Kesihatan

Terapi Kognitif Tingkah Laku untuk Merawat Berbagai Masalah Psikologi

Terapi kognitif-tingkah laku biasanya digunakan untuk merawat masalah kesihatan mental, seperti kegelisahan dan kemurungan. Namun, bukan hanya itu, terapi tingkah laku kognitif juga dapat digunakan untuk membantu anda mengatasi masalah yang anda hadapi setiap hari-hari.

Terapi tingkah laku kognitif atau CBT (terapi tingkah laku kognitif) adalah istilah yang lebih umum daripada terapi kognitif dan merupakan bentuk psikoterapi. Terapi kognitif bertujuan melatih cara berfikir (berfungsi) dan bertindak (tingkah laku) kognitif anda. Inilah sebabnya mengapa terapi kognitif lebih dikenali sebagai terapi tingkah laku kognitif.

Manfaat Kesihatan Terapi Tingkah Laku Kognitif

Terapi kognitif-tingkah laku digunakan untuk membantu orang yang mengalami gangguan kesihatan mental mengubah perspektif mereka mengenai masalah atau situasi yang mencabar dalam kehidupan mereka, serta cara mereka bertindak balas terhadap masalah ini.

Di samping itu, terapi tingkah laku kognitif juga dapat dilakukan untuk membantu penderita mencari pendekatan dan penyelesaian terhadap masalah yang berlaku secara bebas. Selain gangguan kecemasan dan kemurungan, terapi tingkah laku kognitif juga terbukti berkesan dalam merawat gangguan kesihatan mental yang lain, seperti:

  • Fobia
  • Gangguan makan
  • Gangguan tidur
  • Penderaan alkohol
  • Gangguan panik
  • Gangguan seksual
  • Gangguan bipolar
  • Skizofrenia
  • Gangguan kompulsif obsesif (OCD)
  • Gangguan tekanan selepas trauma (PTSD)

Selain gangguan kesihatan mental, penyakit fizikal yang berkaitan dengan tahap tekanan atau keadaan psikologi, seperti sindrom iritasi usus (IBS), juga boleh menggunakan terapi tingkah laku kognitif sebagai kaedah rawatan.

Bagaimana Terapi Tingkah Laku Kognitif Berfungsi

Konsep terapi tingkah laku kognitif adalah bahawa fikiran, perasaan, sensasi fizikal, dan tindakan anda saling berkaitan dan saling mempengaruhi. Fikiran dan perasaan negatif dapat membuat anda terjebak dalam "lingkaran setan" masalah yang terasa lebih parah.

Ini kemudian dapat mengubah cara anda berfikir, berkelakuan, dan bahkan menyebabkan keluhan fizikal. Terapi kognitif-tingkah laku dapat membantu anda memproses pemikiran dan perasaan negatif ini. Dalam terapi ini, anda akan dibantu untuk:

1. Kenal pasti masalah

Langkah pertama yang paling penting dalam terapi tingkah laku kognitif adalah mengenali dan menerima bahawa anda mempunyai masalah. Ahli terapi akan membantu anda mengenal pasti masalahnya, dan juga akar masalahnya.

Masalah dalam kehidupan seseorang boleh disebabkan oleh masalah lain yang tidak mereka sedari. Ahli terapi juga akan membantu anda mencari punca perasaan negatif atau corak merosakkan anda.

2. Fokus mencari penyelesaian.

Terapi kognitif-tingkah laku membantu anda memecahkan masalah besar menjadi masalah kecil yang dapat ditangani satu demi satu dan perlahan-lahan, sehingga mereka merasa ringan.

3. Cari kaedah praktikal yang dapat meningkatkan cara berfikir anda setiap hari

Setelah membantu mempermudah masalah anda, ahli terapi akan mula memimpin anda melalui pembelajaran untuk melihat bagaimana satu masalah berkaitan dengan masalah lain, dan kesan setiap masalah terhadap anda.

Ini dilakukan dengan tujuan mengubah cara anda melihat dan menanggapi masalah. Walaupun sederhana, ia boleh memberi kesan besar pada kemampuan menyelesaikan masalah anda dan membawa kepada sikap yang lebih positif.

Di samping itu, anda juga akan dibantu untuk menumpukan perhatian pada masalah yang ada sekarang, bukan pada masa lalu atau masalah yang mungkin ada pada masa akan datang.

4. Mendorong anda untuk berlatih dan mengamalkan tabiat positif

Sekiranya anda dapat mengenali, menerima, menyederhanakan, dan memahami masalah anda secara menyeluruh, langkah seterusnya adalah menghilangkan cara lama anda yang merosakkan untuk menangani masalah tersebut. Ahli terapi akan membantu anda belajar dan mempraktikkan langkah-langkah untuk memberi reaksi positif terhadap masalah dan tidak membebankan anda.

Selepas beberapa sesi, ahli terapi akan mengkaji langkah-langkah yang telah diambil dalam terapi tingkah laku kognitif. Tujuannya adalah untuk melihat apakah kaedah yang telah dilaksanakan dapat bermanfaat bagi anda. Ini dilakukan untuk mencari jalan terbaik yang dapat diterapkan dalam hidup anda.

Terapi tingkah laku kognitif memang boleh digunakan untuk menguruskan masalah yang berkaitan dengan pemikiran, perasaan, dan tindakan anda. Walau bagaimanapun, terapi ini tidak semestinya sesuai untuk semua orang.

Di samping itu, terapi ini memerlukan kerjasama yang baik dengan ahli terapi dan komitmen yang kuat dari penghidap untuk dapat mencapai hasil yang terbaik. Sekiranya ini dijaga, tempoh terapi mungkin lebih pendek.

Semasa terapi ini, anda digalakkan untuk bersikap terbuka dan jujur, terutama semasa konsultasi pertama, agar ahli terapi dapat menemui pendekatan dan terapi yang sesuai dengan keadaan anda.

Sekiranya anda mempunyai masalah besar dan mengancam nyawa dan sukar untuk mengatasinya, terapi tingkah laku kognitif mungkin merupakan perkara yang tepat untuk anda. Rujuk perkara ini dengan ahli psikologi atau psikiatri, supaya anda dapat mendapatkan terapi yang sesuai dengan keadaan kesihatan anda.