Kesihatan

Sakit Perut Muncul Sentiasa? Jangan Tertekan

Adakah anda sering merasa sakit perut ketika anda cemas atau tertekan? Ternyata sakit perut boleh disebabkan oleh tekanan atau masalah psikologi,kamu tahu. Sakit perut yang muncul akibat tekanan boleh disebabkan oleh sindrom iritasi usus.

Kira-kira 60% pesakit dengan sindrom iritasi usus (sindrom iritasi usus / IBS) juga mengalami gangguan psikologi. Walaupun penyebabnya tidak diketahui secara pasti, penghidap sindrom ini dianggap mempunyai usus besar yang lebih sensitif terhadap tekanan dan makanan tertentu.

Akibatnya, mereka lebih mudah merasakan keluhan sakit perut ketika tertekan atau cemas. Dalam beberapa kes, aduan sakit perut pada penderita IBS juga dapat disertai dengan gangguan pencernaan lain, seperti cirit-birit, sembelit, dan perut kembung.

Dalam keadaan lain, tekanan juga dikenali sebagai salah satu penyebab keradangan usus atau radang usus penyakit radang usus (IBD) kambuh. Oleh itu, untuk mengelakkan berulang dan melegakan sakit perut yang berlaku ketika tertekan, penghidap IBS perlu mengatasi tekanan dengan baik.

Belajar Mengatasi Tekanan

Setiap orang mempunyai cara tersendiri untuk menangani stres, tetapi satu perkara yang pasti, jangan terlalu lama menahan atau menahan tekanan. Tekanan yang berpanjangan bukan sahaja dapat mempengaruhi kemunculan masalah mental, tetapi juga gejala fizikal, kamu tahu! Salah satunya adalah aduan sakit perut yang datang dan pergi dan sering berulang.

Tekanan juga tidak boleh ditangani dengan cara yang negatif, seperti minum alkohol atau menggunakan dadah, ya. Anda perlu mencari cara yang sihat dan menyenangkan untuk melepaskan tekanan, termasuk:

  • Bercakap atau mempercayai seseorang yang anda percayai.
  • Luangkan masa untuk melakukan perkara yang anda gemari.
  • Berlatih teknik relaksasi, seperti yoga dan meditasi, atau latih teknik pernafasan.
  • Tinggalkan atau bercuti sebentar untuk melepaskan keletihan.

Tetapi ingat, apa yang berfungsi untuk seseorang mengatasi tekanan mungkin tidak berfungsi untuk orang lain. Cari kaedah untuk menghilangkan tekanan yang paling sesuai untuk anda. Sekiranya kaedah ini berkesan, aduan sakit perut yang berpanjangan kerana tekanan yang anda alami akan beransur reda.

Meminta Bantuan Psikiatri

Sekiranya anda sukar mengatasi tekanan, jangan ragu untuk mendapatkan bantuan psikiatri, OK. Anda boleh membincangkan aduan ini dengan psikologi atau psikiatri.

Sekiranya sakit perut berterusan dan doktor menentukan bahawa penyebabnya adalah masalah psikiatri atau psikologi, seperti gangguan kecemasan atau kemurungan, maka doktor dapat memberikan rawatan dalam bentuk:

  • Makanan tambahan serat atau julap untuk merawat IBS dengan gejala sembelit.
  • Antidepresan untuk mengurangkan gejala kegelisahan dan kemurungan.
  • Ubat untuk melegakan sakit perut dan kekejangan usus.

Selain memberi ubat, doktor juga akan memberikan bantuan melalui psikoterapi untuk membantu pesakit belajar menangani tekanan dan masalah psikologi yang diadukan.

Selain berjumpa doktor, anda juga perlu mengetahui perkara-perkara yang membimbangkan anda atau membebani fikiran anda, menyebabkan perasaan tertekan yang akhirnya menyebabkan sakit perut.

Oleh itu, jika anda sering mengalami sakit perut yang mana tidak ada sebab yang jelas, cubalah mengatasi tekanan yang anda rasakan terlebih dahulu, kerana mungkin aduan ini disebabkan oleh keadaan psikologi anda.