Kesihatan

Ibu, mari kita kenali penyakit yang boleh menular melalui susu ibu

Susu ibu (ASI) dikenali sebagai salah satu pilihan makanan utama untuk bayi. Namun, terdapat beberapa penyakit yang dapat menular melalui susu ibu. Ayuh, mengenal pasti sebarang penyakit yang boleh menular melalui susu ibu, sehingga Busui (ibu yang menyusui) dapat mencegah penularan ke Si Kecil.

Penyusuan susu ibu sehingga anak berusia 2 tahun dapat memberikan banyak manfaat kesihatan. Selain mempunyai kandungan nutrisi yang lengkap, susu ibu juga lebih praktikal dan dapat mengeratkan ikatan antara ibu dan anak.

Penyakit yang boleh menular melalui susu ibu

Susu ibu dihasilkan oleh badan ibu, jadi beberapa penyakit yang dialami oleh ibu menyusui juga dapat disebarkan melalui susu ibu. Di samping itu, proses penyusuan yang melibatkan kedekatan dan hubungan langsung antara ibu dan bayi juga dapat memudahkan penularan penyakit kepada bayi.

Penyakit yang boleh menular semasa menyusu termasuk:

1. Tuberkulosis (TB)

Susu ibu tidak menyebarkan tuberkulosis (TB), tetapi penyakit ini sangat mudah menular melalui cairan dari saluran pernafasan (titisan-titisan) yang merebak ketika orang yang dijangkiti bersin atau batuk.

Oleh itu, ibu yang menyusui yang menderita tuberkulosis aktif (masih menular) dinasihatkan untuk tidak menyusu secara langsung dan terus memakai topeng ketika berada dekat dengan bayinya. Sekiranya ibu yang menyusu mempunyai TB aktif, bayinya perlu mendapatkan susu ibu.

Ibu yang menyusui yang menderita tuberkulosis hanya dibenarkan menyusui secara langsung, jika mereka telah menjalani rawatan tuberkulosis selama sekurang-kurangnya 2 minggu dan keadaan mereka telah dinyatakan tidak menular atau tidak berpotensi untuk dijangkiti lagi.

2. Hepatitis (A, B, C, E)

Penularan hepatitis A dan E semasa menyusu dianggap sangat jarang berlaku, jadi Busui tidak perlu terlalu risau. Ibu yang menyusukan bayi yang menderita hepatitis B dan C masih boleh menyusui bayinya.

Walau bagaimanapun, hepatitis B dan C dapat menular melalui darah. Sekiranya ibu menyusu yang menderita hepatitis B atau C mengalami luka pada payudaranya, penyusuan susu ibu harus dihentikan sebentar sehingga luka sembuh.

Sebagai tambahan, bayi yang dilahirkan oleh ibu yang dijangkiti hepatitis B mesti mendapat vaksinasi hepatitis B lengkap selama 1 tahun.

3. Herpes simplex

Apabila ibu yang menyusui mempunyai herpes simplex, penyusuan langsung masih boleh dilakukan selagi tidak ada ruam herpes pada payudara. Tetapi, jika terdapat ruam, proses penyusuan susu ibu harus dihentikan buat sementara waktu, baik secara langsung atau melalui susu ibu yang dinyatakan.

Ini kerana bayi yang bersentuhan dengan ruam atau mengambil susu ibu dari payudara yang terjejas mempunyai risiko tinggi dijangkiti jangkitan ini.

4. Cacar air

Ibu yang menyusukan bayi yang mengalami cacar air 5 hari sebelum melahirkan atau 2 hari selepas itu disarankan untuk mengelakkan hubungan langsung dengan bayi. Fasa berjangkit ini akan berlangsung 2 hari sebelum kemunculan ruam sehingga ruam kering sepenuhnya.

Walaupun hubungan langsung tidak dibenarkan untuk mengelakkan penularan, susu ibu yang dinyatakan masih dibenarkan. Setelah ruam cacar mengering, Busui boleh kembali menyusui si kecil.

5. Jangkitan kelamin (IMS)

Setiap jenis jangkitan kelamin mempunyai cara penularan yang berbeza, termasuk melalui susu ibu. Ibu menyusui yang menderita HIV tidak dianjurkan untuk menyusui sama sekali kerana penularan virus HIV boleh berlaku melalui susu ibu.

Pada ibu menyusu yang menderita trichomoniasis, disarankan untuk melakukan rawatan terlebih dahulu sebelum menyusui bayi. Sementara itu, ibu yang menderita klamidia, gonorea, dan jangkitan HPV tidak dilarang menyusukan anak mereka.

Keadaan lain yang boleh melambatkan penyusuan bagi bayi adalah ibu menyusu yang menggunakan ubat, mengalami jangkitan virus HTLV (virus lumpotrofik sel T manusia) jenis I atau II, atau disyaki jangkitan virus Ebola.

Sementara itu, ibu yang menyusui yang menderita DHF atau mastitis, serta ibu yang menyusui yang telah atau sedang menderita barah payudara, disarankan untuk berjumpa doktor sebelum memberikan penyusuan eksklusif.

Walaupun penyusuan susu ibu memberi manfaat kepada ibu dan bayi, Busui masih perlu memperhatikan beberapa syarat yang dinyatakan di atas sebelum memberikan susu ibu kepada si kecil. Sekiranya Busui mempunyai keadaan kesihatan tertentu, jangan ragu untuk berjumpa doktor agar penyusuan susu ibu tetap selamat.