Kesihatan

Alahan Boleh Mencetuskan Sinusitis, Inilah Faktanya

Alergi dan sinusitis adalah keadaan yang berkait rapat antara satu sama lain. Pada sesetengah orang, reaksi alergi bukan sahaja menyebabkan keluhan gatal pada kulit, tetapi juga batuk dan hidung berair. Aduan ini boleh menjadi lebih teruk pada orang yang juga mempunyai riwayat resdung.

Reaksi alergi berlaku apabila sistem kekebalan tubuh berlebihan terhadap objek atau bahan tertentu yang dianggap berbahaya, padahal sebenarnya tidak.

Apabila mengalami reaksi alergi, tubuh akan mengalami pelbagai gejala, seperti gatal, batuk, dan kerap bersin. Alergi juga boleh menyebabkan selesema dan meningkatkan risiko resdung.

Dari Alergi hingga Sinusitis

Sinus adalah rongga di tengkorak dan ditutupi oleh tisu otot, kulit, dan lemak di wajah. Rongga sinus terletak di belakang dahi, tulang pipi, jambatan hidung, dan di antara mata.

Apabila reaksi alergi berlaku, saluran hidung dan dinding rongga sinus akan membengkak dan menghasilkan lebih banyak lendir. Sekiranya lendir ini tidak dapat dikeluarkan, rongga sinus akan tersumbat kerana lendir yang terkumpul dan terperangkap di dalamnya.

Ini dapat menjadikan rongga sinus sebagai tempat yang sesuai untuk banyak mikroorganisma, seperti bakteria dan virus, untuk membiak dan menyebabkan sinusitis.

Apabila mengalami resdung, seseorang mungkin mengalami gejala berikut:

  • Kesakitan dan tekanan di muka, terutama di sekitar hidung, mata, dan dahi
  • Sakit gigi atau telinga
  • Pening
  • Sakit kepala
  • Hidung tersumbat atau berair
  • Batuk
  • Demam
  • Keletihan
  • Nafas berbau

Cara Merawat Sinusitis Kerana Alahan

Berikut adalah pelbagai cara yang boleh dilakukan untuk mencegah dan merawat resdung akibat alahan:

1. Mengelakkan pencetus alergi

Alergi tidak dapat disembuhkan, tetapi gejalanya dapat dicegah agar tidak sering muncul. Kaedah terbaik untuk mencegah reaksi alergi adalah mengenal pasti dan mengelakkan alergen, seperti habuk, debunga, bulu binatang peliharaan, atau asap rokok.

Alergi juga boleh disebabkan oleh perkara lain, seperti tekanan, suhu sejuk, dan makanan tertentu, seperti susu, ikan, telur, dan kacang-kacangan.

2. Menghirup wap panas

Untuk mengatasi gejala hidung tersumbat atau hidung berair kerana alahan, anda boleh meletakkan mangkuk atau baskom air suam di bawah kepala anda, kemudian tutup kepala anda dengan tuala dan menyedut wap dari air suam.

Kaedah mudah ini dapat menipiskan lendir di hidung sehingga lebih senang dikeluarkan. Oleh itu, rongga hidung dan sinus lebih bersih dan berasa lega.

3. Bersihkan hidung dengan larutan air garam

Campurkan 2-3 sudu teh garam dengan 1 sudu teh serbuk penaik. Seterusnya, tuangkan campuran ke dalam 1 cawan (250 ml) air suam. Setelah sejuk, tuangkan larutan air garam dan serbuk penaik ke dalam periuk neti, kemudian bilas hidung anda.

Kaedah ini terbukti murah dan selamat untuk melegakan simptom sinusitis. Selain itu, membilas hidung dengan larutan air garam juga dapat menipis lendir dan membersihkan sinus dan rongga hidung dari debu, kuman, dan virus.

4. Berhenti merokok dan elakkan daripada terkena asap rokok

Tabiat merokok dan pendedahan kepada asap rokok boleh memburukkan lagi gejala alahan dan sinusitis, seperti mata berair dan hidung yang gatal atau tersumbat.

5. Mengambil dadah

Gejala hidung berair, batuk, dan hidung gatal atau berair kerana alahan kadang-kadang perlu dirawat dengan ubat-ubatan, seperti antihistamin atau dekongestan. Sementara itu, untuk merawat sinusitis yang disebabkan oleh jangkitan bakteria, anda memerlukan antibiotik mengikut preskripsi doktor.

Sekiranya sinusitis kerana alergi tidak dapat dirawat dengan ubat-ubatan atau langkah-langkah lain, pembedahan mungkin menjadi pilihan. Salah satu kaedah pembedahan yang boleh dilakukan untuk merawat sinusitis adalah pembedahan endoskopi.

Kaedah ini umumnya juga digunakan jika jangkitan sinus telah menyebar ke mata, wajah, atau otak, dan jika telah menyebabkan masalah lain, seperti polip hidung.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, alahan boleh mencetuskan sinusitis jangka panjang atau kronik. Sinusitis disebut kronik jika telah berlangsung lebih dari 8 minggu.

Oleh itu, jika anda mengalami alahan yang menyebabkan resdung, jangan ragu untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.