Kesihatan

Inilah Yang Perlu Anda Ketahui dari Ujian Mata Silinder

Ramai orang yang tIDSaya memahami pentingnya ujian mata silinder, terutamanya jika aduan disebabkan oleh mata silinder dianggap tidak serius. walaupun usaha menanganisejak awal boleh menjadikan keadaan silinder mata lebih mudah diurus.

Astigmatisme atau astigmatisme berlaku apabila kelengkungan lensa mata tidak terbentuk sepenuhnya. Orang yang mempunyai silinder mata mempunyai kornea atau lensa mata yang membengkok lebih tajam ke satu arah daripada yang lain. Biasanya orang yang mempunyai silinder mata juga cenderung berpandangan jauh (hypermetropia) atau rabun jauh (rabun).

Memerhatikan Berbagai Jenis Ujian Mata Silinder

Mata silinder boleh hadir semasa kelahiran atau setelah menderita penyakit tertentu, pembedahan, atau kecederaan mata. Dalam keadaan tertentu, astigmatisme juga berlaku kerana keadaan yang jarang disebut keratoconus, yang merupakan keadaan di mana kornea nipis dan berbentuk seperti kerucut. Tetapi yang pasti, keadaan ini tidak berlaku kerana duduk terlalu dekat semasa menonton TV atau membaca dalam cahaya redup.

Untuk mengesahkan keadaan mata anda, pakar oftalmologi anda akan melakukan ujian mata silinder dengan cara berikut:

  • Ujian ketajaman visual

    Doktor anda mungkin boleh meminta anda membaca surat-surat di papan yang terletak jauh dari anda, kira-kira enam meter. Ujian ini dilakukan untuk mengetahui seberapa tajam penglihatan anda.

  • Ujian pembiasan

    Doktor meletakkan beberapa lensa berbeza di depan mata menggunakan alat yang dipanggil phoropter. Lensa ini berguna untuk mengukur bagaimana mata memfokuskan cahaya. Doktor biasanya juga dapat menggunakan retinoskop yang mengarahkan sinar cahaya ke mata, untuk melihat bagaimana reaksi mata terhadap fokus pada cahaya.

  • Ujian kelengkungan kornea

    Ujian ini adalah ujian mata silinder yang menggunakan alat yang disebut keratometer. Alat ini berfungsi untuk mengukur pantulan cahaya di permukaan kornea untuk menentukan sama ada mata mempunyai astigmatisme atau silinder mata.

Setelah melakukan ujian mata silinder, doktor akan memberikan rawatan lebih lanjut, iaitu dengan membuat preskripsi untuk cermin mata atau lensa khas untuk orang yang mempunyai mata silinder. Selain itu, doktor juga boleh mengesyorkan pembedahan, sesuai dengan keadaan silinder mata yang dialami oleh pesakit.

Ujian mata silinder diperlukan terutamanya jika anda mengalami gejala tertentu, seperti sakit kepala, keletihan mata, dan penglihatan kabur atau kabur yang berlaku dalam pelbagai arah, sama ada menyerong, menegak, atau mendatar. Sekiranya ini berlaku, anda harus segera berjumpa doktor mata untuk mendapatkan rawatan yang betul.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found