan akan mengencang dan terasa kaku. Selain itu, tekanan yang berlebihan juga sering menyebabkan sakit kepala. Keluhan ini biasanya akan hilang sendiri setelah anda berehat atau bebas dari tekanan.

2. Rambut gugur

Tekanan boleh menghalang pertumbuhan rambut dan menyebabkan rambut gugur lebih cepat. Biasanya, keguguran rambut adalah sekitar 100 helai sehari. Apabila tertekan, keguguran rambut boleh mencapai separuh atau tiga perempat dari jumlah rambut. Sebenarnya, rambut anda boleh gugur hanya kerana disisir atau ketika mencuci.

3. Masalah kulit

Apabila anda mengalami tekanan, hormon stres dalam badan anda akan meningkat. Perubahan hormon ini dapat menjadikan kulit anda cenderung lebih berminyak, menjadikan anda lebih mudah mengalami jerawat ketika mengalami gejala tekanan.

Bukan hanya itu, tekanan juga boleh menyebabkan berulang gejala penyakit kulit tertentu, seperti eksim, psoriasis, dan jerawat rosacea.

4. Kesukaran tidur

Salah satu gejala tekanan adalah sukar tidur atau tidur yang terasa kurang nyenyak. Sekiranya anda melakukannya, ini dari masa ke masa boleh membahayakan anda untuk gangguan tidur, seperti insomnia.

Akibatnya, anda akan sering merasa letih, sukar untuk berkonsentrasi, dan berisiko menghadapi pelbagai gangguan kesihatan mental seperti kemurungan dan gangguan kecemasan.

5. Gangguan pencernaan

Gejala tekanan sering membuat seseorang mengalami perubahan dalam pola makan, misalnya, menjadi kurang selera makan atau makan lebih banyak. Ini boleh mencetuskan masalah dalam sistem pencernaan, seperti pedih ulu hati.

Bukan hanya itu, tekanan juga boleh mempengaruhi pergerakan saluran pencernaan dan membuat seseorang sering mengalami kembung, sakit perut, hingga sembelit.

6. Gangguan pernafasan

Gejala tekanan yang berpanjangan dapat membuat seseorang mengalami penurunan daya tahan. Ini boleh menjadikan mereka mudah terkena selesema serta batuk dan selsema. Bukan hanya itu, pesakit asma juga boleh mengalami sesak nafas dan batuk, jika mereka sering mengalami tekanan.

7. Penyakit kronik

Tekanan yang berpanjangan dapat menjadikan tubuh sering mengalami keradangan. Ini diketahui dapat meningkatkan risiko pelbagai penyakit kronik, seperti penyakit kardiovaskular, diabetes, dan barah.

sekarang, sekarang anda tahu, betul, apakah bahaya gejala stres jika dibiarkan berlarutan? Oleh itu, lakukan pelbagai cara untuk mengatasi tekanan, seperti berehat secukupnya, melakukan aktiviti yang anda suka, bersenam secara teratur, atau melakukan meditasi. Anda juga boleh memanfaatkan penggunaan coklat untuk mengurangkan tekanan.

Sekiranya anda sering merasa tertekan dan sukar mengatasinya, anda harus berjumpa doktor, terutamanya jika anda mempunyai sejarah atau mengalami masalah kesihatan tertentu. Ini dilakukan agar doktor dapat memberikan rawatan yang tepat untuk keadaan anda.