Kesihatan

Ketahui lebih lanjut mengenai SPF di pelindung matahari dan faedahnya

Pelindung matahari atau pelindung matahari biasanya memasukkan nombor SPF pada label pembungkusan. Walau bagaimanapun, sebilangan orang masih belum memahami maksud nombor ini. Apa itu SPF? Apakah faedah untuk kesihatan kulit? Mari cari jawapannya dalam artikel berikut.

Cahaya matahari memainkan peranan penting dalam merangsang pembentukan vitamin D semula jadi di dalam badan. Walau bagaimanapun, pendedahan berlebihan terhadap sinar ultraviolet (UVA dan UVB) dari cahaya matahari juga tidak baik untuk kesihatan kulit.

Sinar UVA boleh menyebabkan kerutan kulit dan penuaan pramatang, sementara UVB boleh menyebabkan terbakar sinar matahari. Pendedahan berlebihan terhadap sinar UV dalam jangka masa panjang juga diketahui dapat meningkatkan risiko barah kulit.

Oleh itu, kulit anda memerlukan perlindungan ketika melakukan aktiviti di bawah sinar matahari. Salah satu cara untuk melindungi kulit dari bahaya sinar UV yang berlebihan adalah dengan menggunakan pelindung matahari yang mempunyai SPF pada siang hari.

Apa itu SPF?

SPF atau faktor perlindungan cahaya matahari adalah nombor yang merujuk kepada tahap perlindungan terhadap cahaya matahari. Nombor SPF merujuk kepada berapa lama kulit anda boleh bertahan di bawah sinar matahari tanpa mengalami selaran matahari (kulit terbakar) semasa menggunakan pelindung matahari atau pelindung matahari.

Sebagai contoh, jika kulit anda biasanya menjadi merah setelah 15 minit terdedah kepada cahaya matahari langsung, kulit anda akan terbakar 20 kali lebih lama jika anda menggunakan pelindung matahari dengan SPF 20. Ini bermakna kulit anda hanya akan kelihatan merah setelah 5 berjam-jam pendedahan cahaya matahari.

Namun, walaupun anda telah menggunakan pelindung matahari dengan SPF 20, itu tidak bermaksud bahawa sebelum 5 jam kulit anda akan benar-benar aman dan tidak terbakar sinar matahari. Terdapat banyak faktor yang juga mempengaruhi intensiti pendedahan UV.

Seseorang yang mempunyai kulit putih akan mengalaminya lebih cepat selaran matahari daripada orang berkulit gelap. Selain itu, faktor geografi, seperti berada di dataran tinggi, tinggal di kawasan di sekitar khatulistiwa, atau berada di pantai, juga dapat menjadikan kulit terbakar dengan lebih cepat.

Nombor SPF dan Manfaatnya dalam Melindungi Kulit dari Sinar UV

Nombor SPF merujuk kepada jangka masa pelindung matahari dapat melindungi kulit dari sinaran UV. Semakin tinggi bilangan SPF, semakin lama kesan pelindung dari pelindung matahari.

Sebagai tambahan kepada masa perlindungan dari sinar UV, nombor SPF juga merujuk kepada berapa banyak sinar UV yang dapat disekat oleh pelindung matahari. Inilah penjelasannya:

  • SPF 15 menyekat 93% UVB
  • SPF 30 menghalang 97% UVB
  • SPF 50 menyekat UVB 98%
  • SPF 100 menyekat 99% UVB

Orang yang tinggal di iklim tropika atau kawasan di sekitar khatulistiwa, seperti Indonesia, perlu kerap menggunakan pelindung matahari ketika mereka aktif di bawah terik matahari. Pelindung matahari yang disyorkan untuk digunakan di kawasan tropika adalah satu dengan SPF sekurang-kurangnya 30.

Petua Melindungi Kulit dari Sinaran UV

Untuk melindungi kulit dari bahaya sinar UV, anda disarankan untuk melakukan petua berikut:

1. Gunakan pelindung matahari dengan betulr

Untuk kesan perlindungan yang lebih baik, anda disarankan untuk menggunakan pelindung matahari sekurang-kurangnya 30 minit sebelum melakukan aktiviti di bawah sinar matahari.

Ramai orang berpendapat bahawa menggunakan pelindung matahari sekali cukup untuk melindungi kulit dari pendedahan cahaya matahari. Bagaimanapun, ini tidak benar. Sekiranya anda aktif di bawah sinar matahari untuk waktu yang lama hingga berjam-jam, anda perlu membuat permohonan semula pelindung matahari setiap 2 jam.

Sekiranya pelindung matahari yang anda gunakan mempunyai SPF rendah, anda mungkin perlu menggunakannya semula setiap 30 minit atau 1 jam. Sementara itu, untuk melindungi kulit anda dari sinar UV di dalam rumah, anda juga perlu menggunakan pelindung matahari, tetapi hanya sekali.

2. Pilih pelindung matahari dengan label spektrum luas

Beberapa pelindung matahari dengan SPF tertentu hanya dapat melindungi dari sinaran UVB. Untuk mendapatkan perlindungan daripada UVA dan UVB, pilih pelindung mataharin yang merangkumi spektrum luas atau spektrum penuh.

Sementara itu, pelindung matahari dengan SPF di bawah 30 hanya mampu melindungi kulit dari selaran matahari, tanpa melindungi kulit dari penuaan dini dan risiko barah kulit.

3. Memakai pakaian bertutup

Selain menggunakan pelindung matahari dengan SPF minimum 30, anda juga perlu memakai pakaian yang menutupi semua bahagian badan anda, seperti seluar panjang dan kemeja lengan panjang.

Jangan lupa juga memakai topi lebar dan cermin mata hitam yang dapat menyekat sinar matahari pada mata dan wajah.

4. Mengehadkan aktiviti di bawah sinar matahari

Matahari akan memancarkan sinar UV paling banyak dari pukul 10 pagi hingga 2 petang. Oleh itu, seboleh-bolehnya hadkan aktiviti luar pada waktu tersebut.

Pendedahan cahaya matahari dalam jumlah yang cukup baik untuk kesihatan, tetapi juga boleh memudaratkan jika berlebihan. Oleh itu, jika anda perlu aktif di bawah terik matahari, ingatlah untuk selalu menggunakan pelindung matahari yang berlabel spektrum luas dengan SPF sekurang-kurangnya 30.

Setiap produk pelindung matahari mempunyai tarikh luput atau tarikh luput. Untuk lebih selamat digunakan, perhatikan tarikhnya dan ingat untuk tidak menggunakan produk yang telah luput dari tarikh luput.

Sekiranya anda mengalami reaksi alergi, seperti gatal-gatal dan gatal-gatal, setelah menggunakan pelindung matahari dengan SPF tertentu atau jika anda mengalami gejala selaran matahari, anda harus berbincang dengan doktor anda mengenai perkara ini.

Doktor akan melakukan pemeriksaan dan memberikan rawatan yang sesuai mengikut masalah kulit yang anda alami.