Kesihatan

Memperhatikan keselamatan pembalut

Pembalut wanita telah menjadi keperluan penting bagi wanita. Namun, penggunaan pembalut pakai buang telah menjadi topik perbincangan hangat kerana disyaki mengandungi bahan kimia yang berbahaya bagi kesihatan. Jadi, adakah produk ini masih selamat digunakan?

Setiap wanita yang telah memasuki akil baligh akan mengalami haid. Pada masa inilah serbet pembersih diperlukan untuk menampung darah yang keluar dari vagina.

Walau bagaimanapun, pemilihan pad tidak boleh dilakukan secara sembarangan. Ini kerana penggunaan pembalut yang tidak betul boleh menyebabkan kerengsaan atau bahkan masalah kesihatan di kawasan wanita.

Apakah jenis pembalut?

Pembalut boleh didapati dalam pelbagai jenama, saiz, jenis, bentuk, dan fungsi. Berdasarkan fungsinya, ada beberapa jenis pembalut yang biasa digunakan, yaitu:

 • Seluar dalam seluar dalam, untuk menyerap lendir atau cairan vagina setiap hari
 • Biasa, untuk digunakan semasa haid
 • Super atau maks, untuk digunakan ketika jumlah haid tinggi
 • Semalaman, untuk digunakan pada waktu malam dan biasanya lebih panjang untuk mencegah kebocoran semasa tidur
 • Khusus untuk ibu selepas bersalin, untuk menyerap darah selepas bersalin dan biasanya lebih tebal daripada pembalut biasa

Adakah pembalut mengandungi bahan berbahaya?

Di Indonesia, pembalut telah menjadi topik hangat. Yayasan Pengguna Indonesia (YLKI) menyatakan bahawa sejumlah jenama pembalut wanita mengandungi bahan berbahaya dengan tahap di atas ambang batas.

Bahan tersebut adalah sebatian klorin yang dikhuatiri membahayakan kesihatan tubuh dan organ wanita. Walau bagaimanapun, Kementerian Kesihatan menyatakan bahawa produk yang beredar telah melalui proses ujian dan selamat digunakan.

Sesuai dengan Undang-Undang Kesehatan No. 36 tahun 2009 pembalut dikategorikan sebagai alat perubatan berisiko rendah. Risiko rendah bermaksud bahawa kesan terhadap kesihatan pengguna adalah minimum.

Dalam memberikan izin pengedaran, Kementerian Kesihatan juga mewajibkan setiap pengilang pembalut wanita untuk memenuhi syarat piawai pembalut wanita yang baik, yaitu memiliki daya serap sekurang-kurangnya 10 kali berat awal dan tidak mempunyai pendarfluor yang kuat. .

Fluoresensi adalah ujian yang dilakukan untuk memeriksa tahap klorin dalam pembalut berdasarkan Standar Nasional Indonesia (SNI).

Pad biasanya diperbuat daripada selulosa atau serat sintetik untuk menyerap cecair haid yang perlu melalui prosesnya peluntur atau pemutihan.

Merujuk kepada standard Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika (FDA), yang juga merupakan standar Kementerian Kesehatan Indonesia, peluntur dilakukan dengan kaedah berikut:

 • Pemutihan unsur bebas klorin (ECF), iaitu kaedah pemutihan yang tidak menggunakan unsur gas klorin, tetapi menggunakan klorin dioksida yang dinyatakan bebas dari dioksin.
 • Pelunturan bebas klorin (TCF), yang merupakan kaedah pemutihan yang tidak menggunakan sebatian klorin, tetapi hidrogen peroksida.

Semua produk yang diluluskan oleh pemasaran mesti melalui salah satu daripada dua kaedah ini untuk memastikan ketiadaan dioksin di dalam pembalut. Dioksin sendiri adalah bahan yang boleh larut dalam lemak dan bertahan di dalam badan.

Penggunaan gas klorin dalam prosesnya peluntur Dalam pembuatan serbet kebersihan, terdapat risiko menghasilkan sebatian dioksin yang bersifat karsinogenik atau dapat meningkatkan risiko barah.

Bagaimana Meminimumkan Risiko Menggunakan Pembalut?

Untuk mengurangkan risiko menggunakan pembalut pakai buang, berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan:

 • Pastikan pembalut yang anda pilih mempunyai izin pengedaran dari Kementerian Kesihatan yang tertera pada bungkusan.
 • Lihat komposisi tuala wanita pada label pembungkusan.
 • Tukar pad secara berkala setiap 3-4 jam, walaupun jumlah darah haid tidak terlalu banyak. Semakin banyak darah haid, semakin kerap anda perlu menukar tuala wanita. Menukar alas secara berkala dapat mengelakkan bau dan pertumbuhan bakteria.
 • Pilih pembalut tanpa wangi untuk mengelakkan risiko kerengsaan dari wangian kimia.

Adakah Terdapat Alternatif untuk Pad Pakai?

Walaupun penggunaan pembalut pakai buang agak selamat, beberapa orang lebih memilih jenis pembalut lain sebagai alternatif untuk mengelakkan risiko yang mungkin timbul. Berikut adalah beberapa alternatif:

alas kain

Tuala wanita boleh dicuci dan digunakan semula. Walaupun terbuat dari kain, bentuk pembalut jenis ini dibuat seperti serbet pembersih sekali pakai untuk memastikannya selesa. Tuala wanita moden dilengkapi dengan sayap dan butang yang boleh dilekatkan pada seluar dalam sehingga tidak mudah meluncur.

Pembalut kain boleh menjadi pilihan bagi wanita yang mudah tersinggung ketika menggunakan alas pakai buang. Dengan catatan, selagi kain yang digunakan adalah kapas tulen.

Cawan haid

Cawan haid atau cawan haid diperbuat daripada getah atau silikon yang mematuhi piawaian perubatan. Cara menggunakannya cukup mudah, iaitu dengan memasukkannya ke dalam vagina seperti tampon.

Perbezaannya adalah, jika tampon berfungsi untuk menyerap, cawan haid Ia berfungsi dengan menyimpan darah haid. Sekiranya sudah penuh, keluarkan cawan haid dan basuh dengan bersih.

Cawan haid boleh digunakan 6-12 jam bergantung pada jumlah darah haid dan boleh digunakan sehingga 10 tahun bergantung pada kualiti bahan yang digunakan. Apabila kitaran haid selesai, rendam cawan haid dalam air panas untuk mensterilkannya, kemudian simpan di tempat yang bersih.

Melalui penjelasan di atas, dapat dipastikan bahawa pembalut wanita yang telah mendapat kebenaran pemasaran dari Kementerian Kesihatan selamat digunakan kerana telah melalui beberapa siri ujian. Namun, anda juga boleh beralih ke kain pembalut kain atau cawan haid yang dianggap lebih sihat, lebih cekap, dan mesra alam.

Sekiranya anda mengalami aduan kerana penggunaan pembalut, seperti ruam, gatal-gatal, dan bengkak, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.