Kesihatan

Jangan Terlepas Kepentingan Vaksin Polio

Vaksinasi penting untuk mencegah penyakit berbahaya pada bayi dan kanak-kanak. Di Indonesia, ssatuVaksin yang mesti diberikan kepada bayi dan kanak-kanak adalah: vaksin polio.

Vaksin polio diberikan untuk mencegah polio atau poliomyelitis menyerang saraf. Virus yang menyebabkan jangkitan polio hidup di kerongkong dan saluran usus dan dapat disebarkan melalui kontak dengan cairan atau tinja. Polio boleh menyebabkan kelumpuhan organ, bahkan kematian.

Penghantaran mengikut Jadual

Terdapat dua jenis vaksin polio, iaitu vaksin polio oral atau vaksin vaksin polio oral (OPV), dan vaksin polio yang tidak aktif atau vaksin polio yang tidak aktif (IPV). OPV mengandungi virus polio yang dilemahkan secara langsung sehingga tubuh mempunyai daya tahan terhadap virus polio yang menyerang. Sementara itu, IPV menggunakan virus yang tidak lagi aktif.

Vaksin polio OPV diberikan melalui mulut. Sementara itu, jenis IPV diberikan melalui suntikan di lengan atau kaki. Untuk mendapatkan hasil yang optimum, vaksin polio biasanya akan diberikan sejak bayi dilahirkan. Selepas itu, vaksin akan diberikan lagi pada usia 2 bulan, 3 bulan dan 4 bulan. Kemudian, satu dos lagi, iaitu vaksin polio penggalak akan diberikan semasa anak berumur 18 tahun. Sekiranya vaksin polio diberikan kepada bayi atau anak terlambat, ia dapat dilanjutkan sehingga dos lengkap. Ingat, vaksin polio tidak perlu dimulakan semula dari awal.

Sekiranya selepas vaksin polio, anak anda mengalami sakit atau demam, berbincanglah dengan doktor anda mengenai pemberian ubat penghilang rasa sakit, seperti paracetamol atau ibuprofen. Khusus untuk vaksin polio IPV, pemberian vaksin ini boleh menyebabkan bintik merah yang menyakitkan di tempat suntikan.

Seperti ubat pada umumnya, vaksin polio juga mempunyai risiko mencetuskan alergi dan risiko lain yang diklasifikasikan sebagai sangat kecil. Dianjurkan untuk menangguhkan vaksin polio apabila keadaan anak tidak sihat atau sakit.

Sekiranya vaksinasi menyebabkan alergi, vaksin polio tidak boleh diberikan lagi. Pada kanak-kanak yang diketahui mempunyai alahan teruk terhadap neomycin, streptomycin dan polymyxin B, vaksin polio mungkin tidak digalakkan.

Vaksin Polio untuk Orang Dewasa

Polio boleh menyerang pada usia berapa pun. Sekiranya ada orang dewasa yang sama sekali tidak pernah menerima vaksin polio, mereka boleh mendapatkan tiga dos vaksin polio dengan jurang antara dos pertama dan kedua kira-kira 1-2 bulan. Kemudian, selang antara dos kedua dan ketiga adalah antara 6-12 bulan

Selain itu, terdapat tiga kumpulan orang dewasa yang memerlukan vaksin polio kerana berisiko tinggi terkena virus polio. Pertama, orang dewasa yang sering pergi ke kawasan yang diketahui mempunyai insiden polio yang tinggi.

Kedua, pekerja makmal yang mengendalikan spesimen yang mungkin mengandungi virus polio. Ketiga, pekerja kesihatan yang merawat pesakit yang dijangkiti polio. Bagi orang dewasa dalam kategori ini, disyorkan untuk berjumpa doktor mengenai kemungkinan mendapat vaksin polio tambahan.

Polio adalah penyakit berbahaya yang boleh menyebabkan kelumpuhan dan kematian. Elakkan risiko dijangkiti virus polio berbahaya dengan vaksinasi. Ikuti jadual vaksin polio mengikut nasihat doktor anda.