Keluarga

Ketahui kalsifikasi plasenta semasa kehamilan

Pengapuran plasenta atau plasenta Ini adalah keadaan normal yang berlaku pada setiap kehamilan, terutama pada trimester akhir atau kehamilan yang telah melewati jangka masa kelahiran. Walaupun begitu, keadaan ini juga dapat menunjukkan masalah pada rahim.

Pengapuran plasenta terjadi apabila terdapat penumpukan kalsium di plasenta atau plasenta, menyebabkan tisu plasenta secara beransur-ansur menjadi lebih keras dan keras. Keadaan ini berlaku secara semula jadi sebagai sebahagian daripada proses penuaan plasenta ketika usia kehamilan mendekati hari kelahiran.

Faktor Pengiraan Plasenta

Kalsifikasi atau kalsifikasi plasenta dibahagikan kepada empat tahap berdasarkan usia kehamilan, iaitu:

 • Gred 0 (sebelum kehamilan 18 minggu).
 • Gred I (antara kehamilan 18-29 minggu).
 • Tahap II (antara 30-38 minggu kehamilan).
 • Gred III (ketika usia kehamilan mencapai 39 minggu atau lebih).

Tahap kalsifikasi plasenta ini hanya dapat dikesan melalui pemeriksaan ultrasound kehamilan secara rutin.

Tahap kalsifikasi atau kalsifikasi plasenta dapat dipengaruhi oleh pelbagai faktor, termasuk:

 • Tabiat merokok.
 • Hipertensi atau tekanan yang teruk semasa mengandung.
 • Jangkitan bakteria pada plasenta.
 • Gangguan plasenta adalah keadaan di mana plasenta berpisah dari dinding rahim.
 • Faktor persekitaran, termasuk pendedahan radiasi.
 • Kesan sampingan ubat-ubatan atau suplemen tertentu, seperti ubat antasid atau suplemen kalsium, terutama jika diambil terlalu lama atau dalam dos yang tinggi.

Risiko Kalsifikasi Plasenta

Anda perlu ingat lagi bahawa kalsifikasi plasenta adalah perkara biasa. Namun, jika perubahan pada plasenta ini terjadi tidak sesuai dengan usia kehamilan, misalnya tingkat kalsifikasi sudah maju tetapi usia kehamilan masih muda, maka ini mungkin disebabkan oleh masalah pada rahim.

Berdasarkan usia kehamilan, berikut adalah beberapa masalah kesihatan yang dapat terjadi jika kalsifikasi plasenta terbentuk terlalu awal:

 • 28-36 minggu kehamilan

  Sebaiknya lakukan pemeriksaan pranatal secara berkala dengan pakar obstetrik anda, terutamanya jika anda mengalami komplikasi semasa kehamilan, seperti plasenta previa, diabetes, tekanan darah tinggi, atau anemia.

 • Pada 36 minggu kehamilan

  Kalsifikasi plasenta yang berlebihan yang berlaku pada minggu ke-36 kehamilan dianggap dapat meningkatkan risiko tekanan darah tinggi pada wanita hamil. Di samping itu, bayi boleh dilahirkan dengan berat badan yang rendah.

 • Pada kehamilan 37-42 minggu

  Sebanyak 20-40 peratus kehamilan normal akan mengalami kalsifikasi plasenta pada kehamilan 37 minggu. Walau bagaimanapun, ini dianggap tidak berbahaya.

Kesan kalsifikasi plasenta akan sangat berbeza dari satu kehamilan ke kehamilan yang lain. Ini bergantung pada bagaimana kalsifikasi awal berlaku dan dikesan, keparahannya, keadaan kehamilan, dan langkah-langkah yang akan diambil oleh pakar obstetrik untuk mengatasinya.

Plasenta mempunyai fungsi yang sangat penting, iaitu melindungi janin dan memberi nutrisi kepada janin ketika berada dalam kandungan. Pelbagai gangguan pada plasenta, termasuk kalsifikasi plasenta pramatang, boleh mengganggu pertumbuhan dan perkembangan janin.

Agar masalah dengan plasenta dapat dielakkan, anda perlu menjaga kesihatan anda dan melakukan pemeriksaan rutin dengan pakar obstetrik anda. Doktor akan memantau keadaan plasenta pada setiap lawatan, termasuk tahap kalsifikasi plasenta. Di samping itu, elakkan asap rokok dan jangan minum ubat semasa mengandung.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found