Keluarga

Ternyata cairan pada anak dapat diatasi. Ini caranya!

Secara amnya, kanak-kanak dapat bercakap dengan jelas ketika berumur 7 tahun. Sekiranya anak masih cacat pada usia itu, ada baiknya ibu bapa berusaha membantu mengatasinya. Sebabnya, jika tidak ditangani dengan betul, anak yang cair dapat terus dewasa.

Biasanya kanak-kanak yang curang tidak dapat mengucapkan kata-kata yang menggunakan beberapa jenis konsonan, seperti huruf D, L, N, R, S, T, atau Z. Sukar untuk si kecil mengatakannya. Tidak mustahil keadaan ini dapat mempengaruhi keyakinannya dan mempengaruhi kehidupan sosialnya secara keseluruhan.

Pelbagai Punca Lisp pada Kanak-kanak

Terdapat beberapa perkara yang boleh mencetuskan anak-anak untuk makan, seperti:

Penggunaan pacifiers atau pacifier

Kebiasaan menghisap dot boleh membuat lidahnya terdorong ke depan dan di antara giginya. Ini dapat membuatnya tidak dapat menyebut huruf S dan Z dengan jelas.

Ikatan lidah

Syarat yang sering disebut ankyloglossia Ini berlaku apabila tisu penghubung yang melekat di bawah lidah, sehingga bahagian bawah rongga mulut terlalu pendek.

Keadaan ini menjadikan pergerakan lidah anak menjadi terbatas, sehingga mengganggu percakapan, makan, dan menelan. Biasanya, gangguan ini berlaku pada bayi baru lahir.

Lidah besar atau menonjol terlalu jauh dari gigi

Keadaan ini juga dikenali sebagai makroglossia. Lidah yang besar boleh menyebabkan anak mengalami keperitan. Keadaan ini dikenali sebagai lisp interdental.interdental) dan sering berlaku pada orang dengan sindrom Down.

Cara Mengatasi Lisp pada Kanak-kanak

Ibu bapa boleh menggunakan kaedah berikut untuk mengatasi masalah kecemasan pada anak-anak:

  • Biasakan anak anda minum dengan sedotan. Gerakan menghisap ini dengan jerami dapat melatih kekuatan motor mulutnya. Penting untuk mengembangkan kemampuan bercakapnya.
  • Berlatihlah kedudukan lidah dan mulut anak ketika menyebut huruf yang sukar baginya untuk menyebut dengan betul. Agar si kecil dapat mengingatnya, ajak dia berlatih di depan cermin.
  • Ajak anak-anak bermain permainan yang dapat melatih kekuatan motor mulut mereka, seperti meniup trompet mainan atau meniup gelembung air sabun.
  • Mintalah anak itu untuk berusaha mengucapkan hasratnya dengan jelas, sebelum mematuhinya.
  • Ajar anak sekerap mungkin untuk menyebut perkataan dari huruf yang tidak dapat diucapkan dengan jelas.

Sebagai langkah berjaga-jaga, disarankan untuk membatasi atau mengelakkan penggunaan alat pacu. Sekiranya perlu, Ibu boleh memilih alat pacu dengan ukuran yang sesuai untuk usia atau ukuran mulut si Kecil.

Cukup gunakan pacifier hanya ketika dia akan tidur, kemudian keluarkan pacifier setelah si kecil tidur. Jangan biarkan dia menggunakan pacifier sepanjang masa. Namun, lebih baik menjauhkannya dari dot ketika anak berusia 18 bulan.

Sekiranya Ibu dan Ayah bimbang akan kecurangan anak kecil anda, disarankan untuk membawanya ke pusat terapi pertuturan. Sekiranya perlu, tanyakan kepada doktor mengenai rawatan perubatan yang boleh dilakukan untuk mengatasinya, seperti pembedahan frenuloplasti sekiranya si kecil anda mengalami tali leher.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found