Kehidupan yang sihat

Waxing, Inilah Panduan Selamat Melakukannya

Waxing kini telah menjadi salah satu prosedur penjagaan kulit yang tren di kalangan wanita. Melalui waxing, kulit dapat kelihatan lebih halus dan bersih, sehingga menjadikan wanita lebih yakin. Waxing biasanya dilakukan di klinik kecantikan. Walau bagaimanapun, tidak masalah jika anda ingin mencubanya sendiri di rumah, selagi anda tahu caranya.

Wpaksi adalah kaedah yang dilakukan dengan menarik rambut di badan ke akar menggunakan lilin khas (lilin). Kaedah ini bertujuan untuk menghilangkan rambut, sehingga kulit kelihatan lebih halus dan bersih.

Waxing secara amnya boleh dilakukan pada muka, kaki, ketiak, lengan dan sekitar dada. Kaedah ini boleh bertahan selama 3-4 minggu sehingga rambut atau bulu mula tumbuh semula.

Memahami Bagaimana Waxing disyorkan

Sebenarnya tidak menjadi masalah jika anda mahu melakukannya waxing di rumah. Walau bagaimanapun, ini berisiko menyebabkan kesan buruk, jika anda tidak memahami caranya.

Berikut adalah langkah-langkah yang perlu dilakukan waxing keselamatan:

1. Elakkan menggunakan krim retinoid sebelum ini waxing

Krim yang mengandungi retinol atau retinoid boleh menyebabkan kerengsaan dan pengelupasan kulit. Apabila digunakan bersama dengan waxing, ini boleh menyebabkan kulit melepuh dan sakit.

Oleh itu, untuk mengelakkan kesan sampingan ini, disarankan agar anda berhenti menggunakan ubat topikal yang mengandungi retinoid selama beberapa hari sebelum melakukan prosedur. waxing.

2. Bersihkan kawasan kulit dan keringkan

Sebelum waxing Untuk memulakan, bersihkan kawasan kulit terlebih dahulu yang akan dititis dengan lilin khas waxing. Ini penting untuk menghilangkan kotoran, sel kulit mati, dan produk penjagaan kulit yang tersisa. Setelah membersihkan kulit, keringkan kawasan itu dengan kain lembut dan bersih.

3. Ikut arahan dalam menyediakan lilin (lilin)

Terdapat banyak jenis produk waxing yang kini terdapat di pasaran dan setiap produk ini mempunyai cara penggunaan yang berbeza. Oleh itu, disarankan agar anda membaca arahan untuk menggunakan produk tersebut waxing di dalam bungkusan dengan berhati-hati, supaya produk ini selamat digunakan.

4. Pemburuan lilin di kawasan kulit

Selepas lilin bertukar menjadi bentuk tebal, anda boleh mula menggunakannya di kawasan kulit yang diingini. Untuk hasil terbaik, anda boleh menggunakan lilin atau lilin ke arah pertumbuhan rambut.

5. Lekatkan dan tanggalkan kain atau jalur kertas

Bila lilin sudah terkena secara merata pada kawasan kulit, kemudian mulailah menggunakan sehelai kain atau kertas di atas kawasan yang ditetes dengan lilin dan biarkan selama beberapa saat. Selepas itu, anda boleh menariknya dengan cepat ke arah yang bertentangan dengan pertumbuhan rambut.

Selepas melakukan waxing, Anda boleh membersihkannya dengan kain dan tidak digalakkan mandi sehingga kulit selepas itu waxing berasa selesa dan tidak sakit atau sakit.

Anda juga disarankan untuk memakai pakaian longgar dan kapas untuk menyerap peluh, dan menggunakan pelembap bebas minyak untuk mencegah penyumbatan liang pada kulit setelah waxing.

Keadaan Yang Membuat Waxing Lebih baik Elakkan

Selain memahami cara melakukan waxing yang selamat, anda juga perlu tahu bahawa tidak semua keadaan kulit dapat dirawat.waxing. Berikut adalah beberapa faktor yang membuat waxing tidak digalakkan untuk melakukan:

  • Menderita kerengsaan kulit
  • Mempunyai luka terbuka pada kulit, seperti luka bakar atau kudis
  • Pengalaman selaran matahari atau kulit yang terbakar matahari
  • Menderita penyakit kulit kronik, seperti eksim dan psoriasis
  • Mempunyai gangguan autoimun pada kulit, seperti lupus

Bukan hanya itu, wanita hamil juga harus berhati-hati dengan kaedahnya waxing, terutamanya jika ini pertama kali mencuba. Ini kerana keadaan kulit wanita hamil mungkin berbeza dengan masa sebelum kehamilan.

Walaupun boleh menjadikan kulit lebih halus, waxing Ia juga boleh membahayakan, jika lilin yang digunakan terlalu panas atau cara penggunaannya tidak betul. Ini boleh menyebabkan luka bakar.

Untuk mendapatkan hasil terbaik, waxing Penjagaan kulit sebaiknya dilakukan oleh pakar kecantikan yang terlatih. Sekiranya perlu, anda juga boleh berjumpa dengan pakar dermatologi terlebih dahulu untuk memastikan sama ada keadaan kulit anda selamat dibersihkan waxing.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found