Kesihatan

Polydactyly, Kehadiran Jari Tambahan di Tangan atau Kaki

Polydactyly adalah salah satu kecacatan kelahiran yang paling biasa dan mempengaruhi kira-kira 1 dari 1000 bayi. Dalam keadaan ini, bayi dilahirkan dengan lebih dari 5 jari. Polydactyly boleh berlaku pada satu atau kedua tangan atau kaki.

Istilah polydactyly berasal dari bahasa Yunani, iaitu "polys" yang bermaksud banyak dan "daktylos" yang bermaksud jari. Kelainan yang diwarisi ini boleh berlaku dalam keluarga. Jadi, seorang kanak-kanak berisiko mengalami polydactyly sekiranya ibu bapanya juga mengalami gangguan ini.

Kenali Punca Polydactyly

Punca poldactyly dapat dibahagikan kepada 2, iaitu penyebab genetik dan bukan genetik. Inilah penjelasannya:

Punca genetik

Kehadiran gen yang menyebabkan polydactyly pada janin boleh menyebabkan kelainan pada pertumbuhan anggota badan pada usia kehamilan 4-8 minggu. Terdapat 6 gen yang telah dikenalpasti sebagai penyebab polydactyly, iaitu:

 • GLI3
 • GLI1
 • ZNF141
 • MIPOL1
 • PITX1
 • IQCE

Gangguan genetik lain yang boleh menyebabkan polydactyly biasanya adalah sindrom atau kumpulan gejala yang tidak hanya menyebabkan kelainan pada jumlah jari, tetapi juga kelainan pada organ lain, seperti jantung dan ginjal. Down syndrome adalah sindrom yang berkait rapat dengan polydactyly.

Punca bukan genetik

Penyebab ini tidak berkaitan dengan keturunan, tetapi berkaitan dengan keadaan kesihatan ibu dan bayi semasa dalam kandungan. Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan kanak-kanak berisiko lebih tinggi terkena polydactyly, termasuk:

 • Anak-anak ibu diabetes
 • Anak-anak ibu dengan jangkitan saluran pernafasan atas pada 3 bulan pertama kehamilan
 • Anak-anak ibu dengan sejarah epilepsi
 • Kanak-kanak dengan berat lahir rendah
 • Kanak-kanak terdedah kepada embrio thalidomide

Jenis Polydactyly Yang Anda Perlu Tahu

Terdapat 3 jenis polydactyly berdasarkan kawasan di mana jari tambahan tumbuh, iaitu:

 • Praaksial polydactyly, yang merupakan pertumbuhan jari tambahan di bahagian luar ibu jari atau jari kaki besar
 • Postdial polydactyly, yang merupakan pertumbuhan jari tambahan pada sisi jari kelingking di tangan atau kaki
 • Pusat polydactyly, yang merupakan pertumbuhan jari tambahan di tengah jari atau jari kaki. Keadaan ini adalah yang paling jarang berlaku

Keadaan jari tambahan pada pesakit dengan polydactyly berbeza. Jari tambahan boleh berbentuk sempurna seperti jari yang lain, mungkin tidak mempunyai sendi, atau hanya terdiri daripada kulit dan tisu lembut.

Rawatan Polydactyly

Sekiranya polydactyly dijumpai semasa kelahiran, doktor akan memeriksa kedudukan dan komponen jari tambahan untuk menentukan jenis polydactyly dan menganggarkan jenis rawatan yang sesuai. Doktor juga akan memeriksa keadaan organ tubuh yang lain untuk menentukan sama ada polydactyly adalah sebahagian daripada sindrom tertentu atau tidak.

Polydactyly sebenarnya boleh dibiarkan menjadi dewasa tanpa menyebabkan masalah kesihatan, terutamanya dalam kes yang tidak melibatkan kelainan pada organ lain. Walau bagaimanapun, kebanyakan polydactyly perlu dirawat sebelum anak berusia 2 tahun.

Rawatan pantas ini diperlukan agar anak tidak mengalami kesukaran melakukan aktiviti yang melibatkan jarinya, seperti menulis atau menaip, dan dapat memakai kasut yang sesuai dengan ukuran kakinya.

Rawatan polydactyly terbahagi kepada 2, iaitu:

Klip vaskular

Sekiranya jari tambahan hanya terdiri daripada tisu lembut, doktor boleh melekatkan klip vaskular di pangkal jari tambahan ini. Seperti klip pada tali pusat, klip ini akan menghentikan aliran darah, menyebabkan tisu lembut mati. Setelah kering, jari tambahan akan jatuh dari jari biasa.

Operasi

Pembedahan polydactyly adalah teknik pembedahan untuk mengeluarkan jari tambahan yang kelihatan seperti jari sebenar, bukan hanya tisu lembut. Pembedahan polydactyly biasanya merupakan operasi yang sederhana dan tidak memerlukan rawatan di hospital.

Walau bagaimanapun, ini kembali ke tahap kerumitan operasi. Sekiranya jari ekstra utuh dan kelihatan sama seperti jari biasa, tahap kerumitan operasi mungkin lebih tinggi. Ini untuk memastikan bahawa selepas pembedahan, tangan atau kaki dapat berfungsi dengan baik.

Tangan atau kaki yang dikendalikan mungkin memerlukan cor atau serpihan hingga beberapa minggu. Setelah luka pembedahan sembuh, doktor juga boleh mencadangkan terapi fizikal atau terapi okupasi, terutamanya jika berlaku poliaktaktik di tangan. Matlamat terapi fizikal dan terapi pekerjaan adalah agar anggota badan cepat pulih dan berfungsi seperti biasa.

Rawatan ini bukan sahaja dapat dilakukan pada anak-anak, tetapi juga pada orang dewasa. Sekiranya anda merasa tidak selesa atau aktiviti anda terganggu kerana polydactyly, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat. Pada kanak-kanak, polydactyly boleh dirawat oleh pakar ortopedik pediatrik.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found