Kehidupan yang sihat

6 Kebaikan Daging Itik untuk Kesihatan

Selain rasanya yang enak dan enak, terdapat banyak manfaat kesihatan daging itik yang boleh anda perolehi, kamu tahu. Manfaat ini berasal dari pelbagai kandungan nutrien dalam daging unggas ini.

Daging itik dianggap makanan yang sihat kerana mengandungi pelbagai nutrien, seperti protein, lemak, serta berbagai jenis vitamin dan mineral, yang diperlukan oleh tubuh. Daging ini juga dapat menjadi pilihan bagi orang yang tidak menyukai ayam.

Kandungan Pemakanan Daging Itik

Dalam 100 gram daging itik, mengandungi kira-kira 130 kalori dan beberapa nutrien berikut:

 • 19 gram protein
 • 4-5 gram lemak
 • 10 miligram kalsium
 • 4.5 miligram besi
 • 20 miligram magnesium
 • 185 miligram fosforus
 • 270 miligram kalium
 • 60 miligram natrium
 • 2 miligram zink
 • 14 mikrogram (µg) selenium
 • 80 IU vitamin A
 • 6 miligram vitamin C
 • 77 miligram kolesterol

Daging itik juga mengandungi asam lemak omega-3, kompleks vitamin B, terutama vitamin B3 (niasin) dan vitamin B12 (cobalamin), folat, dan kolin.

Senarai Faedah Daging Itik untuk Kesihatan

Berkat kandungan nutriennya yang banyak, terdapat banyak manfaat kesihatan daging itik, iaitu:

1. Meningkatkan daya tahan

Itik adalah sumber protein dan selenium yang baik. Kedua-dua nutrien ini memainkan peranan penting dalam meningkatkan daya tahan dan memperbaiki tisu badan yang rosak. Dengan sistem imun yang kuat, tubuh anda akan lebih kuat melawan virus dan bakteria, jadi anda tidak akan mudah sakit.

2. Menjaga kesihatan tulang

Kekacang, termasuk itik dan ayam, mengandungi protein dan kalsium. Kedua pengambilan ini baik untuk menjaga kesihatan dan kekuatan tulang.

Namun, untuk memenuhi pengambilan kalsium, anda tidak boleh bergantung pada daging itik. Memenuhi pengambilan kalsium dari sumber lain, seperti susu, keju, yogurt, kacang. Untuk menguatkan tulang, anda juga perlu mendapatkan pengambilan vitamin D yang mencukupi.

3. Sihat jantung

Daging itik mengandungi protein dan asid lemak omega-3 yang baik untuk kesihatan jantung. Kedua-dua nutrien ini juga terdapat pada ikan, telur, atau ikan makanan laut.

Walaupun sihat, tidak digalakkan makan daging itik terlalu banyak, terutamanya jika bersama kulit. Ini untuk mengelakkan pengumpulan kolesterol dalam badan yang sebenarnya tidak sihat untuk jantung.

Untuk lebih sihat, makan daging itik tanpa lemak dan masak dengan sedikit minyak, misalnya dengan memanggang, memanggang, atau mengukus.

4. Menyokong kesihatan kelenjar tiroid

Kelenjar tiroid memerlukan pelbagai nutrien, seperti yodium dan selenium, untuk berfungsi dengan baik. Nah, selenium ini boleh didapati dari daging itik. Dengan pengambilan selenium yang mencukupi, kesihatan kelenjar tiroid anda dapat dijaga dengan lebih baik dan organ ini dapat berfungsi dengan normal.

5. Sebagai sumber tenaga

Daging itik mengandungi kalori dan protein yang cukup tinggi. Oleh itu, daging itik boleh menjadi pilihan yang baik untuk meningkatkan pengambilan tenaga anda.

Dengan pengambilan tenaga yang mencukupi, organ tubuh anda dapat berfungsi dengan baik. Tenaga juga memainkan peranan penting sebagai sumber tenaga utama badan, sehingga anda dapat menjalankan aktiviti harian.

6. Membaiki tisu badan yang rosak

Sebagai tambahan kepada pelbagai faedah di atas, daging itik yang kaya dengan asid amino atau protein juga baik untuk menyokong pembaikan tisu badan. Ini dapat membantu tubuh pulih lebih cepat ketika sakit atau cedera.

Petua Sihat untuk Memproses dan Mengonsumsi Daging Itik

Supaya faedah daging itik dapat diperoleh secara optimum, pemprosesan daging itik mesti dipertimbangkan. Untuk memastikan daging itik tetap sihat semasa dimakan, anda boleh mengikuti petua di bawah:

 • Pilih daging itik yang baru dipotong, masih segar, dan daging itik yang tidak diproses.
 • Seboleh-bolehnya, pilih daging itik yang rendah lemak, misalnya, kulitnya telah dikupas.
 • Masak daging itik dengan sedikit minyak, misalnya dengan menumis, memanggang, membakar, atau mengukusnya. Sekiranya anda ingin menggoreng daging itik, anda boleh mencuba menggunakan penggoreng udara untuk mengurangkan lemak berlebihan.
 • Hidangkan daging itik dengan makanan sihat lain, seperti nasi, sayur-sayuran, kacang-kacangan, dan buah-buahan, sehingga keperluan pemakanan anda dipenuhi.

Walaupun daging itik bermanfaat untuk kesihatan, sebenarnya daging ini juga mengandungi kolesterol. Pengambilan kolesterol yang berlebihan tidak baik untuk kesihatan kerana dapat meningkatkan risiko pelbagai penyakit, seperti penyakit jantung dan strok.

Di samping itu, walaupun jarang berlaku, sesetengah orang mungkin mengalami reaksi alergi, seperti kulit gatal, sakit perut, cirit-birit, dan bibir bengkak, setelah makan daging itik.

Sekiranya anda ragu-ragu untuk memakan daging itik kerana anda bimbang mengalami reaksi alergi atau kerana anda mempunyai masalah kesihatan tertentu, lebih baik anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk memastikannya.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found