Kehidupan yang sihat

Kelebihan Berjalan Pagi untuk Menurunkan Berat Badan

Salah satu faedah berlari pada waktu pagi adalah dengan menolong menurunkan berat badan dan tetap stabil. Latihan ini dapat meningkatkan metabolisme badan dan membakar lebih banyak kalori, jadi bagus untuk anda yang sedang menjalani diet dan ingin menurunkan berat badan. Berminat untuk mencubanya?

Jumlah kalori yang dibakar semasa berlari berbeza-beza, bergantung pada berat badan, kelajuan dan jangka masa larian anda. Namun, secara amnya, larian pagi yang dilakukan secara teratur dan konsisten dapat membakar sekitar 400 kalori setiap 30 minit dengan kelajuan 10 km / jam.

Berlari pada waktu pagi adalah pilihan senaman yang tepat bagi anda yang ingin menurunkan berat badan. Sukan ini bahkan dapat membakar lebih banyak kalori daripada sukan lain, seperti berjalan kaki, berbasikal, atau bermain bola keranjang.

Kelebihan Berjalan Pagi untuk Menurunkan Berat Badan

Terdapat beberapa jenis latihan larian yang masing-masing mempunyai tujuan dan faedah masing-masing. Jenis latihan larian yang anda pilih dapat menentukan seberapa cepat anda perlu menurunkan berat badan.

Untuk mendapatkan faedah berlari pada waktu pagi untuk menurunkan berat badan maksimum, disarankan agar anda melakukan latihan berjalan dengan intensitas tinggi atau sederhana, seperti pecut, HIIT, dan larian bukit atau berjalan menanjak.

Jenis senaman berlari dengan intensiti ini dianggap dapat membakar kalori dengan lebih berkesan, malah dapat terus membakar kalori sehingga 48 jam setelah berlari. Ini kerana berlari dengan intensiti tinggi menggunakan lebih banyak otot dan memerlukan lebih banyak tenaga untuk fasa pemulihan.

Dengan tambahan kalori yang dibakar setelah berlari, tidak hairanlah sukan ini sering menjadi tumpuan utama bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan atau mengurangkan jumlah tisu lemak di badan mereka.

Sekiranya larian pagi dilakukan secara konsisten, manfaatnya bukan hanya dapat menurunkan berat badan, tetapi juga dapat mengurangi risiko penyakit jantung, diabetes, dan strok. Latihan ini juga baik untuk mengurangkan tekanan dan meningkatkan kualiti tidur.

Petua Bermula Rutin Larian pagi untuk mengurangkan berat badan

Rutin lari pagi harus dilakukan sebelum pukul 10 pagi atau jika mungkin sebelum jam 6 pagi, kerana di kemudian hari anda memulakan, cuaca akan lebih panas dan panas. Ini boleh berisiko menyebabkan anda mengalami dehidrasi dan panas terik.

Bagi mereka yang baru mula berlari pada waktu pagi, anda dinasihatkan untuk memulakan dengan perlahan atau mula berlari dengan jangka masa lebih kurang 15 minit. Setelah badan anda terbiasa, anda boleh meningkatkan jangka masa larian pagi anda menjadi sekitar 20-30 minit dan melakukannya sekurang-kurangnya 3 kali seminggu.

Sekiranya anda enggan berlari di luar atau ingin menjauhi cahaya matahari, anda boleh berlari pada waktu pagi dengan bantuan alat treadmill di atau di gimnasium (gimnasium).

Di samping itu, terdapat juga beberapa petua lain bagi anda yang ingin memulakan rutin lari pagi untuk menurunkan berat badan, termasuk:

  • Jangan ketinggalan sarapan dan pilih makanan yang mengandungi protein dan karbohidrat, seperti telur, pisang, atau yogurt.
  • Panaskan dan regangkan kira-kira 5 minit sebelum berlari.
  • Pakai kasut lari yang selesa dan kuat yang sesuai dengan kaki anda.
  • Pakai pakaian yang selesa. Khusus untuk wanita, anda disarankan memakai bra sukan untuk mengelakkan kesakitan.
  • Sediakan air minum, baik air biasa atau minuman isotonik, untuk mengelakkan dehidrasi.
  • Mulakan berjoging sekurang-kurangnya 30 minit selama 3-4 hari seminggu terlebih dahulu. Kemudian, secara beransur-ansur meningkatkan durasi dan intensiti mengikut kemampuan badan anda.
  • Sejukkan selepas berlari dengan berjalan kaki selama kira-kira 5 minit atau mengurangkan kelajuan larian anda secara beransur-ansur.

Penting untuk diingat bahawa faedah berlari pada waktu pagi untuk menurunkan berat badan dapat diperoleh, asalkan latihan ini dilakukan secara teratur dan konsisten. Anda juga boleh melakukan ini sebagai sebahagian daripada gaya hidup sihat.

Namun, jika anda menderita penyakit tertentu, seperti artritis, obesiti, atau penyakit jantung, ada baiknya berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum berlari pada waktu pagi sebagai latihan biasa untuk menurunkan berat badan.