Keluarga

Inilah Sebabnya Bayi Selalu Meminta Penyusuan

Adakah si kecil anda terus meminta susu? Sekiranya demikian, kemungkinan dia mengalami makan kluster. Ayuh, Ibu, ketahui apa penyebabnya makan kluster dan bagaimana menanganinya.

Pemakanan kluster Ini adalah keadaan ketika bayi ingin meneruskan penyusuan, tetapi untuk waktu yang singkat. Ini adalah perkara biasa, terutamanya jika bayi baru lahir. Jadi, anda tidak perlu risau.

Kemungkinan Penyebab Bayi Meminta Penyusuan Susu Ibu

Semasa kelahiran, bayi biasanya akan memberi makan setiap 1.5-3 jam. Seiring dengan usia bayi, kekerapan penyusuan susu ibu dapat meningkat menjadi 2-3 jam sekali. sekarang, semasa mengalami makan kluster, bayi boleh meminta diberi makan setiap jam.

Sehingga kini, para pakar belum menemui sebab yang pasti makan kluster. Walau bagaimanapun, ia dipercayai makan kluster adalah cara bayi untuk:

  • Tingkatkan pengambilan kalori setiap hari dan mengelakkan rasa lapar pada waktu malam. Itulah sebabnya, makan kluster berlaku lebih kerap pada waktu petang.
  • Katakan kepadanya bahawa dia tidak selesa, misalnya ketika dia sedang tumbuh gigi.

Perkara Yang Boleh Dilakukan Ibu Semasa Anak Kecil Anda Mengalami Pemakanan Kluster

Apabila si kecil anda mengalami makan kluster, Anda boleh menjadi sedikit kerumitan. Oleh itu, agar tidak cepat letih, anda boleh menyelesaikannya dengan cara berikut:

  • Penyusuan susu ibu terlalu kerap dapat menguras tenaga anda. Oleh itu, sediakan makanan ringan dan air semasa menyusu. Makan makanan ringan dan mendapatkan cukup cairan dapat membuat anda bertenaga.
  • Apabila si kecil anda mengalami makan klusterIbu harus memilih posisi penyusuan yang selesa. Sebanyak mungkin, menyusukan bayi anda pada kedua payudara secara bergantian.
  • Agar tidak bosan, cubalah okey Menyusu anak anda semasa menonton TV atau membaca buku.
  • Menjadi ibu dapat mengurangkan waktu tidur dan rehat, terutama ketika anak kecil anda mengalami makan kluster. Oleh itu, semasa anak kecil anda tidur, cubalah tidur juga, Bun.
  • Sekiranya anda benar-benar letih, terutamanya ketika anak anda berulang-alik meminta penyusuan, tidak ada salahnya meminta bantuan pasangan atau keluarga anda untuk menjaga rumah.

Walaupun memenatkan, makan kluster dapat memberi manfaat untuk anak kecil anda, termasuk meningkatkan jangka waktu tidur pada waktu malam dan membantunya mengatur emosi. Penyusuan lebih kerap juga dapat menguatkan ikatan atau ikatan dengan si Kecil dan meningkatkan pengeluaran susu.

sekarang, setelah mendapat penjelasan mengenai makan kluster di atas, anda tidak perlu terlalu risau, okey? Walau bagaimanapun, jika ketika mengalami makan kluster Anak kecil anda jarang membuang air besar atau buang air kecil, menurunkan berat badan, kelihatan lesu, atau mengalami kesukaran bernafas, segera bawa dia ke doktor untuk pemeriksaan dan rawatan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found