Kesihatan

Inilah Bahaya Sinaran Nuklear untuk Kesihatan

Sinaran nuklear banyak digunakan secara perubatan untuk merawat dan mendiagnosis penyakit. Namun, jika seseorang terkena radiasi nuklear terlalu kerap, kesannya boleh membahayakan. Pelbagai kesan yang boleh disebabkan oleh pendedahan radiasi, mulai dari keracunan, gangguan pertumbuhan, barah, hingga kematian.

Sinaran adalah tenaga yang dipancarkan dalam bentuk zarah atau gelombang. Sinaran terbahagi kepada dua jenis, iaitu sinaran pengion (radiasi dos besar) dan radiasi bukan pengion (radiasi dos rendah).

Jenis radiasi yang berisiko tinggi menyebabkan masalah kesihatan adalah sinaran pengion, seperti sinar-X dan sinar gamma. Seseorang boleh terdedah kepada radiasi nuklear jenis ini dari mesin pemancar tenaga nuklear, seperti pada imbasan CT dan sinar-X, atau melalui letupan bom nuklear dan kebocoran reaktor nuklear. Dalam kes tertentu, pendedahan radiasi juga dapat terjadi melalui prosedur perubatan tertentu, seperti prosedur pembedahan sinar gamma.

Kesan Buruk Sinaran Nuklear Terhadap Kesihatan

Tubuh manusia yang terdedah kepada radiasi nuklear dosis besar akan mengalami sindrom radiasi akut (ARS) atau keracunan radiasi yang boleh menyebabkan kematian.

Keterukan dan gejala yang timbul bergantung pada seberapa banyak radiasi nuklear yang diserap oleh badan. Jumlah penyerapan radiasi bergantung pada kekuatan tenaga radiasi dan jarak badan dari sumber radiasi.

Tanda-tanda dan gejala keracunan radiasi nuklear mungkin tidak segera muncul ketika tubuh terkena sejumlah besar radiasi nuklear. Gejala boleh muncul dalam beberapa jam, hingga beberapa minggu setelah terdedah kepada radiasi.

Gejala yang dapat muncul ketika seseorang mengalami keracunan radiasi nuklear adalah:

  • Gangguan pencernaan, seperti mual, muntah, cirit-birit.
  • Sakit kepala.
  • Demam.
  • Pening.
  • Keletihan.
  • Keguguran rambut.
  • Muntah darah.
  • Luka, lepuh, dan keradangan di pelbagai bahagian badan, seperti mulut, bibir, usus, esofagus, dan kulit.

Kes penyakit radiasi nuklear bermula ledakan sejak pengeboman atom Hiroshima dan Nagasaki di Jepun. Yang lebih dahsyat adalah ketika loji tenaga nuklear Chernobyl di Ukraine meletup dan menghancurkan bandar.

Reaktor nuklear yang rosak memancarkan iodin radioaktif dan cesum. Bahan tersebut dipercayai menyebabkan ratusan ribu pekerja di loji tenaga nuklear Chernobyl mati, sama ada semasa kejadian atau akibat penyakit radiasi nuklear yang menyusul.

Kesan buruk radiasi nuklear terhadap kesihatan badan termasuk:

1. Kemusnahan sel badan

Dosis tinggi tenaga radiasi nuklear boleh merosakkan sel-sel badan, menyebabkan pelbagai komplikasi. Kawasan tubuh yang paling rentan terhadap kerusakan akibat terkena radiasi nuklear dosis tinggi adalah perut, usus, mulut, saluran darah, dan sel penghasil darah di sumsum tulang.

Kerosakan yang berlaku di sumsum tulang akan menjadikan tubuh tidak dapat melawan jangkitan atau penyakit. Apabila ini berlaku, radiasi nuklear mempunyai risiko tinggi untuk meragut nyawa.

2. Kanker

Banyak kajian menunjukkan bahawa orang yang sering terdedah kepada radiasi nuklear, terutama anak-anak dan orang dewasa muda, berisiko lebih tinggi terkena barah. Sebilangan barah ini adalah barah darah, barah paru-paru, barah kulit, barah tulang, barah payudara, barah tiroid, dan barah otak.

 3. Ggangguan perkembangan kanak-kanak

Kesan radiasi nuklear juga memberi kesan negatif terhadap pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak, terutama perkembangan otak dan saraf. Pendedahan radiasi nuklear pada janin boleh menyebabkan bayi dilahirkan kurang upaya, baik dari segi fizikal dan mental.

 4. Kerosakan tisu kulit

Kesan buruk dari radiasi nuklear juga boleh menyebabkan kerosakan pada tisu kulit. Orang yang terdedah kepada radiasi nuklear dosis tinggi akan mengalami selaran matahari, lepuh dan luka, dan juga barah kulit.

Sinaran nuklear juga dapat merosakkan sel kulit di kepala, menyebabkan rambut gugur dan kebotakan kekal.

Rawatan Penyakit Sinaran Nuklear

Matlamat rawatan penyakit radiasi nuklear adalah untuk mencegah pencemaran radioaktif lebih lanjut dan melegakan gejala yang muncul, seperti luka, kecederaan, dan kesakitan pada tubuh orang dengan penyakit radiasi nuklear.

Setelah terkena radiasi nuklear, pastikan untuk menanggalkan semua pakaian yang melekat pada badan untuk mengelakkan pencemaran tambahan, dan segera basuh badan atau kulit yang disinari dengan sabun dan air.

Untuk merawat sumsum tulang yang rosak, doktor akan memberikan ubat yang berfungsi dengan merangsang dan meningkatkan jumlah sel darah putih untuk mengatasi kesan radiasi pada sumsum tulang.

Di samping itu, doktor juga boleh melakukan pemindahan darah untuk menggantikan sel darah yang hilang, atau bahkan melakukan pemindahan sumsum tulang.

Kesan pendedahan kepada radiasi nuklear dalam dos yang tinggi memang sangat mematikan. Walau bagaimanapun, ini jarang berlaku di kawasan atau negara yang tidak menggunakan tenaga nuklear sebagai sumber elektrik. Sekiranya anda rasa anda terdedah kepada sejumlah besar radiasi nuklear, dapatkan bantuan perubatan segera di hospital terdekat.