Keluarga

Wanita Hamil, Inilah Cara Mengatasi Kehilangan Selera Makan Semasa Kehamilan

Kehilangan selera makan semasa kehamilan adalah perkara biasa pada trimester pertama kehamilan. Sekiranya ia berterusan, wanita hamil dan janinnya boleh kekurangan zat makanan. Ketahui cara mengatasi kehilangan selera makan semasa kehamilan sebelum keadaan ini mempengaruhi kesihatan wanita hamil dan perkembangan janin.

Kehilangan selera makan semasa kehamilan umumnya disebabkan oleh perubahan hormon dan sakit pagi. Keadaan ini sebenarnya wajar dialami pada trimester awal kehamilan, tetapi anda perlu berhati-hati sekiranya berterusan sepanjang kehamilan.

Cara Mengatasi Kehilangan Selera Makan Semasa Mengandung

Sebaik-baiknya, semasa mengandung, wanita hamil akan menambah berat badan mereka sekitar 11–16 kg. Sekiranya wanita hamil kurang selera makan, ini boleh menyebabkan wanita hamil mengalami kekurangan nutrisi, yang seterusnya mencetuskan gangguan perkembangan janin, kelahiran pramatang, dan bahkan keguguran.

Nah, untuk mengelakkan ini, ada beberapa cara yang boleh dilakukan oleh wanita hamil untuk mengatasi kehilangan selera makan semasa mengandung, termasuk:

1. Makan makanan yang sedikit sejuk

Biasanya makanan yang hangat atau panas akan mengeluarkan aroma yang lebih pedas. Ini boleh membuatkan beberapa wanita hamil berasa mual dan hilang selera makan.

Untuk mengelakkan ini, wanita hamil boleh meninggalkan makanan terlebih dahulu sehingga ia mula sejuk dan kehilangan aromanya. Selepas itu, wanita hamil mengambilnya.

2. Menjadikan makanan lebih pelbagai

Makan makanan yang sama setiap hari pastinya membosankan dan boleh membuatkan wanita hamil tidak berminat untuk memakannya. Jadi, agar tidak bosan, wanita hamil dapat membuat jenis makanan yang dimakan lebih bervariasi, sambil tetap memberikan nutrien yang diperlukan oleh tubuh, ya.

Cuba ubah menu makanan setiap hari atau ubah cara penyediaannya. Contohnya, jika wanita hamil mual ketika makan sayur hijau, mereka boleh mencampurkan sayur-sayuran hijau dan buah-buahan kegemaran dalam bentuk jus. Namun, pastikan makanan yang diambil oleh ibu hamil betul-betul dimasak.

Contoh lain ialah wanita hamil boleh menggantikan pengambilan daging dengan kacang, kerana kedua-dua makanan ini mengandungi protein yang tinggi.

3. Bersenam secara berkala

Bersenam secara teratur juga dapat membantu mengatasi kehilangan selera makan semasa mengandung. Sebabnya, aktiviti fizikal dapat merangsang otak untuk melepaskan sebatian yang dapat meningkatkan mood dan merangsang selera wanita hamil.

Beberapa sukan yang selamat untuk dilakukan oleh ibu hamil dapat meningkatkan selera makan, antara lain berjalan-jalan santai dan berenang.

4. Dapatkan tidur yang cukup

Untuk meningkatkan selera makan, wanita hamil juga memerlukan tidur yang mencukupi, kamu tahu. Kerana badan kurang cergas semasa hamil boleh mencetuskan rasa mual.

Waktu tidur malam yang sesuai untuk wanita hamil ialah 7-8 jam. Sekiranya boleh, wanita hamil boleh tidur siang selama 30-60 minit, antara jam 14.00-16.00, supaya badan lebih segar.

Wanita hamil boleh melakukan pelbagai cara di atas untuk membantu memulihkan selera makan mereka. Selain itu, wanita hamil juga harus mengurangkan tekanan agar tidak hilang selera makan, ya.

Wanita hamil juga boleh mengambil vitamin pranatal seperti yang disyorkan oleh doktor mereka untuk memenuhi keperluan pemakanan mereka. Sekiranya anda merasa mual ketika mengambil vitamin pranatal dalam bentuk tablet padat, wanita hamil boleh mengambil vitamin pranatal dalam bentuk cair atau tablet kenyal.

Sekiranya anda telah melakukan kaedah di atas tetapi selera wanita hamil tidak bertambah dan berat badannya terus menurun, ada kemungkinan dia mengalami masalah kesihatan, seperti hiperemesis gravidarum atau gangguan tiroid.

Segera berjumpa dengan doktor ini. Dengan cara itu, doktor dapat memberikan rawatan yang sesuai untuk keadaan kesihatan wanita hamil.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found