Kesihatan

Kepentingan Menghalau Tikus untuk Mencegah Pelbagai Penyakit

Tikus bukan sahaja mengganggu, tetapi juga menyebabkan masalah kesihatan. Oleh itu, menyingkirkan tikus adalah langkah penting yang boleh anda ambil untuk melindungi diri dan keluarga anda dari bahaya yang ditimbulkannya.

Tikus biasanya berkeliaran pada waktu malam dan makan sisa makanan atau minuman yang tertinggal atau dibiarkan terbuka. Semasa memakannya, tikus ini dapat meninggalkan kotorannya, baik dalam bentuk air liur, bulu, air kencing, atau tinja.

Sekiranya makanan atau minuman dimakan atau anda secara tidak sengaja bersentuhan langsung dengan cecair atau bulu dari haiwan ini, anda juga boleh mengalami risiko masalah kesihatan.

Pelbagai Penyakit Disebabkan oleh Tikus

Tikus boleh menyebarkan pelbagai penyakit ke tubuh manusia, baik melalui gigitan, najis, atau air kencing. Malah, penularan juga boleh berlaku melalui kutu perantara yang menghisap darah tikus yang dijangkiti.

Berikut adalah beberapa jenis penyakit yang boleh disebabkan oleh tikus:

1. Alahan dan asma

Kotoran tikus boleh menjadi alergen yang boleh mencetuskan reaksi alergi dan asma. Ini boleh berlaku terutamanya pada kanak-kanak atau bayi yang sering merangkak atau bermain di lantai yang tercemar.

2. Salmonellosis atau jangkitan bakteria Salmonella

Selain disebabkan oleh makanan yang diproses dengan tidak betul, bakteria Salmonella juga boleh disebarkan melalui haiwan dan salah satunya adalah tikus. Penyakit ini boleh menyebabkan gejala seperti mual, muntah, cirit-birit, sakit perut, demam, menggigil, sakit kepala, atau najis berdarah.

3. Leptospirosis

Leptospirosis disebabkan oleh bakteria Leptospira melalui haiwan, seperti tikus. Keadaan ini boleh menyebabkan gejala ringan, seperti sakit kepala, demam, hilang selera makan, menggigil, dan sakit otot.

Namun, terdapat juga gejala yang teruk dan mengancam nyawa, seperti batuk darah, sakit dada, penyakit kuning, bengkak tangan atau kaki, dan sesak nafas.

Sekiranya tidak dirawat, leptospirosis dapat berkembang menjadi keadaan yang membawa maut dan mengakibatkan kerosakan ginjal dan sepsis.

4. Virus Hantu

Penyakit ini disebabkan oleh hantavirus atau hantavirus. Hantavirus boleh menyebabkan gejala awal seperti demam, keletihan, sakit otot, menggigil, mual, muntah, cirit-birit, sakit kepala, pening, atau sakit perut. Selepas beberapa hari, anda akan mengalami batuk dan sesak nafas.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, penghidap hantavirus dapat mengalami gangguan fungsi paru-paru dan kerosakan buah pinggang.

5. Wabak bubonic

Wabak atau penyakit wabak disebabkan oleh gigitan kutu yang telah menghisap darah tikus yang dijangkiti bakteria Yersinia pestis.

Penyakit ini boleh berlaku dalam tiga bentuk, iaitu wabak bubonic yang menyerang kulit dan kelenjar getah bening.wabak bubonic, wabak pada paru-paru (wabak pneumonik, dan wabak bubonic (wabak septikemia).

6. Tularemia

Tularemia sering disebabkan oleh tikus, seperti arnab dan tikus. Orang yang dijangkiti penyakit ini biasanya akan merasakan simptom kira-kira 3-5 hari selepas terdedah.

Tanda dan gejala yang sering terjadi adalah bisul kulit, demam, batuk, menggigil, keletihan, sakit kepala, cirit-birit, muntah, dan sakit tekak.

Petua Selamat untuk Menghalau Tikus

Salah satu cara untuk menghilangkan tikus adalah dengan menggunakan racun perosak yang diketahui mempunyai bahan toksik. Penggunaan bahan toksik di dalam rumah tentu dapat memberi kesan negatif kepada kesihatan semua anggota keluarga, terutama anak-anak.

Namun, anda tidak perlu risau, kerana ada cara selamat yang dapat anda lakukan untuk menyingkirkan perosak ini, iaitu:

Singkirkan objek yang boleh menarik perhatian tikus

Apa yang boleh anda lakukan adalah menyingkirkan objek yang dapat menarik tikus, seperti makanan dan minuman.

Anda boleh menyimpan makanan dan minuman di tempat yang selamat dari jangkauan tikus. Pastikan juga anda menutup rapat kabinet simpanan makanan dan tong sampah.

Pastikan pintu masuk tikus ditutup

Tikus boleh memasuki rumah anda melalui lubang kecil seperti longkang bilik mandi, bukaan penghawa dingin, atau lubang udara. Anda boleh menutup lubang untuk mengelakkan tikus memasuki rumah.

Bersihkan rumah dengan kerap

Anda juga harus rajin membersihkan semua bahagian rumah, terutama dapur. Sisa yang tinggal di dapur atau peti sejuk boleh mengundang tikus ke rumah anda. Di samping itu, membersihkan timbunan majalah dan surat khabar yang ada di dalam rumah supaya tikus tidak bersembunyi di situ.

Semasa membersihkan rumah, pakai alat pelindung, seperti sarung tangan getah dan topeng, dan buang semua kotoran dan serpihan makanan sehingga tikus tidak lagi bersarang di rumah. Jangan lupa mencuci tangan selepas itu.

Sekiranya anda masih melihat tikus berkeliaran di rumah anda, cari jalan masuk lain yang mungkin. Dengan cara di atas, anda dapat melindungi seisi keluarga dari bahaya penyakit yang boleh disebabkan oleh tikus.

Jangan ragu untuk berjumpa doktor sekiranya anda mengalami simptom dan tanda jangkitan bakteria atau virus pada tikus. Doktor akan memberikan rawatan mengikut keadaan anda.