Keluarga

Inilah Cara Menebalkan Bulu Mata Anda

Terdapat pelbagai cara untuk menebalkan bulu mata yang selamat dan mudah dilakukan, mulai dari rawatan semula jadi hingga penggunaan ubat penebat bulu mata. Anda mahukan bulu mata tebal dan kerinting? Lihat artikel berikut untuk mengetahui caranya.

Selain menyokong penampilan, bulu mata juga penting untuk melindungi mata dari kotoran dan berfungsi sebagai sensor yang memberi amaran kepada mata tentang potensi bahaya ketika objek menghampiri. Oleh itu, wajar jika mempunyai bulu mata yang tebal, kerinting, dan tidak mudah jatuh adalah impian bagi banyak orang.

Pelbagai Cara Menebalkan Bulu Mata

Sekiranya anda ingin mempunyai bulu mata yang lebih tebal dan kuat, terdapat beberapa pilihan rawatan mudah untuk anda cuba. Berikut adalah beberapa daripadanya:

Minyak kelapa

Cara menebalkan bulu mata yang boleh anda cuba adalah dengan menggunakan minyak kelapa, baik dalam bentuk serum atau minyak kelapa dara. Minyak kelapa telah terbukti selamat digunakan dan mempunyai banyak manfaat dalam membantu menjaga bulu mata yang sihat.

Walaupun biasanya digunakan sebagai rawatan untuk melembabkan dan mencegah kerusakan rambut, minyak kelapa juga diketahui memiliki sifat yang sama ketika digunakan pada bulu mata.

Minyak kelapa mengandungi banyak asid laurik yang mudah diserap oleh batang rambut, sehingga dapat melindungi rambut dari kerosakan protein yang disebabkan oleh bahan kimia pada pembersih wajah atau sabun. penghilang solekan.

Dengan sifat-sifat ini, menggunakan minyak kelapa pada bulu mata secara berkala dapat menguatkan bulu mata dan mengurangkan keguguran rambut, sehingga menjadikannya tampak lebih tebal.

Juga, berkat sifat antimikroba dan antijamur minyak kelapa, penggunaan minyak ini pada bulu mata dan kulit di sekitar anda dianggap melindungi anda dari jangkitan pada kelopak mata yang sering menyebabkan banyak kehilangan bulu mata.

minyak kastor

Cara seterusnya untuk menebalkan bulu mata adalah dengan minyak jarak atau minyak jarak. Minyak yang berasal dari pokok kastor ini mempunyai kandungan asid ricinoleic 90%.

Walaupun penyelidikan mengenai keberkesanan asid ricinoleic terhadap keguguran rambut masih terhad, minyak jarak telah banyak digunakan dan dikatakan bermanfaat untuk bulu mata yang tumbuh lebih tebal.

Sifat ini diduga berasal dari kemampuan minyak jarak untuk melembapkan kulit tanpa menyebabkan kerengsaan dan menyumbat liang atau kelenjar di sekitar bulu mata. Keadaan kulit yang lembap dan sihat akan menyokong pertumbuhan bulu mata yang lebih tebal.

Sebelum anda membeli minyak jarak, pastikan minyak kastor itu tulen. Sebabnya, minyak jarak yang telah dicampurkan dengan minyak atau bahan lain boleh menyebabkan kerengsaan dan tidak memberikan hasil yang optimum.

Minyak zaitun

Tidak hanya digunakan untuk pertumbuhan rambut, minyak zaitun juga dipercayai menebal dan menumbuhkan bulu mata. Minyak zaitun kaya dengan asid lemak, seperti asam oleat, asid linoleat, dan asid palmitik, yang mempunyai sifat anti-radang, antioksidan, dan antimikroba.

Asid lemak ini diketahui dapat melembutkan bulu mata, menyokong fungsi folikel yang sihat, dan menguatkan bulu mata, sehingga bulu mata tumbuh lebih cepat dan tidak mudah jatuh. Walaupun begitu, penyelidikan masih diperlukan untuk menyokong kelebihan minyak zaitun dalam penebalan bulu mata.

Cara Memohon Minyak untuk Menebalkan Bulu Mata

Masa terbaik untuk melakukan rawatan bulu mata dengan minyak di atas adalah sebelum tidur. Berikut adalah langkah-langkah menggunakan minyak untuk menebalkan bulu mata:

  • Pastikan bulu mata anda bersih dan bebas dari solek.
  • Celupkan berus atau pad kapas dengan perlahan dan sedikit demi sedikit ke dalam bekas minyak.
  • Oleskan minyak dari akar ke hujung bulu mata dengan berhati-hati, seperti memakai maskara.
  • Hati-hati jangan sampai masuk minyak ke mata untuk mengelakkan kegatalan. Sekiranya sudah masuk, segera basuh dengan air.
  • Gunakan kapas untuk menghilangkan lebihan minyak dari bulu mata atau kulit anda.
  • Basuh minyak pada waktu pagi dengan air.
  • Lakukan rawatan ini setiap hari.

Kitaran pertumbuhan bulu mata yang normal adalah antara 30-60 hari. Ini bermakna, anda dapat melihat hasil rawatan bulu mata ini dalam masa 2–4 ​​bulan.

Untuk memastikan minyak selamat digunakan, sehari sebelum rawatan bulu mata anda harus menggunakan sedikit minyak pada kulit anda, misalnya di belakang telinga anda. Selepas itu, anda dapat melihat dan memilih minyak jenis apa yang sesuai dan tidak menyebabkan kerengsaan pada kulit anda.

Sebagai tambahan kepada ketiga minyak di atas, ada ubat perubatan yang boleh digunakan untuk menjadikan bulu mata lebih tebal dan lebih lama, iaitu bimatoprost. Walau bagaimanapun, penggunaan bimatoprost dalam BPOM masih bertujuan sebagai ubat tetes mata untuk merawat glaukoma, bukan untuk bulu mata.

Sekiranya anda ingin menggunakan ubat untuk menebalkan bulu mata, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu. Anda harus berhati-hati dengan ubat penebat bulu mata yang dijual bebas di pasaran, terutama ubat-ubatan yang tidak mempunyai izin BPOM dan kandungannya tidak disenaraikan dengan jelas.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found